"Четвертий рік війни, три кладовища і 206 могил із тимчасово невпізнаними бійцями АТО": Хто і як ідентифікує тіла загиблих воїнів (фото)

Багато родичів безвісти зниклих солдатів не хочуть здавати ДНК-тести, тому що складно і боляче приймати неминуче.

Фото: dpchas.com.ua.Під Дніпром, Запоріжжям і Старобільськом Луганської області поховані військові, які віддали життя за Україну, але все ще неупокоєні в рідних містах, передають Патріоти України з посиланням на РБК-Україна.

Ідентифікацією тіл займаються сили ЗСУ, активісти та волонтери. Але, незважаючи на спільні зусилля, перезахоронювати солдатів все ще дуже складно. Багато родичів безвісти зниклих солдатів не хочуть здавати ДНК-тести, тому що складно і боляче приймати неминуче.

Солдату 80-ї окремої аеромобільної бригади Володимиру Бузенко назавжди залишиться 26 років. Він був красенем з позивним "Італієць" і героїчно загинув взимку 2015 року, захищаючи Донецький аеропорт. Його тіло не могли евакуювати з місця бою, і тільки через 10 місяців Володимира поховали біля його батька в Чернівецькій області. Петро Бузенко страшно переживав смерть сина і помер за три тижні до того, як його Вову привезли додому.

"ЕВАКУАЦІЯ 200" "Італійця" і ще понад 1300 військових, які віддали життя за Україну, вдалося знайти і евакуювати для ідентифікації із зони АТО завдяки зусиллям гуманітарного проекту Збройних сил України "ЕВАКУАЦІЯ 200".

"Безпосередньо ідентифікацією займаються слідчі Нацполіції і Служби безпеки. Наші завдання - пошук і евакуація тіл загиблих військовослужбовців, обстеження місць необлікованих поховань, допомога в організації похорону і, головне, - інформаційно-психологічний супровід родичів військовослужбовців, які вважаються зниклими безвісти", - каже представник відділу пошукової роботи та координатор гуманітарного проекту ЗСУ Михайло Котелевський.

Пошукові групи проекту свою важку і складну роботу почали відразу після Іловайської трагедії. Тоді представники місії в буквальному сенсі слів збирали тіла загиблих бійців АТО на місцях недавніх боїв.

З вересня 2014 року пошукові групи проекту "ЕВАКУАЦІЯ 200" на постійній основі виконують завдання безпосередньо в зоні бойових дій, і при необхідності виїжджають, в тому числі, на тимчасово непідконтрольну територію.

"Міжвідомча система в Україні, - говорить Котелевський, - побудована наступним чином: пошукові групи "ЕВАКУАЦІЯ 200" знаходять тіла або останки загиблих, далі вони доставляються в Дніпро, де з ними працюють слідчі і судмедексперти. Якщо з якихось причин тіла не вдається відразу впізнати, їх тимчасово ховають під номерами, попередньо відібравши у них біологічні матеріали для виведення генотипу і подальшого проведення ДНК-експертиз".

На четвертому році війни в Україні діють аж три кладовища з тимчасово невпізнаними бійцями, загиблими в районі проведення АТО. У селищі Чмирівка під Старобільськом спочивають 16 захисників країни, на Кушугумському кладовищі Запорізької області – 73 і на Краснопільському в Дніпрі – 117 військових.

За словами Михайла Котелевського, третина з загальних 206 поховань вже ідентифіковані – зараз триває робота з родичами загиблих. Спочатку на цих кладовищах, до речі, були поховані 450 невідомих захисників України.

"Однією з основних проблем в ідентифікації, - підкреслює представник місії, - є по-людськи зрозуміле небажання рідних безвісти зниклих здавати ДНК-тести. Але без такої складної і дорогою експертизи, яка проводиться за рахунок держави, впізнати тіла, на жаль, неможливо".

Краснопільське кладовище

Найбільше в Україні поховання невпізнаних бійців АТО – чинне Краснопільське кладовище на виїзді з Дніпра. Ділянка, що знаходиться відразу біля входу, з'явилась після Іловайського котла. Перші поховання тут почалися рівно три роки тому – восени 2014-го.

Відразу перед ділянкою встановлений великий меморіал, на якому написано: "Захисникам вклоняємося низько. Вам назавжди у наших душах жить".

