Масована хакерська атака: Новий вірус-вимагач атакував десятки українських компаній

Атаковані банки відчувають проблеми з обслуговуванням клієнтів, компанії не працюють.

Україну атакував вірус. Фото: Geek-Nose.Національний банк попередив банки та інших учасників фінансового сектора, що у вівторок кілька українських банків, а також деякі підприємства комерційного і державного секторів зазнали зовнішньої хакерської атаки невідомим вірусом, інформують Патріоти України.

"В результаті цих кібератак ці банки зазнають труднощів з обслуговуванням клієнтів і здійсненням банківських операцій. Національний банк упевнений, що захист банківської інфраструктури від шахрайства в кіберпросторі організовано належним чином, а спроби кібератак на інформаційні системи банків будуть нейтралізовані", - повідомили в НБУ.

Регулятор додав, що відстежує ситуацію і буде повідомляти про поточний стан кіберзахисту банківської системи.

Російське видання TJ з посиланням на джерело всередині однієї з компаній, що безпосередньо зіткнулося з атакою вірусу, пише, що мережі виявилися заражені новою формою вірусу-шифрувальника, що нагадує WannaCry.

Співробітник розповів, що його комп'ютер мимовільно перезавантажився, після чого система нібито почала перевірку жорсткого диска. Після цього він побачив, що аналогічне відбувається на всіх комп'ютерах в офісі: "Я зрозумів, що йде атака, вирубив свій комп'ютер, а коли включив, був вже червоний напис про біткоіни і гроші".

Нагадаємо, що від атаки хакерів постраждала компанія "Київенерго" та "Укренерго". Також повідомлялося, що хакерська атака припинила роботу "Нової пошти".

Всього станом на 15 годину 27 червня від кібератак постраждали "Нова пошта", чий сайт недоступний, "Укрпошта", клініка "Борис". У мережі "Ашан" не функціонують термінали. Є проблеми у "Ощадбанка", зафіксовано кілька випадків неповернення кредитної картки банкоматом "Привату".

Також на момент написання новини було зафіксовано відмову білінгових систем оплати комунікатора Life. Вірус атакував також медіахолдіг "Люкс", до якого входять телеканал 24 та мережа радіостанцій.

Відомо, що виведені з ладу комп'ютери на наступних підприємствах:

Банки ТАСС, Ощадбанк, Південний, ОТП

Укрзалізниця

Аеропорт "Бориспіль"

Епіцентр

Нова пошта

ДТЕК

Укренерго

Київенерго

Мережу заправок ТНК

ПБГ "Ковальська"

ТРК Люкс

Київводоканал

"Кореспондент"

Сайт Кабміну

"Не кожен отримає те, чого бажає": Генерал США пояснив, скільки Україні треба мобілізувати людей

вівторок, 16 квітень 2024, 18:28

Україні необхідно мобілізувати близько півмільйона людей, але необхідно провести для них дуже ґрунтовні навчання. Таку думку в інтерв’ю "Радіо Свобода" висловив американський генерал-майор у відставці Девід Грандж, передають Патріоти України. "Обговорю...

У Кобзона будуть гості? У Запорізькій області підірвали "депутата"-єдинороса

вівторок, 16 квітень 2024, 17:30

На тимчасово окупованій території Запорізької області підірвали "депутата"-єдинороса, передають Патріоти України. Як повідомив гауляйтер Володимир Рогов у Telegram, 16 квітня у Мелітопольському районі на Запоріжжі підірвали "депутата" Акимівської окруж...