Довставалися, годі: "Росію треба поставити на коліна", - відомий дипломат

Санкції мають бути значно сильнішими та орієнтованими на конкретний результат – а саме серйозні негативні наслідки для російської економіки

Володимир Огризко. Фото: Укрінформ.

"Міністр оборони Великобританії обвинуватив РФ у смерті жінки, яка отруїлась «Новачком». Що відбувається і якою буде реакція Європи? Це продовження. Росія перейшла до тактики залякування Заходу, а тому Путіну потрібно показати ситуацію так, щоб і в Європі його боялися", - пише український дипломат Володимир Огризко, передають Патріоти України, та продовжує:

"А для цього всі засоби є нормальними, включаючи такі, якими російська держава користувалася десятиліттями. Якщо ви почитаєте, як московський режим розправлявся з українськими діячами визвольного руху, чи іншими супротивниками, починаючи з Троцького, то помітите, що методи багато в чому залишаються одними і тими ж. Щоправда, льодорубів більше не використовують, але отруту – в різних її формах – залюбки. Це дуже зручно: не треба нікого вбивати, людина просто собі помирає, а лікарі ставлять діагноз, який довести чи спростовувати неможливо. А потім все затирається.

Те ж саме відбувається зараз – у ситуації, коли Путіну потрібно максимально дестабілізувати ситуацію в ЄС та НАТО, а Великобританія традиційно є дуже важливим елементом західного світу, який притягує Москву.

Разом з тим розпочався Брекзіт, а отже Путіну треба показати, що ситуація стає ще гіршою. Не тільки економічно внаслідок Брекзіту, а й політично та безпеково – внаслідок того, що уряд не контролює те, що відбувається.

Все це Росія, безумовно, заперечує. Слід відмітити, що напружені відносини з Великобританією у неї були ще за часів СРСР – надто вже брутально поводила себе Росія в тій країні. Тому що хоч армія шпигунів під дахом російського посольства і була присутня в інших західних країнах – у Великобританії вона вела себе особливо нахабно. А це завжди викликало відповідну реакцію британської сторони, яка раз по раз пачками відсилала так званих дипломатів.

Тож те, що нині відбувається – один із елементів цілеспрямованої зовнішньої політики Кремля. І те, що міністр оборони Великобританії чітко і ясно називає Росію агресором і загрозою для безпеки, а Тереза Мей все ж змогла зорганізувати західні країни на координовану висилку зі своїх територій російських шпигунів – усе свідчить про те, що процес протидії таки є. Інша річ, що він міг би бути значно сильнішим.

Тут треба шукати такі форми демаршів, які би зробили боляче Росії – але не собі. Тож такі варіанти, як вислати англійських футболістів з ЧС-2018, не підходять. Настільки мені відомо – хоча я і не є спеціалістом у галузі спорту – то команду, яка безпідставно перериває свою участь в чемпіонаті, дискваліфікують на кілька сезонів. Тож треба зважувати щоби таким кроком не завдати шкоди самому собі.

Є багато інструментів, за допомогою яких можна дуже швидко поставити Росію на коліна. Нещодавно Михайло Гончар, експерт із питань енергетики, у своїй статті запропонував наступне: якщо припинити купувати російську нафту, то через 30 днів Росія зупиниться.

У кожній із західних країн є стратегічний запас нафти, який розрахований, наскільки я пам’ятаю, на 45 днів. Іншими словами, без російської нафти 30 днів протриматись можна. А що це означає? А те, що російська нафтова промисловість зупиниться. А отже зупиняться і критично великі надходження до бюджету.

Один російський економіст – не буду називати його імені щоби не нашкодити – каже, що коли б західні банки пред’явили вимогу до російських підприємств, які їм заборгували, розплатитись, то через два тижні зупинилась би вся російська економіка.

Тобто є безліч інших варіантів, які доводять, що шляхом системної роботи цю справу можна зробити доволі швидко та ефективно. Інше питання, що наразі, на превеликий жаль, наші західні партнери не хочуть мислити системно і стратегічно, натомість вирішуючи свої окремі проблемки.

Ось вигідно кільком нафтовим і газовим підприємствам у Європі мати Північний потік-2 – от вони і лобіюють ці інтереси. А те, що це стратегічно не вигідно всій Європі та ЄС, до уваги не береться. Зараз для них важливо заробити кілька десятків мільярдів євро, поділити їх між собою, і на цьому все. А те, що це матиме колосальний негативний вплив на Європу в цілому, вони, безумовно, не розглядають.

Тож методи є. І найкраще, що може зробити ЄС, – це застосувати їх. І це вже залежить не від конкретних фірм, а від урядів. Але дуже шкода, що деякі уряди на це не надто адекватно реагують.

Має бути стратегія і системний підхід. Бо якщо Великобританія щось зробила, а країна Ікс з ЄС ні, то виникає дисбаланс. Тобто виходить, що хтось робить – можливо, навіть з певними економічними проблемами для себе – а хтось ні. Відтак одна країна цілеспрямовано завдає собі шкоди, а інша починає користуватись перевагами.

Має бути скоординована, чітка та єдина позиція. Насправді економічні санкції і є прообразом такої протидії. Та вони повинні бути значно сильнішими та орієнтованими на конкретний результат – а саме серйозні негативні наслідки для російської економіки".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"У відповідь на теракт в Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": Пропагандисти Кремля запустили нову серію фейків у західних ЗМІ

четвер, 28 березень 2024, 13:15

Центр протидії дезінформації опублікував добірку фейків і маніпуляцій, які іноземні ЗМІ продукували 28 березня. За версією ЦПД при РНБО України, 28 березня іноземні ЗМІ запустили два фейки та одну маніпуляцію, передають Патріоти України. Фейк: "У відпо...

"Вона поки приховує, що в офіційному шлюбі": Даша Астаф'єва вийшла заміж за багатія, який на 10 років молодший, - блогер

четвер, 28 березень 2024, 13:06

Оглядач українського шоу-бізнесу Богдан Беспалов "злив" інсайдерську інформацію про модель, співачку і волонтерку Дашу Астаф'єву. Він із посиланням на свої джерела заявив, що артистка за час повномасштабної війни вийшла заміж за молодого багатія. Однак...