Як виживає "ЛНР" без української води і що буде з відключенням від українських електромереж, - ЗМІ

У Алчевську людям доводиться розтоплювати сніг, щоб було чим помити руки і приготувати хоч якусь їжу.

Місто в "ЛНР" через 2-3 місяці без української милостині. Чого ж їм не вистачало?..

З 1 грудня через борги скорочено водопостачання в "ЛНР", на черзі - відключення електрики. Чи є вихід із тупикової ситуації, яка межує з гуманітарною катастрофою, пише німецьке видання «Deutsche Welle». Цитуємо:

"Уже кілька тижнів у квартирі 56-річної Марини Володимирівни з Алчевська вечорами чергують у кранів. Воду тепер тут подають тільки раз в день - на дві-три години. «Набираємо в усе що можна, щоб їжу приготувати, помитися, попрати. А в передмісті води в крані немає зовсім, привозять в цистернах раз в день-два, люди розтоплюють сніг», - розповідає жінка DW по телефону.

З 1 грудня комунальне підприємство «Попаснянський районний водоканал» зупинило подачу води по одному з двох водопроводів, що живлять непідконтрольні Києву райони Луганщини, де проживає близько 1,2 млн осіб. Істотні обмеження в графіку подачі води з тих пір виникли в більшості населених пунктів самопроголошеної «ЛНР», в тому числі і в самому Луганську. Грудневе похолодання в таких умовах може призвести до катастрофічних наслідків - а саме, пошкодження не тільки систем водопостачання, а й теплопостачання, попереджають в Міжнародному комітеті Червоного Хреста.

Нескінченний потік боргів

Генеральний директор «Попаснянського водоканалу» Іван Вілков погоджується з таким песимістичним прогнозом, але нагадує, що з самого початку збройного конфлікту з непідконтрольних Києву районів Луганщини не надійшло жодної гривні за поставлену воду. Станом на 1 грудня загальна сума боргу досягла 277 млн грн.

Сам водоканал повинен близько 124 млн гривень «Луганському енергетичному об'єднанню» (ЛЕО) - приватній компанії, що займається електропостачанням в області. У 2016 році ЛЕО вже кілька разів припиняло подачу електрики на об'єкти водопостачання через борги. Восени поточні рахунки «Попаснянського водоканалу» навіть змушений був оплачувати Міжнародний комітет Червоного Хреста. «Вони заплатили близько 16 млн грн. Але чим платити весь борг, я не знаю», - розповідає Іван Вілков.

В. о. гендиректора ЛЕО Володимир Грицай запевняє, що не буде більше безкоштовно забезпечувати електрикою подачу води в «ЛНР». «Попаснянський водоканал» не єдина його проблема - загальний борг непідконтрольних районів Луганщини перед підприємством становить близько 6 млрд грн. «У свою чергу, ми повинні ці гроші держпідприємству "Енергоринок", у якого закуповуємо електроенергію. А ще мені просто нема чим платити людям зарплату в січні», - пояснює менеджер.

Загроза тотального блекаута

Тому Володимир Грицай погрожує припинити електропостачання непідконтрольних Україні територій. Для цього його підприємство будує нову лінію електропередач - адже зараз електроенергія з ТЕС спочатку йде в бік Луганська, а вже потім, пройшовши через більшу частину «ЛНР», повертається на підконтрольні Києву території. Роботи планують завершити до 22 грудня цього року.

«Ми просто перемкнемо схеми - і все. Звичайно, згасне Луганськ, шахти, інші підприємства. Сепаратистам доведеться перенастроювати систему на інші генерації, постраждає мирне населення. Але я зроблю це свідомо, як луганчанин, який кілька днів провів в заручниках у цих людей. І що тепер я безкоштовно повинен давати їм електрику, щоб вони набивали кишені?!!», - з запалом пояснює DW Володимир Грицай.

