Фонд гарантування вкладів фізичним особам на нулі, - експерти-економісти

На кінець 2016 року заборгованість Фонду гарантування вкладів фізичним особам (ФГВФО) перед Міністерством фінансів складає 125,6 млрд грн.

ФГВФО банкрут. Фото hvylya.net

За підсумками 2016 року заборгованість Фонду гарантування вкладів фізичним особам (ФГВФО) за позиками у Міністерства фінансів склала 125,6 млрд грн, що значно перевищує вартість всіх контрольованих Фондом активів на продаж за станом на кінець 2016 року.Про це написали економісти Вадим Сирота і Юрій Сколотяний у своїй статті для Дзеркала тижня, інформують Патрпіоти України.

За їх словами, нинішня система гарантування вкладів фізосіб, в якій гарантовані виплати повинні здійснюватися за рахунок внесених банками страхових внесків, вичерпала себе. Через масштабності кризи і дій Нацбанку, банківських відрахувань катастрофічно не вистачає.

«Тому Фонд змушений займати у Мінфіну (держбюджету), причому недешево - за ставкою на рівні 12% річних. В результаті під завісу минулого року заборгованість ФГВФО тільки за відсотками склала 74 млрд грн, а за основним боргом - 51,6 млрд. Разом - 125,6 млрд грн, що більш ніж на 28 млрд перевищувало оцінну вартість всіх контрольованих Фондом активів на продаж за станом на кінець 2016- го (97,5 млрд) », - йдеться в статті.

Сколотяний і Сирота констатують, що система гарантування вкладів - фактичний банкрут, і її умовне існування обнуляє шанси на повернення своїх коштів для кредиторів-юридичних осіб, і клієнтів, які тримають в банку вклади розміром більш гарантованих 200 тис грн.

Чинне законодавство, при цьому, передбачає, що гарантії Фонду за фактом забезпечуються засобами кредиторів і вкладників банків, що ліквідуються, нічого не отримують до тих пір, поки Фонд не відшкодує свої витрати. При тому - не тільки зі сплати гарантованих сум, але також з повернення боргу Мінфіну, включаючи відсотки.

Крім цього, право на левову частку активів банків-банкрутів має Нацбанк, який видає банкам кредити рефінансування.

Опублікував: Олена Сім
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У мене немає жодних сумнівів, що позавчорашній підпал берлінського заводу – це справа рук російської агентури, - соціолог Ейдман

понеділок, 6 травень 2024, 23:33

"Криваве літо 2024-го? За даними Financial Times, Росія активізувала свої зусилля з підготовки саботажу, пожеж і атак на інфраструктуру в Європі", - пише російський соціолог-емігрант Ігор Ейдман у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та ...

Говорити про заморозку війни Путін схоче хіба що зі США, але не зараз, - Сергій Таран

понеділок, 6 травень 2024, 23:29

"Оголошення у розшук очільників України так званим "МВС Росії" - це відповідь Путіна на натяки української влади, що перемовини з РФ, в принципі, можливі. Це не означає, що в Росії зовсім не хочуть поговорити про те, як поставити війну на паузу. Адже с...