Чи можуть Путін і Трамп про щось домовитися у В'єтнамі, - журналіст

Із чотирьох ключових проблем у російсько-американських стосунках мінімальні шанси на розв'язання є лише в одному випадку.

Путін і Трамп. Ілюстрація:ВВС

"Потенційна зустріч президентів США та Росії на полях самміту АТЕС у В'єтнамі довший час залишається у сфері ймовірного." Про це пише Роман Федюк на сайті depo.ua, передають Патріоти України, продовжуючи:

Про бажання провести подібну зустріч говорив журналістам Дональд Трамп, про те, що триває її підготовка – прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков. Втім, не менше посадовців – включно із радником президента США з питань нацбезпеки Гербертом Макмастером – стверджують, що "нічого ще не вирішено".

Скоріше за все, між зовнішньополітичними відомствами двох країн йде не надто жвавий торг стосовно того, що учасники подібної зустрічі – якщо вона все-таки відбудеться – зможуть і захочуть продемонструвати світу у якості позитивних наслідків. Одна "дуже хороша зустріч" – в липні цього року на самміті G-20 у Німеччині – в Путіна з Трампом вже була. Сторони розійшлися, пообіцявши "продовжувати плідну роботу".

Наслідки цієї обіцянки загальновідомі – з'явилась загроза свіжих масштабних санкцій проти російського оборонного та безпекового комплексу, на які Конгрес уповноважив американського президента. Продовжує тліти скандал довкола позбавлення російської дипломатичної місії улюблених "дачок". В Росії всерйоз подумують над введенням жорстких обмежень стосовно американських соцмереж та ЗМІ.

Втім у США теж не проти навести лад зі Sputnik та Russia today. Продовжується голосне і масштабне розслідування російського втручання у вибори в США, і той факт, що перші "посадки" потенційних фігурантів були здійснені за інші протиправні діяння, зовсім не свідчить, що справа тим і завершиться.

Судячи з усього, в Вашингтоні не виключають, що наслідки наступної зустрічі нічим не відрізнятимуться, а сам факт спілкування Дональда Трампа з Володимиром Путіним у черговий раз продемонструє свою токсичність для іміджу американського президента. Тому в Держдепі й не поспішають нічого анонсувати до того моменту, поки не буде досягнуто компромісу бодай із якогось достатньо значущого питання, аби Трамп і Путін під об'єктивами фотокамер могли похвалитись бодай мінімальною взаємовигідною домовленістю. Проблема в тому, що взаємовигідні домовленості з чинним російським президентом – штука практично неможлива.

На переговорному столі, насправді, перебуває чотири ключових питання. Перше із них – глобальне, і полягає в останній спробі збереження американо-радянського ще договору про ракети середньої і малої дальності. І тут, насправді, домовленості практично неможливі хоча б тому, що Росія, здається, зробила ставку на використання тактичних ракет у своїй зовнішньополітичній доктрині міліарного домінування над сусідніми державами. Без гордості за "Іскандери" "руссому міру" останнім часом бракне аргументів.

Другим за рахунком – але не за важливістю – є, звичайно, українське питання. Про неможливість його вирішення без очевидно відсутньої доброї волі Москви до компромісу написано більш ніж достатньо.

Третє питання – яке, до слова, Трамп озвучив перед американськими журналістами як причину для зустрічі з Путіним – це КНДР. Але судячи із того, що зовнішня торгівля Москви з Пхеньяном продовжує наростати (попри нібито введені санкції, які чомусь не справили на КНДР видимого впливу) Путін і тут не збирається іти на реальний компроміс.

Єдиною скільки-небудь реальною темою розмови може бути тільки розподіл сфер впливу у повоєнній Сирії. Ісламська держава практично знищена, але без облаштування і договірної кодифікації нової геостратегічної реальності країна знову може поринути в хаос громадянської війни, з якого тільки-тільки почала виринати.

Але і це питання, насправді, вимагає довготривалих переговорів, впродовж яких буде встановлено нові адміністративні у теорії, і дуже реальні на практиці кордони між різними зонами контролю, і пункт за пунктом сформульовано умови співіснування усіх наявних сторін в якійсь подобі єдиної держави. Окрім того, якщо плідні переговори про майбутнє Сирії ще можна уявити без Тегерану чи Ер-Ріяду, то без присутності Ердогана вся розмова буде повністю позбавлена змісту.

Все вище перелічене ставить адміністрацію Трампа в дуже непросте становище. З одного боку, Держдепу треба продемонструвати успішний зовнішньополітичний крок. З іншого боку, Росія до поступок явно не готова. А, зважаючи на увагу Конгресу та преси до кожного кроку Трампа, імітувати успіх, поступившись у чомусь американськими національними інтересами, чинна адміністрація США дозволити собі не може.

У такий спосіб як відомству Тіллерсона вдасться викрутитись із ситуації – сказати складно. В будь-якому разі, надіятись на вирішення реальних проблем на зустрічі двох президентів на разі не доводиться.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Хто слова зодягне у музичні шати

четвер, 28 березень 2024, 10:59

Шукаю композитора. Я, зізнаюся, друзі, не поет, тим паче, не поет-пісняр. Але одного ранку проснувся з віршем у серці. Де й взялося це прекрасне диво — не знаю. Тільки встиг ввімкнути комп’ютер — вилилося хвилюючим текстом на екран. Перечитав, почистив...

Снайпери ССО показали ліквідацію групи окупантів на Авдіївському напрямку (відео)

четвер, 28 березень 2024, 10:00

Снайпери 3-го окремого полку ССО під час спостереження на Авдіївському напрямку зафіксували переміщення російських військових та відкрили по них вогонь, всіх окупантів знищено. Про це повідомляє ССО. . "Ми забезпечуємо прикриття підрозділів, знищуємо ...