Бойові спроможності стало зростають: З чим українські ВДВ зустрічають День десантника

2 серпня — День Високомобільних десантних військ.

З яким підсумковим багажем підійшли українські Високомобільні десантні війська до річниці створення, розповів командувач ВДВ ЗС України, генерал-лейтенант Михайло Забродський, зазначають Патріоти України.

Звісно, були численні навчання, виконано чимало серйозних бойових завдань у районі АТО, здійснено багато спільних заходів з іноземними партнерами. Але попереду ще багато роботи, аби і вишкіл, і забезпечення сучасною технікою, і аспекти побутової влаштованості родин «крилатих піхотинців» набули максимально можливої довершеності.

— Товаришу генерал-лейтенанте, що додав у скарбницю успіху ще один рік розбудови нового українського десантного війська?

— Передусім значно розширено обсяг і надано новий зміст заходам бойової підготовки. Ми намагалися використати цей рік саме для того, щоб набути кращих бойових оперативних спроможностей, опанувати нові навички, прийоми застосування озброєнь і військової техніки, виконання широкого спектра завдань. Якщо вести мову про розвиток військ у цілому, то зауважу, що триває формування низки нових частин, які збільшать наші можливості. Цьогоріч активізувався процес технічного переоснащення ВДВ, зокрема сучасними зразками вітчизняного виробництва. Впроваджуємо пілотні проекти щодо підготовки й організації життєдіяльності наших частин. Поглиблюємо співпрацю з іноземними партнерами, здебільшого з країн НАТО. Ухвалено нові плани й програми подальшого розвитку Високомобільних десантних військ.

У навчальному процесі ми не лише враховуємо здобутий досвід під час рейдів 2014-го тилами противника, скажу більше: він лежить в основі нинішнього вишколу десантників. Переконаний, що рейд, як форма бойових дій, має перспективу й потребує подальшого розвитку.

— Як зробити, щоб максимально повно зібрати бойовий досвід ВДВ у перебігу АТО, акумулювати його так, щоб він став у пригоді молодим десантникам?

— Є два способи вирішення цього завдання. По-перше, бойовий досвід треба закріплювати в посібниках, настановах, методиках, наказах тощо. Його варто так формалізувати, щоб він ставав правилом життя й керівництвом до дії. Цей метод, з одного боку, найефективніший, а з другого, він має відому інерцію, бо на перевидання згаданих документів та літератури, а це творчий і технічний процес, потрібен час, якого завжди бракує. Другий спосіб — живе, безпосереднє передавання досвіду від його носіїв до тих, що тільки-но зростають у власній майстерності як десантники. Цей шлях наразі пріоритетний, адже він доволі дохідливо-гнучкий у формах передачі інформації, і ми ним активно користуємося.

— Нині в українському війську формується професійний сержантський корпус. Які його особливості в десантних частинах?

— Специфіка ролі сержанта-десантника, звісно, існує. Вона виходить з особливостей застосування та спектра нашого функціоналу. Приміром, під час виконання завдання за лінією бойового зіткнення в тилу противника є високою ймовірність того, що сержант стане головним військовим начальником для групи солдатів і навіть певного підрозділу. Він не завжди матиме змогу порадитися, зв’язатися, щось уточнити в офіцера. Тому роль сержантів у десантних підрозділах надзвичайно важлива. Саме на здатності підтримувати таку автономність ми робимо акцент у процесі їхньої підготовки.

— Чи випадало спостерігати конфлікти досвідів — умовно кажучи, старої школи й покоління бійців, загартованих в АТО? Можливо, саме партнерство, що є матрицею взаємин на рівнях «начальник — підлеглий», «старший — молодший» в арміях НАТО, наблизить нас до формування нових традицій у війську?

— Відвертої конфронтації не бачив. Принаймні у ВДВ молодші командири, підготовані за радянськими стандартами, швидко адаптуються. Але певні ситуації таки існують. Шлях до згаданого партнерства непростий. Дуже важко насаджувати нові й ламати давні традиції, психологію, особливо командного складу зі значним терміном служби. Але ми наполегливо працюємо над формуванням підходів і механізмів партнерства. Взаємна залежність часто впливає як на індивідуальний, так і на колективний успіх, виживання в бою. І в цій роботі ми маємо серйозні шанси досягти прогресу.

— Як повинен працювати сучасний кадровий добір у десантне військо? Можливо, у бригадах варто відкривати рекрутингові центри, на зразок тих, що діють у багатьох країнах світу?

