Як Міносвіти забирає кримську молодь від окупантів

Абітурієнти з окупованого Криму зможуть поступити в українські виші за спрощеною процедурою.

Ілюстрація. Фото: ЗМІ

Кримчани зможуть поступити за спрощеною процедурою в 35 освітніх центрів, повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу Міністерства освіти і науки України.

"У цьому році освітні центри "Крим-Україна" будуть діяти на базі 35 вищих навчальних закладів в різних регіонах України - в Дніпрі, Львові, Києві, Харкові, Херсоні, а також Запорізькій, Одеській і Миколаївській областях. Через ці центри абітурієнти з Криму можуть поступати до вузів материкової України за спрощеною процедурою - без здачі ЗНО", - сказано в повідомленні.

У Міністерстві також запевнили, що вступникам з анексованого півострова будуть надані квоти на місця держзамовлення. "У 2016 році за бюджетними квотами були передбачені півтори тисячі місць, в 2017 - вже 2600. У нинішньому році ця цифра повинна бути не меншою, і змінилися лише терміни роботи освітніх центрів (з 4 червня і до 28 вересня), терміни подачі документів і зарахування на навчання", - зазначила начальник сектора переміщених вищих навчальних закладів МОН Світлана Кретович.

У МОН зазначили: щоб вступити за гарантованою квотою на бюджет, абітурієнти повинні подати заяву в один з таких центрів, заповнити освітню декларацію (про предмети, які вивчалися раніше) і здати два іспити (з української мови та історії України) в формі державної підсумкової атестації (ДПА) і один за професійним спрямуванням.

При цьому у відомстві зауважили, що через освітні центри "Крим-Україна" можна вступити в ті вузи, на базі яких вони діють. Якщо абітурієнт хоче вчитися в будь-якому іншому вузі України, то він може поступити і за загальною процедурою.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 12 травня. Як українські дівчата з прадавніх часів ворожили на горобині про особисте щастя

неділя, 12 травень 2024, 7:05

Православна церква України 12 травня за новим стилем вшановує пам'ять єпископа Епіфанія Кіпрського і патріарха Германа Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують пам'ять дев'яти мучеників Кизичних. В народі свято 12 травня пов'...

Мабуть тому, що українці занадто багато живуть: Уряд вирішив значно підвищити податки, замість оптимізації своїх витрат

неділя, 12 травень 2024, 5:00

Експерти критикують центральну владу за відмову переводити держвитрати на воєнні рейки. В бюджетах всіх рівнів 2024 сотні мільярдів йдуть на другорядні цілі. Але замість оптимізації витрат влада воліє затягнути паски українцям ще більше. В Україні підв...