"Брехня, перебільшення та маніпуляції даними": Що кум Путіна розповідав російському виданню

Твердження, що економіка України впала через підписання угоди про Зону вільної торгівлі з ЄС, а Росія має знову стати нашим основним торговельним партнером через наявність "налагодженої кооперації", – це суцільна маніпуляція.

Віктор Медведчук. Фото: Антикор.

3 лютого російська "Новая газета" опублікувала інтерв’ю з Віктором Медведчуком. Останній ніколи не приховував проросійських настроїв і цього разу теж робив багато реверансів у бік Кремля та критикував Україну. VoxCheck вибрав найбільш серйозні заяви Медведчука, які підлягали перевірці. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із цими матеріалами та дізнатися, про що саме та як збрехав кум Путіна.

Про негативні наслідки підписання зони вільної торгівлі з ЄС

МАНІПУЛЯЦІЯ

Что касается выгод от сотрудничества с РФ, надо понимать: в России – наши рынки сбыта, там наши партнеры, налаженная кооперация.

Сейчас после разрыва отношений с Россией и подписания – как я часто говорю, и это соответствует действительности – кабального договора о создании ЗСТ с ЕС, мы видим падение экономики Украины.

Обвалилась национальная валюта, упали социальные выплаты, растет безработица и преступность, просто катастрофическое положение в гуманитарной сфере, потеряны хозяйственные связи с неконтролируемыми территориями Донбасса вследствие экономической блокады.

Только восстановив торгово-экономическое сотрудничество с РФ, мы сможем поднять экономику, а значит – обеспечить реальный фундамент собственной независимости.

Твердження, що економіка України впала через підписання угоди про Зону вільної торгівлі з ЄС, а Росія має знову стати нашим основним торговельним партнером через наявність "налагодженої кооперації", – це суцільна маніпуляція.

Економічне падіння України 2014-2015 років не має жодного стосунку до створення зони вільної торгівлі з ЄС. Занепад економіки мав зовсім інші причини:

– Перш за все, це анексія Криму та втрата територій на Донбасі, внаслідок чого Україна втратила приблизно 20% економіки, а багато підприємств – бізнес-зв’язки. Більш того, українські санкції проти РФ як країни-агресора і зупинка торгівлі товарами подвійного призначення призвели до падіння експорту та промислового виробництва;

– Накопичені роками дисбаланси в державному секторі, тарифоутворенні, зовнішній торгівлі, на валютному ринку, банківському секторі та інших сферах.

А про втрату економічних зв’язків з неконтрольованою територією Медведчук каже так, ніби вона сталася виключно через економічну блокаду Україною Донбасу – ніби трьох років війни до цього просто не було.

Хоча стан показників, які перераховує Медведчук, частково правильний:

– прожитковий мінімум за ПКС (паритет купівельної спроможності) зменшився з 315 доларів у 2013 році до 224 доларів у 2018 році. Водночас мінімальна заробітна плата зросла з 326 до 450 доларів;

– безробіття справді зросло з 2013 по 2017 рік: з 7,3% до 9,4%;

– злочинність зменшилася з 2013 по 2017 рік на 7% : з 563 тисяч до 523 тисяч правопорушень.

Але це той самий випадок, коли більш-менш правильні дані вписано у відверто маніпулятивний контекст.

Є й інше питання: чи справді ЗВТ з ЄС принесла Україні негативні наслідки?

"ЗВТ майже повністю лібералізує торгівлю товарами між Україною та ЄС, але зі значною асиметрією: ЄС проводить тарифну лібералізацію в повному обсязі й негайно для більшості товарів, у той час як Україна проведе тарифну лібералізацію для багатьох товарів протягом трьох-семи років.

Це унікальна можливість для українських виробників збільшити свій експорт на ринок ЄС, перш ніж на внутрішньому ринку розпочнеться повноцінна конкуренція", – зазначається в дослідженні Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Уже зараз можна спостерігати ріст частки українського експорту до ЄС . Таке зростання означає, що навіть на фоні сукупного падіння експорту, яке відбулося у 2014-2016 роках, торгівля з ЄC скорочувалася повільніше, ніж з рештою світу.

Тоді як існування зони вільної торгівлі з Росією не заважало останній періодично вести з Україною торговельні війни, забороняючи експорт то труб, то цукру, то українського сиру.

Про кількість емігрантів до Росії у 2017 році

МАНІПУЛЯЦІЯ

Есть же официальная статистика: в прошлом году на заработки в Россию ездили около 2,7-3 миллионов граждан Украины. Это население небольшой европейской страны!

Насправді 2,7 мільйона – це кількість осіб, які виїжджали з України за І півріччя 2017 року (можливо, неодноразово). Ця цифра включає туристів, поїздки до родичів, бізнес-подорожі і, звісно, трудових мігрантів. Але скільки їздили до Росії саме на роботу – Держприкордонслужба не вказує.

Є альтернативні дані. За найсвіжішим опитуванням Держстату, протягом 2015-2017 років в Україні було 1,3 мільйона трудових мігрантів. Із них до Росії виїжджали на заробітки 26,3% або 342 тисячі осіб.

