Дешевий піар РПЦ чи "добрі справи Онуфрія"?: Навіщо Гундяєв допоміг звільнити "кіборга"

Можливо, патріарх Кирило нарешті зрозумів, що шляху назад немає, і він втрачає найбільшу частину своїх парафіян - а саме, УПЦ МП, а скоро втратить і свій Престол?

Український військовослужбовець, захисник Донецького аеропорту Тарас Колодій, який перебував два роки в полоні у бойовиків, звільнений і переданий українській стороні за посередництва патріарха Російської православної церкви (РПЦ) Кирила. Як повідомляє ТАСС, про це заявив Синодальний відділ РПЦ із взаємин церкви з суспільством і ЗМІ. У РПЦ підкреслюють, що звільнення полоненого відбулося без попередніх умов, як акт доброї волі.

За інформацією прес-служби церкви, з проханням про сприяння у звільненні Колодія до Кирила звернувся митрополит Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій, до якого, в свою чергу, звернулися рідні військовослужбовця. "Святійший патріарх Московський і всієї Русі Кирило підтримав клопотання блаженнійшого митрополита Онуфрія і звернувся до осіб, від яких залежало позитивне рішення щодо цього питання", - йдеться в повідомленні. - "Звільнення Тараса Колодія є результатом миротворчої участі церкви у вирішенні конфлікту на Україні, а також свідчить про високий авторитет Української православної церкви".

У прес-службі додали, що РПЦ "молиться про припинення братовбивчого протистояння на Україні" і виступає за звільнення "утримуваних обома сторонами конфлікту осіб, де б вони не перебували."

Звісно, хотілося б вірити, що священики УПЦ МП та патріарх Кирило сприяли звільненню Тараса саме "заради людського життя та душі". Але, якщо чесно, повірити в прозорість та чесність Онуфрія та Гундяєва - дуже складно. Для деяких - неможливо.

Вважаю, що дана подія відбулася через не тільки посилення негативу українців щодо УПЦ МП, а й через зняття недоторканості та зростаючі проблеми Новинського, який був мало не єдиним важелем впливу Гундяєва на Україну саме через Церкву. Можливо, Гундяєв нарешті зрозумів, що шляху назад немає, і він втрачає найбільшу частину своїх парафіян - а саме, УПЦ МП. І тому піар зі звільненням полоненого воїна йому дуже потрібен.

В такому разі скоро, можливо, ми побачимо Гундяєва у вишиванці та з тризубом, чубом, вусами та проповідями українською мовою? Не поспішайте сміятися - відчай РПЦ може довести і до такого. А якщо взяти до уваги посилення проукраїнського крила у лавах самого УПЦ МП (ідея про Єдину Помісну Церкву, активна допомога армії деяких священиків, церковна революція, яка наближається ще з весни), яке відверто пішло в протиріз установкам Онуфрія та Гундяєва, обравши народ України, та взявши до уваги те, що близько 20-30% єпископів в самій Росії - це українці, то Гундяєву і справді треба почати вивчати українську.

Втрата Києва - це не тільки удар по гордості, це канонічний ляпас, бо якщо УПЦ відокремиться від РПЦ, то Москва замість патріаршого Престолу залишиться з інкрустованим унітазом, який окрім сміху у світі нічого не буде викликати. Звісно, такі розклади для Гундяєва і Ко аж ніяк не можуть бути втішними.

Від себе хочу додати: шановні брати та сестри українці! Якщо ми будемо озиратись на нашу канонічну приналежність (УПЦ МП, КП, УАПЦ, УГКЦ), ми не подолаємо ані релігійну, ані економічну, ані суспільну кризу, яка є в нашій країні. Лише глибоке усвідомлення необхідності державної єдності, релігійного єднання у Єдиній соборній Церкві, може об'єднати патріотів та вивести державу на значно вищий рівень життя.

Лише ставши на новий рівень свідомості, ми зможемо ефективно протистояти ворогу, як зовнішньому, так і внутрішньому. Бо кожна наша чвара - це укріплення наших ворогів. Кожне наше нехтування ближнім - це теж укріплення нашого ворога. Доки ми сперечаємося, вороги стають сильнішими. Шановні брати та сестри! Я вірю у вас і вірю в народ України, що ми зможемо об'єднатися заради нашого майбутнього.

Щиро ваш, о. Лука.

Опублікував: Лука Радванський
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ті, хто одягає футболку з написом "ухилянт", замість зізнання у своїх слабкостях, служать Росії, - Сергій Фурса

середа, 8 травень 2024, 0:00

"Я багато чого можу зрозуміти. Я буваю толерантним до абсурду. Але іноді навіть ліберал у мені вішає табличку "переоблік"… Я можу зрозуміти, коли чоловіки уникають мобілізації. Коли страх смерті домінує. Коли навіть небажання втратити свою свободу, сво...

Огляд зони бойових дій станом на 7 травня - Злий Одесит

вівторок, 7 травень 2024, 23:51

До вашої уваги черговий огляд зони бойових дій.