Дев'ять цікавих фактів про Антарктиду, про які ви могли навіть не здогадуватися (фото)

Що являє собою Антарктида? Це величезний континент покритий льодом? Так, але не все так просто. У цій статті наведено 9 по-справжньому цікавих фактів про одне з двох найхолодніших місць на Землі, які мало хто знає.

1. В Антарктиді є гірський масив за розмірами можна порівняти з Альпами

Ці гори називаються Гори Гамбурцева на прізвище радянського геофізика і академіка Георгія Гамбурцева, чия експедиція в 1958 році і відкрила їх існування. Довжина гірського масиву становить 1300 км, ширина - від 200 до 500 км. Найвища точка - 3390 м. Ну а тепер найцікавіше: вся ця громадина покоїться під величезною товщею льоду. В середньому товщина льодового покриву над горами становить 600 метрів, але трапляються ділянки, де товща льоду більше 4 км.

2. В Антарктиді відсутні часові зони і пояси

Антарктида єдиний континентом на планеті, що не розділений на часові пояси і часові зони. Якогось певного власного часу в Антарктиді теж немає. Всі живуть там вчені і члени експедицій орієнтуються або на час свою рідну країну, або на час співробітників, які доставляють їм припаси.

3. Антарктида містить 70% від запасів всієї прісної води на планеті, але при цьому є сухим місцем на Землі

Антарктида містить 70% від запасів всієї прісної води на планеті, але при цьому є сухим місцем на Землі. Парадоксально, але саме так. Хоча, якщо розібратися, нічого дивного тут немає. Запаси прісної води - це, звичайно ж лід. Ну а з опадами тут справа йде дійсно кепсько: всього 18 мм в рік. Навіть в пустелі Сахара за рік випадає 76 мм опадів.

4.В Антарктиді знаходиться море з найчистішою водою на світі

В Антарктиді знаходиться море з найчистішою водою на світі. Це море Уедделла і воно по праву вважається найбільш прозорим в світі. Втім, тут теж немає нічого дивного, адже в Антарктиді його просто нікому забруднювати. Вода в морі Уедделла настільки чиста, що в ній можна розглянути об'єкти, що знаходяться на глибині до 79 метрів. Це майже відповідає прозорості дистильованої води.

5. Антарктичні айсберги можуть бути розміром з ціле місто

І це ще м'яко сказано. Тільки уявіть: найбільший айсберг, що відколовся тут (природно з тих, що вдалося зареєструвати), мав 295 кілометрів в довжину і 37 завширшки. Ще раз: 295 кілометрів!

6. У Антарктиди є своє доменне ім'я і телефонний код

У Антарктиди є своє доменне ім'я і телефонний код. Не дивлячись на те, що в Антарктиді немає постійного населення, цей континент має і власне доменне ім'я .aq, і унікальний телефонний код 672. А ще у Антарктиди є своя, хоч і неофіційна, валюта - Антарктичний долар.

7.Всупереч поширеній помилці, далеко не вся територія Антарктиди покрита льодом

Всупереч поширеній помилці, далеко не вся територія Антарктиди покрита льодом. Для багатьох Антарктида представляється безмежної крижаною пустелею, де немає нічого крім снігу льоду. І здебільшого це, звичайно, так. Але в Антарктиді є і досить великі безсніжні долини і навіть піщані дюни. Втім, не варто спокушатися, снігу там немає не тому що в цих областях тепліше, ніж в інших, навпаки, умови там ще суворіші. У сухих долинах Мак-Мердо дмуть жахливі вітри зі швидкістю до 320 км / год. Саме вони викликають випаровування вологи і тому тут немає ні снігу, ні льоду. Умови життя тут настільки наближені до марсіанських, що НАСА навіть проводило в долинах Мак-Мердо випробування спускаються космічних апаратів "Вікінг".

8. В Антарктиді є кілька діючих вулканів

В Антарктиді є кілька діючих вулканів. Взагалі Антарктида є дуже спокійним місцем з точки зору вулканічної та сейсмічної активності. Хоча, тут теж є свої вулкани і не тільки сплячі, але і цілком активні. Принаймні два з них викидали протягом останніх 200 років. А найвідоміший вулкан Антарктиди, який за сумісництвом є і найактивнішим, носить назву Еребус, його ще часто називають «вулкан, охороняючий шлях до Південного полюсу».


9. В Антарктиді знаходиться найбільший з відомих астероїдних кратерів

Цей кратер розташовується в районі Землі Улкіса і має діаметр воронки близько 482 км. На думку вчених він утворився приблизно 250 мільйонів років тому в пермському-тріасовий період в результаті падіння на Землю астероїда розміром не менше 48 кілометрів у поперечнику. Пилюка, піднята при падінні і вибуху астероїда, привела до багатовікового похолодання і, за однією з гіпотез, загибелі більшої частини флори і фауни тієї епохи.


Джерело


Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сікорський спрогнозував наслідки атаки Росії на країни НАТО

четвер, 25 квітень 2024, 22:55

Якщо Російська Федерація нападе на будь-яку країну НАТО, то неминуче зазнає поразки. Не Захід має боятися прямого зіткнення із РФ, а навпаки. Відповідні заяви пролунали у виступі міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського перед Сеймом 25 к...

"Просто боляче дивитися на Донбас... Але ми наведемо там лад": Путін зробив чергову цинічну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 22:29

Володимир Путін заявив, що йому боляче дивитися на те, через що проходять жителі Донбасу. Цікаво це чути від людини, яка й віддавала накази бомбити міста Донбасу, знущалася з мирного населення, позбавивши будь-яких благ та прав, розорила промисловість ...