Порівняно з опитуванням 2010-2012 років, загальна кількість трудових мігрантів дещо скоротилася (тоді їх було 1,5 мільйона осіб), але частка мігрантів, які працюють у Росії, скоротилася майже вдвічі – з 45% до 26%.

Не виключено, що велика частка осіб, які виїжджають до РФ, за даними Держприкордонслужби тобто згадані в цитаті 2,7 мільйона осіб, таким чином добираються до окупованих територій.

Про закон про деокупацію Донбасу

НЕПРАВДА

А потому принятие "закона о деоккупации", в котором Россия названа агрессором и в котором содержится фантастический по своей бредовости, абсолютно нереализуемый набор мечтаний "партии войны" о насильственном возвращении территорий, создает серьезные, практически непреодолимые барьеры на пути решения конфликта дипломатическим путем.

Законопроект про деокупацію справді визначає Росію як агресора (стаття 1), і було би дивно, якби цього не сталося. Адже, згідно з визначенням ООН, анексія чужої території підпадає під військову агресію.

Відповідно до закону про деокупацію, повернення територій планується політико-дипломатичними, санкційними та іншими заходами (стаття 5, частина 3).

"Інші заходи" можуть включати військові дії, але вони не є основними. Тож те, що Україна буде в насильницький спосіб повертати Донбас, – думка Медведчука.

Про закон про деокупацію Донбасу

НЕПРАВДА

В "законе о деоккупации" прямо говорится об уголовной ответственности этих, как вы называете, оккупационных властей. То есть люди, которые сегодня в ОРДО и ОРЛО работают в органах управления, госучреждениях, все они подлежат уголовной ответственности.

Згідно з законопроектом про деокупацію Донбасу(стаття 2), кримінальну відповідальність будуть нести лише ті працівники "окупаційних адміністрацій", які вчиняють "діяння, що порушують законодавство України та норми міжнародного гуманітарного права".

Про кількість етнічних росіян в Україні

ПЕРЕБІЛЬШЕННЯ

Нужно оставить в покое русский язык, перестать спекулировать на эту тему. У нас ведь около 8 миллионов этнических русских, являющихся гражданами Украины, это 17% страны! Русскоязычные – это отдельная категория, их намного больше.

Медведчук наводить дані перепису населення 2001 року. Свіжіших даних немає. Станом на сьогодні кількість росіян в Україні могла зменшитися через загальне зменшення кількості населення з 48,5 мільйонів у 2001 році до 45,4 мільйонів у 2013-му.

При цьому слід зазначити, що половина росіян у 2001 році мешкали в Донецькій, Луганській областях та АР Крим. З огляду на те, що саме ці території зараз окуповані РФ і перебувають у зоні конфлікту, певна частина росіян могла емігрувати.

Про вплив Джо Байдена на українську політику

МАНІПУЛЯЦІЯ

Я обеими руками за то, чтобы бороться с коррупцией. Но то, что нам предлагают, – это не борьба с коррупцией, а сдача суверенитета. Бывший вице-президент США Джо Байден под одобрительные смешки в Совете по международным отношениям США рассказывает, как дал шесть часов на увольнение генерального прокурора Виктора Шокина и получил желаемое.

Джо Байден справді таке говорив, але контекст був інший. Йдеться про надання кредитних гарантій Україні від США на суму 1 мільярд доларів. Однією з умов надання гарантій було звільнення генпрокурора Віктора Шокіна, який так і не розпочав боротьбу з корупцією.

Його відставки вимагали не тільки США, а й багато українських медіа, громадських активістів та депутатів Верховної Ради. Зі слів Байдена, він їздив до Києва 12-13 разів на перемовини з представниками влади щодо кредиту і таки отримав згоду звільнити Шокіна. Але цього не відбулося.

Врешті-решт, колишній віце-президент США повідомив, що кредитні гарантії не нададуть, якщо протягом шести годин генпрокурор не буде звільнений. Шокіна звільнили, а США надали Україні кредитні гарантії на 1 мільярд доларів. Це й справді здача суверенітету – якщо країна має боротися з корупцією "з-під палиці".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Бандерівський більярд: Удар по Джанкою показав, що ЗСУ перейшли до витонченої стратегії ракетних ударів

субота, 20 квітень 2024, 2:35

Проект "Схеми" видання "Радіо Свобода" оприлюднив супутникові знімки аеродрому в тимчасово окупованому Джанкої, перші після "бавовни" в ніч на 17 квітня 2024 року. Як випливає із цих знімків, станом на 19 квітня 2024 року російські окупанти прибрали з ...

Падіння "Техаса": Російські окупанти викрали та зґвалтували свого ж пропагандиста. Після того як розгорівся скандал - ліквідували

субота, 20 квітень 2024, 1:45

Російські окупанти викрали і зґвалтували прокремлівського пропагандиста зі США Рассела Бентлі на прізвисько Техас. Про це у своєму Telegram-каналі переповів український журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на звернення дружини американця Людмили. За її ...