Як примусити Автодор відшкодувати збитки через ДТП на поганій дорозі (відео)

Процес у кожному випадку індивідуальний та залежить від дороги і пошкоджень авто.

Ілюстрація. Фото: 24 Канал

За українськими законами, водії можуть розраховувати на компенсацію в разі, якщо їх авто потрапить в ДТП через ями на дорозі, повідомляють Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Однак для цього їм необхідно дотримуватися кількох важливих умов. Про це розповів автоюрист Павло Семенченко. На питання, чи може автодор компенсувати збитки від ДТП, яка сталася через погані дороги, експерт зазначив: "Це може бути, це є у нас в законодавстві, але дуже складно довести, що в наявності даної ямки винен автодор".

"Складність механізму в тому, щоб залучити до відповідальності інженера автодору, який знав про наявність цієї ями, але не вжив заходів для її ліквідації або установки відповідних дорожніх знаків", - пояснив Семенченко

Експерт зазначив, що в Україні були прецеденти, коли автодор відшкодовував збитки водіям. "Збитки від потрапляння в яму зазвичай порівняно невеликі, в середньому це близько тисячі доларів. Але був випадок, коли вантажівка везла худобу, потрапила в яму, перекинулася, і сума збитків склала близько півмільйона", - розповів він.

За словами Семенченка, процес відшкодування збитків у кожному випадку індивідуальний, він залежить від дороги і від пошкоджень. "Перше, що я пораджу зробити водієві - це фото- і відеофіксацію на свої телефони, викликати поліцію, і потрібно обов'язково проконтролювати, щоб поліцейські в схемі ДТП зафіксували недоліки дорожнього покриття, розмір і глибину ями, наявність дорожніх знаків, що попереджають про погану дорогу" , - розповів юрист.

"Надалі раджу звертатися до юристів та адвокатів, оскільки це дуже складний процес. Юристи автодорів вже зазвичай "підковані" і мають свою стратегію захисту. Автодори можуть захищатися за допомогою автотехнічних досліджень, які можуть встановити, що водій перевищив швидкість, не побачив, вчасно не відреагував", - зазначив Семенченко.

За його словами, правильно складений протокол поліції - це вихідна точка, від якої буде залежати розгляд справи в суді.


Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...