Як у Європі поводитись за столом, щоб не опинитись "не у своїй тарілці"

Трохи корисного про особливості застільного етикету в країнах Європи.

Фото: infokava.comПоняття «європейська кухня» є досить умовним, бо практично в кожній країні континенту за сторіччя сформувалася унікальна культура приготування і прийому їжі, а також поведінки за столом, оповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости. Різне географічне положення, особливості клімату, розвиток торгівлі, навіть зміни у політичних ситуаціях — все це мало вплив на нацыональну кухню.

Будь-який європеєць, так і той, хто побував більше, ніж в одній країні континенту, навряд чи переплутає, наприклад, чеську та італійську кухні по набору страв. Але відмінності існують не тільки в способі приготування і виборі продуктів, але і в особливостях поведінки за столом.

Так у чому ж особливості застіль в різних країнах Європи?

АНГЛІЯ
Говорячи про Великобританію рідко мають на увазі її кухню, однак існує неписане правило — турист ні в якому разі не повинен вказувати британцеві на те, що місцева кухня не вважається дуже хорошою.

«Дурниця! Все, що тут потрібно робити, — це снідати три рази на день», — заявив англійський літератор Сомерсет Моем на критику вечері в його країні. Англійський сніданок з бобів, ковбасок, сала, чорного пудингу, картопляних скибочок, помідорів, яєчні і печериць дуже калорійний і не підходить любителям пропустити перший прийом їжі.

Інша особливість остров'ян — любов до чорного чаю. Англійці п'ють його в будь-який час доби. До чаю, крім чашки напою, є повноцінна їжа.

Цікаво, що в англійській мові немає відповідного вираження, щоб побажати приємного апетиту, тому цю процедуру можна опустити.

ШВЕЦІЯ
Більшість іноземців знають шведську кухню з ресторанів відомої шведської меблевої мережі. Крім знаменитих фрикадельок, тут є голубці, котлети і шніцелі, а також різні рибні страви. Шведи також охоче п'ють каву, люблять пиво і вино. Але поводження з алкоголем на півночі відрізняється від решти Європи. Всі напої понад 3,5 градусів алкоголю можна купити тільки в державних місцях продажу, тому в супермаркетах буває тільки легке пиво з низьким вмістом алкоголю.

Головна особливість Швеції — після одноразової оплати гості ресторану можуть брати собі скільки завгодно добавки.

Як правило, кафе в Швеції пропонують самообслуговування. Гості замовляють і оплачують товар у стійки, так що чекати офіціанта безглуздо.

АВСТРІЯ
В Австрії особливі правила стосуються, в першу чергу, кав'ярень, особливо у Відні. Тут офіціант все ще чекає, що до нього будуть звертатися «Пан офіціант». Треба так і робити, тому що за винятком першого замовлення добре одягнений, але не балакучий пан підійде тільки на вимогу. Разом з кавою він подасть безкоштовну воду, а також запропонує свіжі газети. За це гості мають віддячити його чайовими (від 10 до 20%). В Австрії особливу увагу приділяють титулу візаві: «пан магістр» або «пані доктор».

Крім сніданку, обіду і вечері, в Австрії є ще перекус в першій половині дня і перерва на каву після обіду.

ФРАНЦІЯ
У Німеччині є приказка «жити як Бог у Франції». При вході у французький ресторан не варто займатися самоуправством, підійде офіціант і уточнить – скільки місць необхідно. Також практично скрізь у Франції, крім страв «à la carte», є «меню», яке значно дешевше. Тільки десерт доведеться замовляти окремо.

Обід в цій країні триває, як правило, довше, ніж у багатьох сусідніх. Можна почати їсти в 12:30 і закінчити близько двох. Французи дуже дружать з формулами ввічливості. Перед початком прийому їжі вони завжди побажають «Bon appétit», а в кінці «On a bien mangé».