— Ураховуючи міжнародний досвід, програма рекрутингу за багатьма показниками справді перспективніша за систему військкоматів, що діє нині. У моєму розумінні, рекрутинговий центр — структура, яка поєднує функції агітації на військову службу, профорієнтації та призову. Це сучасний формат і серйозний крок до нової моделі професіоналізації війська. Імовірно, доцільно запровадити й випробний термін, щоб кандидат на службу зрозумів, чи варто присвячувати життя цій стезі. Принаймні наш особовий склад здебільшого проходить початковий вишкіл — своєрідне випробування у Навчальному центрі ВДВ, і тільки потім військовослужбовців направляють у частини. Такий підхід ми відстоюватимемо та вдосконалюватимемо надалі.Михайло Забродський

— Чи є служба в армії, зокрема у ВДВ, своєрідним соціальним ліфтом? Багато колись мобілізованих десантників нині залучено до реформування країни. Приміром, той же Євген Жуков, відомий як заступник комбата 79-ї бригади з позивним «Маршал», тепер очолює департамент патрульної поліції Нацполіції України.

— Соціальний ліфт — словосполучення, що доволі точно відображає процеси, про які йдеться. І те, що люди, які в нас служили, знаходять себе в інших сферах, досягають високих щаблів у державному управлінні, бізнесі, тільки підтверджує, що в десанті служать найкращі. А колишніх десантників не буває: характер вони проявлятимуть до кінця своїх днів.

— Чи сталися прориви в технічному забезпеченні «крилатої піхоти», які нові зразки озброєнь і спорядження пройшли випробування у Високомобільних десантних військах?

— Цей процес відбувається, щоправда, не так швидко, як хотілось би. Ми повністю оновили парк засобів зв’язку. Дещо повільніше, але оновлюємо парк бойових машин вітчизняного виробництва. Нині в нас проходять апробацію та вдосконалення з подальшим прийняттям на озброєння сучасні системи розвідки й управління вогнем. Доброю традицією стала наша взаємодія з виробником. Фактично тепер ми задаємо тон у замовленні техніки з потрібними саме нам характеристиками. Багато зразків ОВТ проходили й проходять тернистий шлях становлення саме у ВДВ.

— Ваше бачення майбутнього українських ВДВ. До якого ідеалу прагнете, до якого стандарту хотіли б привести десантне військо?

— Потрібно зробити ще дуже багато. І річ не тільки в розширенні та розбудові організаційної структури, а й в продовженні переоснащення сучасними зразками озброєння та військової техніки з подальшим удосконаленням системи бойової підготовки, бо ще забагато лишилося незламним із довоєнних часів. Ми повинні цілком відмовитися від повітрянодесантної техніки радянських зразків і перейти на кращі взірці, бажано, вітчизняного оборонпрому. Успіхи в нашому вишколі оцінюватиме противник. Тому критично важливими є наповнення та масштабність заходів бойової підготовки. Бо маневреність є основою сучасної війни, запорукою виконання завдань і виживання на полі бою, стрижнем усіх наших заходів підготовки. Зокрема, недавно ми успішно відпрацювали навчання з послідовного перекидання на великі відстані та в різний спосіб у взаємодії з іншими видами й родами військ значних наших сил. Я пишаюся досягненнями українських Високомобільних десантних військ і вірю, що їхня бойова спроможність тільки зростатиме! І нам є із чим зустріти свято, з яким я щиро вітаю своїх бойових побратимів!

P.S. Дякуємо генерал-лейтенанту Михайлу Забродському за змістовне інтерв’ю і зауважимо, що за традицією, яка склалася в останні роки, Високомобільні десантні війська відзначають своє свято в одній з військових частин. Цього року це буде 25-та ОПДБр, в яку приїдуть представники від інших бригад. Десантників привітають артисти, волонтери, колеги по зброї, високопосадовці, загалом заплановано цікаву програму врочистостей.

Розмову вів Геннадій КАРПЮК

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Попереду неймовірне приниження Путіна: Експерт назвав очікувану дату знищення Кримського мосту

неділя, 5 травень 2024, 9:28

Про те, що одному з головних символів звитяги кремлівського тирана наближається кінець, натякають не лише військові, палка на сенсації преса, а й навіть стримані зазвичай дипломати. Ветеран російсько-української війни майор запасу НГУ Олексій Гетьман в...

Народні прикмети на 5 травня. З'їжте сирої цибулі. Кому не можна стригти волосся і нігті

неділя, 5 травень 2024, 7:05

Православна церква України вшановує пам'ять великомучениці Ірини та ікони Богоматері "Невипивана чаша". За старим стилем у свято сьогодні вшановують євангеліста Луку, одного з 70 апостолів, учня апостола Павла. . 5 травня наші предки займалися посівам...