Доповнена реальність в медицині скоро дозволить лікарям бачити, як рентген

Розроблена система використовує МРТ і комп'ютерну томографію для створення 3D-зображення щоб хірург в спеціальних окулярах побачив віртуальні органи прямо на тілі пацієнта.

Фото: popmech

Патріоти України з посиланням на Нескучные новости повідомляють, що революційні технології доповненої реальності скоро можуть «прийти» в медицину: з їх допомогою хірурги зможуть побачити внутрішні органи пацієнта без необхідності робити надрізи.

Одягнувши окуляри доповненої реальності, хірург побачить віртуальну 3D-карту внутрішніх органів пацієнта, коли той лежить на операційному столі. Систему вже протестували на хірургічному манекені, використовуючи попередньо взяті дані реальних людей.

Хірурги також зможуть робити нотатки прямо на віртуальних органах, щоб їм було зручніше контролювати процес операції, розповідає Симон Каргер, керівник технологічних розробок в Cambridge Consultants в Бостоні, США. Крім того, лікар зможе, наприклад, «виділити» (віртуальним маркером) нерв, якого варто уникати при оперативному втручанні, або «відзначити», який орган повинен бути знищений.

Система доповненої реальності, яку розробив Каргер, використовує магнітно-резонансну томографію і комп'ютерну томографію для створення 3D-зображення внутрішніх органів пацієнта. Отримане зображення передається на ПО гарнітури змішаної реальності Microsoft HoloLens. Таким чином, хірург, надівши окуляри, бачить віртуальні 3D-органи прямо на тілі пацієнта.

Надалі розробники планують розширити функціонал: наприклад, можна буде включити зворотний зв'язок в режимі онлайн, щоб допомогти менш досвідченим хірургам при проведенні складних операцій.

Каргер визнається, що його технологія поки ще на початковій стадії, а протестувати її на реальних пацієнтах можна буде тільки через кілька років. «Зображення повинно бути дуже точним, щоб воно не могло викликати хірургічну помилку», - підкреслює дослідник.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Фактично, "філософ" Дугін у бесіді з Такером Карлсоном визнав, що цінності Росії липові, - Марина Данилюк-Ярмолаєва

п’ятниця, 3 травень 2024, 0:15

"Популярний телетрампіст Такер Карлсон продовжує годувати свого глядача трешем із Росії. Путін, Дуров та Дугін. Кого наступного покажуть американським ультраправим в надії переконати, що є якийсь унікальний російський стиль життя? Де можна вбивати, ґва...