Церковна революція наближається: митрополит УПЦ МП підтримав ідею створення незалежної Єдиної Помісної Церкви в Україні

Повстання священників-патріотів: все більше священнослужителів УПЦ МП бажають відокремлення від Москви та створення Єдиної Церкви в Україні, яка стане оплотом патріотизму, незалежності та справжньої християнської любові

Митрополит Олександр Драбинко про християнський патріотизм: Україна має право на власну Помісну Церкву. Фото з facebook.com

Розмови про створення Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні йдуть вже давно. Але останнім часом деякі священики та єпископи УПЦ МП вже відкрито повстають проти російської церкви та сепаратизму свого українського керівництва. 4 травня Патріоти України опублікували ексклюзивне інтерв'ю з ієреєм Лукою Радванським про створення Українського Патріархату та повну відмову від Москви усіх церков нашої держави, а також про неправильність "вимагання покаяння від патріарха Філарета, чим займається зараз керівництво МП". Сьогодні з подібною ідеєю виступив вікарій Київської Митрополії, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко у своєму інтерв'ю "Волинській правді".

Митрополит зазначив, що християнський патріотизм - це дієва любов до Батьківщини, а не слова. "Треба молитися за свою землю, треба працювати на своїй землі, треба боротися із неправдою. І, якщо потрібно, треба і захищати її зі зброєю в руках. Що і роблять зараз наші теперішні патріоти, які боронять цілісність нашої Держави". Росію він назвав державою-агресором, та додав, що "імперіалізм", на жаль, притаманний деяким нашим православним "братам".

Також владика Олександр виказав свою думку щодо розколу та створення Єдиної Помісної Православної церкви. "Звичайно, існуючий розкол – це болюча рана на тілі церковному не тільки України, це – болюча рана усього вселенського Православ’я. І чим далі ми живемо із цим розколом, тим болючішим він є, і тим більше він створює проблем для всього світового Православ’я, оскільки він розширюється, і проблема ця нікуди не дінеться. На мою думку, можливо,більш правильно треба було діяти у 90-х роках, коли сам розкол трапився. Можливо,тоді не вистачило цілковитого розуміння в питанні його вилікування, або був неодоцінений потенціал самої події утворення незалежної Держави Україна. І, відповідно, розуміння того, про що говорить 34 Апостольске правило, що «єпископам всякого народу слід визнавати першого з них». Звісно, Українська Православна Церква, як це було задекларовано у багатьох документах, у тому числі на Харківському соборі 1992 року, і на Помісному соборі 1991 року, має право на помісний статус. Наша Церква має право бути рівноправною сестрою серед Православних Церков. На жаль, це на сьогоднішній день не трапилося. Своєю чергою, з боку священноначалія Російської Православної Церкви, наскільки я розумію, фактор утримання України в орбіті свого впливу є прерогативним".

"Для нас зараз, зокрема з огляду на сьогоднішні події, що відбуваються на сході України, звісно, було б бажано, щоб і духовна риза не була роздираєма так, як сьогодні роздирається цілісність нашої Держави. Я розумію, що дехто з тих, хто пішов свого часу у розкол, зробив це з амбітних міркувань. Але були й інші, які зробили це з міркувань патріотичних, які мали місце. Треба шукати шляхи подолання явища, яке ми сьогодні називаємо розколом. Блаженніший Митрополит Володимир, у своєму заповіті, зазначив, що ми не можемо спокійно дивитися на те, як зараз роздирається Тіло Христове і брат на брата дивиться скоса. Ми повинні зайнятися заліковуванням цього розколу. Але проявити це як з одного боку, так і з іншого боку. Зрозуміло, що ніхто ні з яким покаянням, так як його розуміють певні представники нашого священноначалія, не прийде, і на колінах вимолювати прощення не буде. Варто зрозуміти, що Помісну Церкву треба робити якимось іншим шляхом. І вона, ця Помісна Церква, має право на існування.

Звісно, усі в одну огорожу церковну, на жаль, не зберуться. Проте залікувати розділення треба. Свого часу, мною, як головою Відділу зовнішних церковних відносин, як секретарем, блаженної пам’яті, Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира, і як постійним членом Священного Синоду, було зроблено багато чого у цьому напрямку. І ці здобутки мали свій результат", - підкреслив митрополит.

Україна, на його думку, має бути цілісною соборною Державою, "безумовно із поверненням Криму". Нагадаємо, що Олександр Драбинко в грудні 2015 року активно відстоював українську мову на Богослужіннях, через що мав певні суперечки зі своїм керівництвом - митрополитом Онуфрієм - але позицію не змінив. "Ми служили українською, служимо і будемо служити", - сказав тоді владика Олександр.

Митрополит Олександр Драбинко - впливова та авторитетна постать, він користується повагою у більшості вірян УПЦ (як МП, так і КП та УАПЦ). Його ідеї підтримують тисячі людей, бо митрополит захищає патріотичні погляди та відкритий для преси і конструктивного діалогу.

Під об'єднанням у Єдину Помісну Церкву ми маємо на увазі те, що патріоти з усіх православних церков України об'єднаються заради спасіння людських душ, цілісності нашої Батьківщини та її процвітання. У такому випадку всі священники та парафіяни, що стануть на сторону патріотизму та любові до Батьківщини, і створять ту Єдину Церкву, яка буде здатна подолати проблеми та більшість внутрішніх і зовнішніх ворожих загроз, які на сьогодні жодна з існуючих церков подолати, на жаль, не змогла і не зможе.

Спецкореспондент Анна Бондаренко

"Не було практично міста. Його рівняли з землею": Боєць ГУР розповів про прорив до Маріуполя

четвер, 25 квітень 2024, 7:50

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” був командиром однієї із груп, яка відправилася на гелікоптерах до окупованого Маріуполя. Там він приєднався до українських захисників та разом із ними обороняв місто від російських окупантів....

"Бавовна" наводить жах? Опитування показало, чого найбільше бояться росіяни

четвер, 25 квітень 2024, 7:25

У першому кварталі 2024 року головними страхами росіян стали диверсії та атаки безпілотників. Занепокоєння громадян також підкріплювалося постійними вибухами у Білгородській області, передають Патріоти України. Це випливає з національного індексу триво...