Депортація українського письменика Жадана скасовується

Хто допоміг отримати рішення про скасування депортації письменника з Білорусі? Прем'єр-міністр чи президент?

Скасування депортації Жадана з Білорусі. Фото www.pravda.com.ua

Рішення про скасування депортації українського письменника Сергія Жадана з Білорусі приймалося "на найвищому рівні", повідомляють Патріоти України з посиланням на Українську правду.

Про це заявив начальник департаменту громадянства та міграції МВС Білорусі Олексій Бігун, передає білоруська служба "Радіо Свобода".

Він відмовився уточнити, чи був це прем'єр-міністр, чи президент.

"На найвищому рівні", – зазначив лише Бігун.

Він підтвердив, що Жадан внесений у списки осіб, яким заборонено в'їзд до Росії, що також стосується Білорусі та Казахстану, які перебувають із РФ в одній візовій зоні.

Бігун однак зазначив, що компетентні органи Білорусі мають право пропустити в свою державу іноземців, які перебувають в російському стоп-списку. Рішення приймається після цільового звернення конкретної особи.

На запитання, чому так сталося, що Жадана спочатку впустили на територію країни, куди він і раніше приїздив без проблем, працівник МВС Білорусі заявив:

"Тому що у нього транскрипція в паспорті і списку різна, написання прізвища відрізняється на дві літери. А в системах внутрішніх органів більш розширені відомості, дещо інші докази, які передбачають більш розширений пошук, і органи МВС визначили, що персональні дані внесені до списку. Тому його і затримали".

На запитання, чому з ним обійшлися так жорстко (як відомо, письменника о 2-й ночі вивезли з готелю до відділку, поставили в паспорті штамп про депортацію і зажадали покинути межі країни), Бігун заявив наступне:"Тому що у нього "забарвлення" відповідне".

Як відомо, Сергія Жадана було затримано у Мінську в ніч на 11 лютого та повідомлено про заборону в'їзду до Білорусі на невизначений термін.

Посольство України в Білорусі направило ноту до МЗС Білорусі з метою отримання офіційного пояснення про причини затримання Жадана.

Окрім того до МЗС України було викликано посла Білорусі в Україні Ігоря Сокола, а міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив, що мав телефонну розмову з главою МЗС Білорусі Володимиром Макеєм щодо затримання Жадана.

Пізніше того ж дня Білорусь скасувала заборону на в'їзд для українського письменника.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Хто слова зодягне у музичні шати

четвер, 28 березень 2024, 10:59

Шукаю композитора. Я, зізнаюся, друзі, не поет, тим паче, не поет-пісняр. Але одного ранку проснувся з віршем у серці. Де й взялося це прекрасне диво — не знаю. Тільки встиг ввімкнути комп’ютер — вилилося хвилюючим текстом на екран. Перечитав, почистив...

Снайпери ССО показали ліквідацію групи окупантів на Авдіївському напрямку (відео)

четвер, 28 березень 2024, 10:00

Снайпери 3-го окремого полку ССО під час спостереження на Авдіївському напрямку зафіксували переміщення російських військових та відкрили по них вогонь, всіх окупантів знищено. Про це повідомляє ССО. . "Ми забезпечуємо прикриття підрозділів, знищуємо ...