Всі могили тут майже дзеркально схожі один на одного: чотиризначний номер реєстрації, прапор України, вінки, хрести. Поруч – порожні ями для тих, кого ще можуть поховати.

Краснопільським кладовищем опікується адміністрація Дніпра, також за могилами доглядають небайдужі городяни. Частина ідентифікованих військових, за рішенням їхніх родичів, не перепоховують. У такому разі порядковий номер змінюється на ім'я бійця і біля могили може бути встановлено пам'ятник.

Похований двічі

Деякі історії про ідентифікацію загиблих військових страшні до тремтіння в колінах. Ти чуєш їх і здається, що такого не може бути – не можна людині таке витримати.

12 серпня 2014 року командир танка Т-64, 24-річний старший лейтенант Артем Абрамович прийняв рішення йти на таран російського танка Т-72. Він, кадровий офіцер, тоді прикривав відхід 30-ї механізованої бригади під Степанівкою Донецької області. Російський танк згорів, разом з ним згорів і наш Т-64.

Артем і ще двоє членів екіпажу – 31-річний солдат Петро Бабух і 40-річний сержант Ярослав Антонюк – до осені 2014 року вважалися безвісти зниклими. Волонтерська місія "Чорний тюльпан" вилучила тіла з згорілого танка, потім була проведена ДНК-експертиза, яка довела, що знайдені останки належать Артему Абрамовичу і Петру Бабуху. Військових поховали навесні 2015 року, а сержант Антонюк так і залишився безвісті зниклим.

У 2017 році мама капітана (посмертно) Артема Абрамовича Світлана дозволила провести ексгумацію тіла сина. Дружина сержанта Ніна Антонюк припускала, що її чоловік також згорів у бою під Степанівкою і не розуміла, чому ДНК-експертиза не знайшла його серед інших загиблих військових.

Повторні дослідження підтвердили здогадки – в могилі Артема Абрамовича спочивав і сержант Ярослав Антонюк. Крім цього, з'ясувалося, що у загиблого капітана весь цей час був з собою паспорт. Судмедексперти не спромоглися навіть прибрати шматки згорілого танка і боєприпасів – все так і залишилося упереміш з плоттю. А ще серед останків виявили частини тіла солдата Петра Бабуха. Всьому виною - страшна помилка першої ДНК-експертизи.

10 жовтня 2017 року в Житомирі Артема Абрамовича поховали вдруге. Тіло сержанта Антонюка було віддане землі.

"Я, - каже Світлана Абрамович, - не вберегла, як мама, дитину живою. І тепер винні будуть покарані. Я повинна присвятити цьому своє життя. Мені втрачати нічого. Для того, щоб інші мами знайшли, нехай в такій якості, але дітей додому".

ДНК-експертиза проводилася в Запоріжжі. Зараз судмедексперти, які допустили помилку, вже не працюють - пішли за власним бажанням більше року тому. В 2014 році, коли були вилучені тіла загиблих військових, точного регламенту з ДНК-експертиз не було, так що притягнути винних до відповідальності шансів дуже мало.

Що робити родичам:

Якщо в зоні АТО безвісті пропала близька вам людина і ви б хотіли перевірити, чи не була вона похована на одному із кладовищ з тимчасово невпізнаними Героями України, вам необхідно:

  1. Звернутися у Відділення пошукової роботи Управління цивільно-військового співробітництва ЗСУ Тел: (044)-454-73-38. Або в Національну поліцію Дніпра. Тел.: (056)-756-50-01; (056)-756-50-02.
  2. Приїхати в Дніпро з кровним родичем (батьки, діти, рідні брати або сестри) та безкоштовно здати ДНК-тест.
Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перемога прийде не просто як воєнний тріумф: У карпатського віщуна знайшли пророцтво про закінчення війни в Україні (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:15

У 2024 році відбудеться вирішальна битва, яка призведе до завершення війни, настання миру та процвітання в Україні. Про це розповів старець Єремія із Карпат, передають Патріоти України. "Настане рік 2024 і в цьому році зійде зоря нової надії. Військо У...

Немає механізмів повернути українців із-за кордону, кожна країна буде захищати свої інтереси - Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:53

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Варшава може допомогти повернути чоловіків призовного віку в Україну, про це ж обіцяли подумати і в Литві. Проте в Німеччині заявили, що чоловіки можуть залишаться в країні навіть з недійсним па...