"Я - російський філолог, закінчив Московський університет. Але вся ця культура - чужа для мене", - Портніков - любителям російської "попси"

Більшість з наших співгромадян так і помре під московські пісні і з образою на Росію, яка не захотіла визнавати ваше право бути європейцями і залишатися в "русском мире" одночасно.

Шанувальникам російського кіно та естради варто не забувати... Фото: www.volynpost.com.

"Скільки я про це не думаю, я все одно не можу зрозуміти - ось цієї істерики з приводу того, що "к нам не пустят российских артистов". Ну не пустять, нехай навіть демократично налаштованих - і що вам з того?", - написав оглядач Віталій Портніков на своїй сторінці у "Фейсбуці", передають Патріоти України.

Журналіст продовжив далі так: "Ну уявіть собі, що Росія напала не на Україну, а на Польщу, окупувала не Донецьк, а Ельблонг. І раптом на тлі пропозицій вимагати від гастролерів визнання факту окупації території Польщі починається істерика – жах, до нас не пустять наших улюблених російських артистів! Як жити! Можливе таке? Та ні, звичайно. Російські артисти мало кого цікавлять в Польщі. В Німеччині. У Франції. У балтійських країнах або Ізраїлі вони виступають для місцевих російськомовних діаспор, грають роль ностальгічних самоварів за тверду валюту. А у нас?

А у нас вся ця істерика - свідоцтво того, що величезна частина громадян, яка до того ж вважається патріотичною, все ще живе - і хоче жити - в радянській цивілізації. І не українська, не європейська культура для неї своя, а московська. Тільки вона хоче, щоб московські майстри культури любили Україну. І тому кожного разу розчаровується. Ах, нас не любить Табаков! Ах, нас не любить Гафт! Якщо нас розлюбить Алла Пугачова – це вже точно крах!

Так що ж ви тут будуєте - Україну або поліпшену Росію, для якої будуть співати Гребенщиков або Макаревич? Ви все ж таки визначтеся, друзі мої. Якщо ви хочете поліпшену Росію - тоді зрозумійте тих росіян, які говорять, що Україна - це вигадка. Що потрібно тільки замінити Порошенка на Медведчука - і всі проблеми зникнуть. А для вас, може, зникнуть проблеми якщо Путіна замінити, наприклад, Явлінським?

Ну ось якщо президент Росії буде родом зі Львову - що заважає приєднатися до Росії областями? І російські артисти виступатимуть в кожному місті, і Крим буде знову наш - в сенсі спільний? Не хочете? Але що вам заважає? Що відрізняє вас від ваших сусідів, якщо мова у вас - спільна, культурні інтереси - спільні і навіть Табаков - один на всіх? Тільки те, що ви вирішили, що в Європі жити вигідніше, а вони думають, що вигідніше - це коли продаєш свою нафту? Ось і всі розбіжності?

25 років поспіль я не втомлююсть говорити вам одне і те ж: маєте вирішити, українці ви чи ні. Є у вас своя культура чи ні. Є у вас своя мова чи ні. Є у вас своя гордість чи ні. Не шукайте хорошого чужого пана. Хороший - все одно чужий.

На відміну від багатьох любителів московської естради, я прожив в Росії половину життя. Я не соромлюся говорити російською мовою. Я не кричу, що я зневажаю Росію, як багато хто з "патріотів", що відстоюють права гастролерів. Я люблю російський живопис, поезію, театр, музику. Люблю Ярославль і Великий Новгород. Я - російський філолог. Я закінчив Московський університет. Але тільки вся ця культура - чужа для мене. Просто так сталося.

Просто я - не росіянин. І те ж саме я можу написати про італійську, французьку, польську, угорську, японську цивілізації. Я народився євреєм в Україні. Шолом-Алейхем, може бути, не такий великий, як Толстой - але він мене розуміє. Шевченко, може, поступається Гете - але я його розумію. І тих, для кого він писав, теж. Це ж так просто.

Коли ви навчитеся ставитися до російської культури - і вже тим більше до вульгарної російської "попси" як до чужої - перед вами відкриється величезний світ. Світ чужих культур і світ своєї культури. Втім, я вже не вірю, що ви навчитеся. Більшість з вас так і помре під московські пісні і з образою на Росію, яка не захотіла визнавати ваше право бути європейцями і залишатися в "русском мире" одночасно. Спробуйте хоча б навчити цьому своїх дітей. У вас обов'язково вийде. У моїх батьків, як бачите, вийшло".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Над Кримом виють сирени та лунають вибухи в різних кутках окупованого півострова

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:32

У тимчасово окупованому Криму вранці 19 квітня було чути вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...