"Блокування російського транзиту. Порахуємо наші втрати", - блогер

Зупинка російського транзиту для нас, як країни транзитера, яка має суттєву частку доходів бюджету від міжнародної торгівлі та транзитних потоків - це інфраструктурна катастрофа.

Блокування російських фур. Фото: pravda.com.ua.

"Сьогодні політична партія ВО "Свобода" вирішила продовжити блокування російського транзиту. Що це, піар-акція, чи патріотизм та відстоювання національних інтересів? І скільки Україні коштуватиме ця акція?" - Роман Хміль на своїй сторінці у "Фейсбуці", передають Патріоти України.

Розділимо два поняття, транзит та двосторонні перевезення між країнами. Транзит - це товари, що належать тій країні, куди іде вантажівка. При двосторонніх перевезеннях везуть товари з України до Росії та навпаки.

Транзит за міжнародними угодами має бути вільним та неперервним, країни не мають права його обмежувати взагалі. Інакше слідують санкції. І дуже жорсткі. Двосторонні перевезення - це відносини між двома країнами. Вони регулюються національним законодавством та угодами між двома країнами. Тож їх Україна може обмежувати в односторонньому порядку, не зачіпаючи інтереси інших країн світу.

Зупинка російського транзиту для нас, як країни транзитера, яка має суттєву частку доходів бюджету від міжнародної торгівлі та транзитних потоків - це інфраструктурна катастрофа. Адже це призведе до зупинки нашого транзиту до країн Азії та двосторонніх перевезень до РФ.

Потім зупиниться залізничний транзит. Далі міжнародні компанії поступово перестануть їздити нашою територією також, бо таким чином ми порушимо міжнародні угоди та їх інтереси. Потім нас виженуть з СОТ та позбавлять підтримки ЄС та США. Як тільки ми перестаємо вести себе цивілізовано, ми перетворюємось в очах наших партнерів на Сомалі, з усіма негативними наслідками.

Порахуємо наші втрати:

- транзит автомобільний через РФ: 4 млрд.грн. транспортних доходів + 50 млрд.грн. вартість наших товарів, які таким чином перевозиться до країн Азії

- двосторонні автоперевезення до РФ: 2 млрд.грн. + товарообіг

- транзит залізничний: 9 млрд.грн. + товарообіг

- а може ще зупинимо транзит російського газу до Європи?

- і так далі.

Груба оцінка втрат - 15 млрд.грн. транспортних доходів + мінімум 100 млрд.грн. від продажу наших товарів на експорт. Боюсь, що насправді значно більше, страшно рахувати.

З усіх цих грошей надходять податки до бюджету і фінансуються видатки на медицину, армію, пенсії тощо. Чим їх замістити?

Активісти Закарпаття, зібравшись докупи з експертами та нашими спеціалістами, розібравшись у суті питання, вирішили припинити блокаду. Національна поліція з метою заспокоєння перевізників всіх країн, що пересуваються територією України, та відновлення іміджу країни як безпечного транзитера, опублікувала карту маршрутів, на яких вона готова забезпечити супровід транзитних потоків.

То може питання національної безпеки краще вирішувати за експертним столом, а вже потім виходити на вулиці? Бо варто зробити один необережний крок і наслідки міжнародного скандалу будуть шкодити нашій країні ще дуже довго і коштуватимуть десятки мільярдів гривень збитків.

Ось така на мою думку ціна свободи транзиту і непродуманих кроків. Тому закликаю всіх справжніх патріотів за експертний стіл і лише потім можна йти на протести та барикади, свідомо та виважено, розуміючи ціну на декілька кроків наперед.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Бандерівський більярд: Удар по Джанкою показав, що ЗСУ перейшли до витонченої стратегії ракетних ударів

субота, 20 квітень 2024, 2:35

Проект "Схеми" видання "Радіо Свобода" оприлюднив супутникові знімки аеродрому в тимчасово окупованому Джанкої, перші після "бавовни" в ніч на 17 квітня 2024 року. Як випливає із цих знімків, станом на 19 квітня 2024 року російські окупанти прибрали з ...

Падіння "Техаса": Російські окупанти викрали та зґвалтували свого ж пропагандиста. Після того як розгорівся скандал - ліквідували

субота, 20 квітень 2024, 1:45

Російські окупанти викрали і зґвалтували прокремлівського пропагандиста зі США Рассела Бентлі на прізвисько Техас. Про це у своєму Telegram-каналі переповів український журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на звернення дружини американця Людмили. За її ...