В Україні введуть нові гроші, а долар буде "плавати": Прогноз НБУ на 2019-й рік

У Нацбанку побоюються, що позиція нового президента щодо регулятора може змінитися у гіршу сторону. Проте водночас готові працювати із будь-ким, хто виграє вибори.

Яків Смолій. Фото: Обозреватель.

У 2019 році в Україні під загрозою опинився щонайменше один банк, інфляція наблизиться до стратегічного показником 5%, курс долара коливатиметься, але незначно, а в обороті може з'явитися нова монета номіналом 5 грн. Про це йшлося на презентації Національного банку на 2019 рік. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із її головними тезами.

Кредитування відновлюється, але проблеми залишаються

В Україні за підсумками 2018-го на 31% зросло споживче кредитування. Тобто прості українці стали активніше брати в борг у банків. Водночас для бізнесу ситуація залишається плачевною. Одна з головних причин – високий рівень поганих кредитів.

Приблизно 55% усіх боргів, які взяли українці (фізичні та юридичні особи) не повертають. "Дуже великий обсяг поганих боргів. Був час, коли вимоги були формальнішими, у результаті половина портфеля – непрацюючі кредити. Це проблема для банків. Їхні акціонери повинні були принести додатковий капітал", – розповідає заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Ті, хто докапіталізацію не виконав, закрилися. Але на цьому проблеми не закінчуються.

Банківський сектор вийшов у плюс, але щонайменше один банк у 2019-му – під загрозою.

У 2018-му НБУ відкликав ліцензію у російського ВТБ-банку в Україні. У цьому році під загрозою опинилася іще одна фінансова установа. Яка саме, у Нацбанку не говорять. Однак, насправді далеко не всі банки перебувають у стабільній ситуації.

До березня 2019 року, якщо один із банків не виконає вимоги щодо збільшення капіталу, він може втратити свою ліцензію.

Курс долара буде стабільним, але на ситуацію вплине зовнішній ринок

Коливання курсу долара у 2019 році будуть, але рекордний за п'ять років обсяг резервів (більше $20 млрд) дозволить згладити можливі скачки. Загалом у 2018-му вперше за тривалий період курс гривні не знизився, а навпаки – зміцнився у відношенні до долара на 1,4%.

"Коливання будуть незначними. Зовнішня кон'юнктура залежить від зовнішніх ринків. Впливає ціна на нафту, яка коливається на світовому ринку. Є достатній запас золото-валютних резервів, можемо не допустити різких коливань. Але все залежатиме від ситуації на зовнішніх сировинних ринках, – прогнозує глава НБУ Яків Смолій.

Інфляція знизиться до 5%

Завдання НБУ: знизити рівень зростання цін до 5%. У 2018-му в план "вписатися" не вдалося (інфляція становила 9,8% за плану від 4 до 8% за підсумками року). У цьому ж році регулятор за рахунок інфляційного таргетування планує максимально наблизитися до оновленої мети. Для цього Нацбанк збирається координувати зусилля із органами влади для утримання цін, розвивати фінансові ринки, проводити просвітницьку роботу.

"Рівень інфляції у 2018 році – мінімальний за останні п'ять років. І жорсткі монетарні умови, які склалися у результаті низки підвищень облікової ставки, стануть запорукою подальшого зниження інфляції протягом наступних років. Ми поступово наблизилися до виконання стратегічної мети зниження інфляції до 5% із можливим відхиленням у 1 процентний пункт", – йдеться у звіті.

У 2019-му можуть з'явитися нові гроші, а старі виведуть із обігу

Паперові банкноти номіналом від 1 до 10 гривень поступово зникнуть із обороту. Уже в найближчі роки друкувати їх припинять. Залишать тільки невеликий випуск для колекціонерів. Замість цього будуть карбувати монети відповідної вартості. Монети повільніше зношуються, тому обходяться дешевше.

У 2019-му монета номіналом 10 грн, швидше за все, не з'явиться. А ось "копійка" вартістю 5 грн – цілком можливо. "Грошовий ряд передбачає введення монет по 5 і 10 грн. Цього року не готовий сказати. 5 грн, можливо, буде в цьому році, 10-гривневої монети точно не буде", – пояснив Яків Смолій.

Головні загрози – ситуація на зовнішніх ринках і вибори

Під час зустрічі з клієнтами Національний банк запропонував за допомогою голосування визначити "головні ризики" на нинішній рік. І, як показало голосування, представники бізнесу та фінсектора найбільше бояться виборів і популізму.

Побоювання також озвучив постійний представник МВФ в Україні Йост Люнгман. Він упевнений, що головні завдання: утримати макроекономічну стабільність, залучити інвесторів, провести структурні реформи і сформувати незалежні інститути, зокрема й НБУ.

До речі, у Нацбанку побоюються, що позиція нового президента щодо регулятора може змінитися у гіршу сторону. Проте водночас готові працювати із будь-ким, хто виграє вибори.

"Найбільший виклик – відсутність довгострокового державного мислення... Інститути – локомотив. Це як у бізнесі, якщо є успішна корпорація, у неї є візія, довгострокова стратегія...", – пояснює Рожкова.

Джерело: Обозреватель

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...