Борги олігархів перед українцями вчетверо більші за суми траншів від МВФ

Хто ж і скільки винен?

Українські олігархи заборгували державі, вітчизняним та іноземним банкам, іншим кредиторам і населенню понад 40 млрд доларів. Найбільшим боржником є одіозний олігарх екс-власник "ПриватБанку" Ігор Коломойський, який заборгував 16,128 млрд доларів. Зазначимо, що активи бізнесмена складають 1,100 млрд доларів.

Портал "Бізнес" нагадав, що борги залишеного Коломойським "ПриватБанку" склали 120 млрд грн. При цьому, частка олігарха в фінустанові складала 49,98% і його борги — 60 млрд гривень.

В інших бізнес-проектах Коломойського фіксуються також мільярдні борги: МАУ — 1 млрд грн, "Укрнафта" —близько 12 млрд грн.

Цукровий "агрокороль" та власник банків "Фінансова ініціатива" та VABбанк Олег Бахматюк посів друге місце з боргом 5,345 млрд доларів. Банк «Фінансова ініціатива» та VAB банк не змогли виконати зобов'язання перед вкладниками і були визнані неплатоспроможними. Їх заборгованість перед населенням становить 15 млрд грн (з цієї суми 11,1 млрд грн підлягає виплат за рахунок ФГВФО). Йдуть судові розгляди щодо стягнення сум фінансових гарантій у розмірі 8,5 млрд грн (при загальній заборгованості по рефінансуванню в 10,8 млрд грн.).

Борг ULF за єврооблігаціями — 500 млн дол. При цьому єврооблігації субхолдинг Авангард становлять 200 млн дол., або 5,2 млрд грн і були реструктуризовані. Крім заборгованості за єврооблігаціями, компанії Олега Бахматюка повинні в загальній сумі 754 млн дол., або 19,6 млрд грн (обсяг заборгованості перед державними банками становить 3,9 млрд грн, перед російськими банками — 260 млн грн, перед іноземними банками — 12,8 млрд грн, решта заборгованості — 2,7 млрд грн). Загальна заборгованість підприємств становить 37,8 млрд грн ($ 1,4 млрд).

Власник Ferrexpo Костянтин Жеваго заборгував 2,942 млрд доларів, з яких 2,892 млрд доларів — борги власного банку "Фінанси і кредит". Фінансова установа заборгувала населенню 17 млрд грн, з яких 10,5 млрд грн було компенсовано ФГВФО коштом державного бюджету. Наразі бізнесмен у суді відповідатиме за неповернуте рефінансування банку в розмірі 1,4 млрд грн. Загальна сума заборгованості з рефінансування перед НБУ становить 7,1 млрд грн.

Також у Живаго проблеми з компанією "АвтоКрАЗ", яка заборгувала "Ощадбанку" 1,3 млрд грн і є відповідачем у суді. Державний банк вимагає, щоб компанію визнали банкрутом за нанесення державі збитків на 17,5 млрд грн.

Серед найбільших боржників олігарх Рінат Ахметов — 5,231 млрд дол., співвласник групи Індустріальний Союз Донбасу Сергій та нардеп Сергій Тарута — 3 млрд дол., втікачі Андрій і Сергій Клюєви — 1,483 млрд дол, президент ФК "Чорноморець" Леонід Клімов — 346 млн доларів.

У 2011-2014 роках компанії, пов'язані з Клімовим, взяли кредити в "Імексбанку" на 10,2 млрд гривень під заставу стадіону "Чорноморець" та іншого майна. У 2011 ФК "Чорноморець" під заставу своєї бази і частини "Нового Привозу" взяв кредит на 40 млн доларів у "Сбербанку Росії". У 2009-2014 "Імексбанк" Клімова отримав два стабілізаційних кредити від Нацбанку на суму в 3,4 млрд грн, з яких погашено було тільки 400 млн грн. В 2013 році був виданий ще один кредит на 300 млн грн ФК "Чорноморець", який досі не повернуто. "Сбербанк Росії" виграв суд першої інстанції з позовом на суму понад 1 млрд грн, а у 2015 році "Імексбанк" визнано неплатоспроможним. Загальний збиток державі в результаті діяльності Клімова, складає 8,1 млрд грн.

Серед 20 найбільших боржників також опинилися: сім'я Гута, яка володіє агрохолдингом "Мрія" — 1,297 млрд доларів, Віктор Нусенкіс ("Донецьксталь") — 1,1 млрд дол., Віктор Поліщук (мережа магазинів побутової електроніки "Ельдорадо", ТЦ "Гуллівер" і банк "Михайлівський") — 769 млн дол., Станіслав Березкін (група "Креатив") — 704 млн дол., Юрій Іванющенко ("Азовзагальмаш") — 546 млн дол., Олександр Тисленко ("Альтком") — 350 млн дол., Дмитро Святаш ("Автоінвестрой") — 300 млн дол., Віктор Дзензерський ("Веста") — 245 млн дол., Олександр та В‘ячеслав Констянтиновські ("Пузата хата", Sky Towers") — 185 млн дол., Володимир Лук’яненко (Сумський машинобудівний завод ім. Фрунзе) — 172 млн дол., Таріел Васадзе ("УкрАВТО") — 145 млн дол., Володимир Костельман ("Фоззі Груп") — 404 млн дол., Анатолій Юркевич ("Мілкіленд") — 133 млн доларів.

Слід зазначити, що сума траншів МВФ, які розраховує залучити уряд України до 2019 року, становить 9,9 млрд дол., що в рази менше за борги олігархів перед державою.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"У відповідь на теракт в Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": Пропагандисти Кремля запустили нову серію фейків у західних ЗМІ

четвер, 28 березень 2024, 13:15

Центр протидії дезінформації опублікував добірку фейків і маніпуляцій, які іноземні ЗМІ продукували 28 березня. За версією ЦПД при РНБО України, 28 березня іноземні ЗМІ запустили два фейки та одну маніпуляцію, передають Патріоти України. Фейк: "У відпо...

"Вона поки приховує, що в офіційному шлюбі": Даша Астаф'єва вийшла заміж за багатія, який на 10 років молодший, - блогер

четвер, 28 березень 2024, 13:06

Оглядач українського шоу-бізнесу Богдан Беспалов "злив" інсайдерську інформацію про модель, співачку і волонтерку Дашу Астаф'єву. Він із посиланням на свої джерела заявив, що артистка за час повномасштабної війни вийшла заміж за молодого багатія. Однак...