До меню французи охоче подадуть свіжий багет. Для нього теж є правила: білий хліб ніколи не ріжуть ножем, а завжди відщипують шматочок руками. Для інших страв використовуються виключно прилади.

Чайові краще всього залишити після їжі прямо на столі.

Варто мати на увазі, що якщо замовити в пекарні всесвітньо відоме «безе», то можна отримати поцілунок, бо у Франції безе називається Meringue.

ІТАЛІЯ
В Італії все крутиться навколо макаронів. Але не кожному гостю відомо, що правильно їсти спагетті, накручуючи їх на виделку, без використання ложки. Крім того, італійці не замовляють пасту в якості основного блюда, це закуска, за якою слідує як мінімум ще одна зміна страв.

При оплаті з рахунком гості мають порахувати «coperto» за посуд і прилади. Особливо задоволені обслуговуванням можуть залишити чайові на столі.

Кава після їжі теж п'ється за правилами. Кожен сорт кави п'ється в певний час доби. Щоб підбадьоритися з ранку, потрібен міцний еспрессо, на сніданок італійці замовляють капучино або латте маккіато, а от після обіду і до пізнього вечора п'ють тільки «Un espresso per favore».

Якщо гість запрошений до італійців додому, не варто з'являтися без подарунка. Годиться невелика закуска або квіти. Єдине, що неприйнятно, — це хризантеми. Вони вважаються в Італії квітами для цвинтаря.

ІСПАНІЯ
В Іспанії теж є особливості, які слід дотримуватися. Сієста — святий час доби для кожного іспанця. З 13.30 до 16.30 власники магазинів закривають свої двері, (втім, так роблять і в Італії). Тому час прийому їжі строго регламентований.

Вечеря починається не раніше 21 години, в містах голодні відвідувачі можуть замовити вечерю близько опівночі. Тапас, маленькі закуски в глиняних піалах, прийнято їсти за допомогою серветки за барною стійкою. У фешенебельних ресторанах все по-іншому. Сідати за стіл, де вже є відвідувачі, не прийнято навіть у кафе.

Часто вечеря супроводжується музикою, однак не варто плескати в такт фламенко, якщо немає впевненості у власному відчутті ритму. Іспанці дуже чітко уловлюють «фальш» і в питанні музики не розуміють жартів.

При оплаті в Іспанії не завжди розуміють поняття «роздільний рахунок».

ГРЕЦІЯ
Традиції в Греції цінуються особливо в культурі прийому їжі. Запрошений на вечерю повинен бути готовий до довгого вечора з постійною зміною страв, тому спочатку краще стримувати себе, щоб не втратити апетит вже після другого підходу, бо це може образити господаря будинку. Звичайний час для вечері – 21 година, часто ще пізніше.

У Греції бруднити скатертини можна! Нерідко самі господарі демонстративно садять перше пляма, щоб гості могли розслабитися за їжею.

У ресторані не прийнято замовляти основні страви окремо. Частіше греки замовляють безліч страв, які ділять після на всіх — товариськість тут на першому місці. Крім того, в ресторанах часто взагалі немає меню. Кухар зберігає безліч закусок у термосах, на що гість може показати, якщо щось вибере.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Зведення DeepStateUA станом на 17 квітня

четвер, 18 квітень 2024, 14:20

Останнім часом на фронті сталося багато подій та змін: бої за Часів Яр, просування в районі Авдіївки, активні штурми на Красногорівку та Роботине. Проговорили про непублічні райони Старомайорськ-Урожайне та Сіверська, де ведуться такі ж запеклі бої. Пр...

"Російські ракети будуть повертатися в РФ": Астролог поділився прогнозом щодо появи в ЗСУ новітньої зброї

четвер, 18 квітень 2024, 12:41

Астролог Володимир Бадиян назвав ознаки закінчення війни в Україні. Він зазначив, що наша держава може отримати від партнерів настільки технологічну зброю, що російські ракети розвертатимуться на Росію. Про це він сказав у ютуб-каналі "Астрофеномен", п...