Митрополит УПЦ відповів предстоятелю своєї церкви: Служили і будемо служити українською мовою

Олександр Драбинко нагадав про те, що право проводити богослужіння українською мовою підтверджено трьома соборами - 1921, 1991 і 1995 років.

Митрополит Олександр Драбинко. Фото:www.ukrinform.ru

Заяву предстоятеля Української православної церкви Московського патріархату, митрополита Онуфрія про неприйнятність української мови для богослужінь "не можна назвати системним підходом до питання". Таку думку в коментарі Обозревателю висловив митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко, інформують Патріоти України.

Відповідаючи на прохання ЗМІ прокоментувати неоднозначну заяву митрополита, він сказав: «Я не можу давати будь-яку характеристику позиції священноначала. Ймовірно, таке виховання цієї людини - можливо, він не сприймає українську мову. Не думаю, що це можна назвати системним підходом до питання".

У той же час Драбинко заявив: "У нас в храмі, з благословення покійного Блаженнішого Митрополита Володимира, відбувалося богослужіння українською мовою, українською мовою ми його здійснюємо і будемо здійснювати. Це право у нас було, що б не говорили".

У цьому контексті митрополит нагадав про те, що право проводити богослужіння українською мовою підтверджено трьома соборами - 1921, 1991 і 1995 років. "Можна здійснювати богослужіння українською мовою, якщо дві третини приходу хочуть це робити", - сказав він.

У той же час, виходячи із заявленої відмови від "українізації" церкви, парафії зіткнуться з проблемою відсутності богослужбової літератури українською мовою. "Де брати літературу? Питання стояло про видання україномовної літератури, але було сказано, що цього не буде. Не працює комісія з перекладу богослужебних текстів", - пояснив він.

Видання поцікавилося, чи загрожують сьогодні "виховні заходи"» парафіям УПЦ МП, які практикують українська мову для богослужінь. "Поки що ніхто з погрозами не виступав, але та упередженість, з якою ставилися до приходу Преображення Господнього, насторожує", - сказав він.

Нагадаємо, предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Онуфрій жорстко висловився проти використання української мови під час богослужінь.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...