"Діти відмовлялися вірити в те, що тата більше немає. Вони досі сподіваються": Історія героя, що двічі був у ДАПі

На честь загиблого воїна названо вулицю в його місті Бучі.

Максим Ридзанич. Фото: "Народна Армія"

Максим Ридзанич двічі був у ДАПі. Щоразу взвод залишався неушкодженим, проте сам герой не вцілів. Його історію розповідають Патріоти України з посиланням на "Народну Армію".

"Про рішення Максима Ридзанича піти добровольцем на війну не знав ніхто до останньої миті. Згідно із законодавством, батько трьох дітей не підлягає мобілізації у військо, але для чоловіка це було справою честі. Узявши собі позивний «Адам» на честь свого діда — танкіста, ветерана Другої світової війни, — він без тіні сумніву, що чинить правильно, поповнив лави наших підрозділів у районі АТО.

— Майже два місяці Максим боронив аеропорт Донецька, не раз дивився смерті у вічі. Згадую, як, відстрілюючись у донецькому аеропорту, «Адам» завзято підтримував хлопців. Зі словами пісні «Нумо, браття, всі до бою…» вони мужньо тримали свої позиції, — згадує друг героя військовий капелан Анатолій Кушнірчук. — І ви знаєте, не було для нього завдань, які б він не міг виконати. Якось я запитав: «Максе, заради чого ти живеш?» Після невеликої паузи він відповів: «Якщо я врятую хоча б одне людське життя, я впевнено зможу сказати, що недаремно живу на цій землі». І тим ніби напророчив собі долю…

Того страшного дня розвідувальна група на чолі з «Адамом» потрапила в засідку. Ворог відрізав їх вогнем. Макс ніколи не брав із собою на завдання молодих бійців без досвіду. Невдовзі по рації він почув: «Я в засідці… «Адаме», як діяти?» Не роздумуючи, командир кинувся рятувати свого підлеглого. Постріл… І останні слова командира: «Я — «Адам», схоже, двохсотий…» І мертва тиша.

— Загинув мій син під час перемир’я. «Малиша», наймолодшого в підрозділі хлопця, він урятував, проте сам загинув від кулі російського спецпризначенця, — говорить, ледь стримуючи сльози, мати героя Світлана Ридзанич.

Сумна звістка облетіла всіх: побратимів, батьків, друзів. Усіх, окрім дітей. Їм про страшну втрату не казали до останнього. «Мертвим його не бачила», — скаже згодом жінка. Іще й того дня в старшого сина Ріната було змагання з боксу, на яке Максим дуже хотів потрапити, але не встиг. Дітлахи бачили, що до їхнього дому приїжджають багато людей зі сльозами на очах, однак вірити й навіть думати про страшне не наважувалися.

Здобувши перемогу на рингу, Рінат дуже поважно мовив: «Я присвячую цю перемогу батькові! — і крадькома додав: — Знімайте мене на телефон — баті фото покажу…» У залі залунав сміх, і лише друзі та близькі, які прийшли підтримати хлопця, не могли стримати сліз.

Дізнавшись про горе, діти відмовлялися вірити в те, що тата більше немає. Вони досі сподіваються, що ось-ось відчиняться ворота їхнього обійстя — і заїде його автомобіль.

Провести Максима Ридзанича в останню путь приїхали близько тисячі людей, серед них — молодий хлопець, якому він урятував життя. Максимова мати уві сні бачить сина живим, вона щодня приходить до його могили. Гарний, позитивний, життєрадісний, він дивиться на своїх близьких із фотографії, а в очах — війна.

— Ніби на прощання він подарував мені два шеврони десантників і сказав: «Збережи їх на згадку про мене й пам’ятай: просто так такі шеврони не дарують», — розповідає його товариш Василь Олексюк. — І я бережу… Я досі не видаляю sms-повідомлення від друга у своєму телефоні ще того часу, коли ми були разом. Він був для нас кумиром. Він таким для нас і залишився… Для нас він і досі живий. На честь героя названо вулицю в його місті Бучі".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки - Deep State

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:19

Російські окупаційні війська, що рухаються від Авдіївки, захопили села Соловйове та Семенівка в Донецькій області. Про це повідомив аналітичний проєкт Deep State, передають Патріоти України. "Кадри сьогоднішніх відео, та і наші друзі, свідчать про те, ...

У Путіна з’явився новий ресурс для мобілізації: Роман Цимбалюк розповів, звідки в РФ візьмуть "гарматне м'ясо"

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:51

Найближчим часом чисельність російської армії може збільшитися за рахунок жителів Оренбурзької області, яким треба заробити грошей на відновлення своїх будинків. Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомив журналіст Роман Цимбалюк, передають Патріоти Україн...