"Формула Штайнмаєра": Портніков пояснив, як Гризлов хотів перехитрити Україну на переговорах в Мінську

Кремль не припиняє просувати свою політику з "особливим статусом" для окупованих територій.

Гризлов від імені кремля пропонує Україні свою "формулу Штайнмаєра". Ілюстрація:uapress.info

Український журналіст Віталій Портников заявив, що представник Росії в Мінській групі Борис Гризлов на переговорах 27 січня в Мінську зажадав пов'язати голосування щодо конституційних поправок з одночасним прийняттям поправок до статей 1 і 10 закону про особливий статус для додання особливому статусу постійної основи за "формулою Штайнмаєра" . Про це Портніков написав у своєму матеріалі для Еспресо ТV, інформують Патріоти України.

"Простіше кажучи - Росія хотіла б, щоб особливий порядок управління окупованими нею районами Донецької та Луганської областей зберігався б навіть у разі теоретичного виведення з їхніх територій російських військ і їх найманців з числа місцевого населення", - підкреслив він.

"Але формула Штайнмаєра, на яку посилається Гризлов, зовсім не про це. Міністр закордонних справ ФРН пропонував, щоб закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" тимчасово набув чинності в день місцевих виборів на Донбасі.

А після опублікування експертами місії ОБСЄ звіту з підтвердженням факту проведення демократичних виборів цей закон мав би набути постійної дії", - пояснив Портніков.

Одночасність виконання пунктів Мінських угод, на які посилаються представники Росії та їхні маріонетки в контактній групі стосується саме виборчого процесу. Але аж ніяк не пов'язана з припиненням війни - тобто з виконанням тих пунктів Мінських угод, які пов'язані з деокупацією території.

Простіше кажучи, хіба росіяни і їхні найманці припинили обстріли звільненої від ворога території, як того вимагав пункт 1? Хіба відведені озброєння? Хіба спостерігачі ОБСЄ отримали доступ до моніторингу території, з якої ці озброєння повинні були бути відведені?

Діалог про проведення місцевих виборів повинен був початися після відводу озброєнь. І це те, що повинні зрозуміти і в Кремлі, і в європейських столицях. Для того, щоб почати діалог про вибори і особливий порядок управління окремими районами, необхідно припинити війну і вивести окупаційні війська з нашої землі.

Вивести без всяких попередніх умов. До речі, цей висновок спеціально прописаний в пункті 10 і випереджає конституційну реформу. "Виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки, а також найманців з території України під наглядом ОБСЄ. Роззброєння всіх незаконних груп".

Тобто спочатку - деоккупація, а потім - Конституція. І ніяк інакше." - нагадує журналіст.

"Але Путін ніколи на це не піде з однієї простої причини. Він чудово розуміє, що без його військ ніякий особливий статус нікому в Донбасі не потрібен. Немає там таких людей - за винятком, хіба що, групи злочинців, які вчинили тяжкі злочини і не підлягають амністії.

Населення Донбасу хоче нормального життя в мирній країні - також, як і все інше населення України. Хоче, щоб росіяни пішли - і більше ніколи не поверталися. Надто вже багато горя вони принесли і Донбасу, і всій Україні.

І саме тому, що Путін знає про ці бажання, він буде тримати на Донбасі своїх убивць. Така ось "формула Штайнмаєра"." - підсумував Портніков.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ворог "підняв свою ганчірку у багатоквартирній забудові": Російські окупанти захопили Архангельське - DeepState

неділя, 5 травень 2024, 0:55

Російські окупанти захопили село Архангельське Донецької області. Ворог підняв свій триколор у багатоквартирній забудові. Про це повідомляє DeepState. . "Ворог окупував Архангельське, піднявши свою ганчірку у багатоквартирній забудові. Крім того, в об...

Немає ніяких мудрих воєначальників, котрі знають, як воювати, - волонтерка Берлінська

неділя, 5 травень 2024, 0:30

"Якщо підсумувати мої основні висновки за вісім років війни, до повномасштабного, їх усього три. Поділюся з тими, у кого цей марафон почався два роки тому", - пише волонтерка Марія Берлінська у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та про...