Керівництво луганських сепаратистів називає такі заяви «маніпуляціями». «Я думаю, на українській стороні не ризикнуть втілити це в життя. Думаю, там прекрасно розуміють, що це неможливо, і це набагато сильніше вдарить по Україні, ніж теоретично могло б вдарити по нас», - цитує офіційний сайт "ЛНР" свого представника в мінській контактній групі Владислава Дейнего.

Тупикова ситуація

Однак заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука констатує, що у «ЛЕО» є всі підстави для відключення непідконтрольних районів. Але, за його словами, уряд у Києві, розуміючи катастрофічні наслідки, намагається цьому запобігти. «До кінця цього тижня повинні з'явитися дві постанови, які вирішать ситуацію з боргами і дозволять не відключати електрику», - запевняє чиновник.

Тука визнає, що проблема заборгованості непідконтрольних територій все сильніше заходить в глухий кут: "адміністрації" сепаратистів збирають з жителів комунальні платежі, але не перераховують їх українським комунальним підприємствам. «Ось, наприклад, "Вода Донбасу" (комунальне підприємство з водопостачання в Донецькій області, - ред.) працює по обидві сторони лінії розмежування. Бухгалтерія сидить в Маріуполі, а керівництво - в Донецьку, кажуть, що звідти не випускають ні їх самих, ні гроші. В результаті борги по непідконтрольним територіям за воду - 2,5 млн грн. Але відключити ми тут фізично не можемо, тому що через "ДНР" вода транзитом йде на Маріуполь».

Зі свого боку, Владислав Дейнего стверджує, що "ЛНР" готова платити, але сторони не можуть знайти механізм погашення боргів - так як український уряд не може формально визнати владу сепаратистів в Луганську. Цю інформацію спростовує керівник «Попаснянського водоканалу» Іван Вілков. Він нагадує, що ще в серпні сторони домовилися про створення спеціальної «прокладки» - компанії «Джерело нового життя», яка повинна була взяти на себе проведення платежів між споживачами в "ЛНР" і водоканалом, проте так і не приступила до роботи.

У Міжнародному комітеті Червоного Хреста не пропонує конкретних шляхів виходу. У відповідь на запит DW там повідомили, що «уважно стежать за ситуацією і готові допомогти в пошуку вирішення проблеми».

Нагадаємо, основна частина води в «ЛНР» подається з КП «Попаснянський районний водоканал», яке знаходиться на ПКТ* Луганської області. При цьому 90% з вироблюваних райводоканалом обсягів води поставляється саме на НКТ*. Так, західна фільтрувальна станція (ЗФС) в районі Лисичанська подає воду на НКТ - Стаханов (Кадиївка), Кіровськ, Брянки, Первомайськ, Красний Луч (Кришталевий), Антрацит і Алчевськ. Петровський водозабір в Станично-Луганському районі забезпечує водою ряд житлових масивів Луганська (НКТ).

З 2015 року у КП «ПРВ» скупчився борг в 121 млн грн перед енергопостачальною компанією ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання» через ненадходження грошей за поставляються послуги з «ЛНР». Заборгованість же "ЛНР" перед ЛЕО за електроенергію станом на 1 листопада становить майже 5 млрд грн.

«Влада ЛНР» повідомляла, що підписала з Україною договір про оплату послуг водопостачання та зобов'язалася платити по ньому, але проплати так і не пройшли. Міжнародний Комітет Червоного Хреста оплатив борг «ЛНР» за жовтень і листопад, але заявив, що припиняє подальшу оплату з 1 грудня 2016 року. В результаті 1 грудня Україна припинила подачу води з Петровського водозабору. А на 7 грудня була анонсована повна зупинка діяльності КП «Попаснянський районний водоканал», що призведе до відключення 1,2 млн абонентів на НКТ і 30 тис. абонентів на ПКТ. Після цього представники «ЛНР» підтвердили, що визнають борг і готові його оплачувати, необхідно тільки домовитися про сам механізм передачі грошей.

*Скорочення: НКТ - тимчасово непідконтрольна української влади територія, ПКТ - підконтрольна українській владі територія.

Опублікував: Церковний Цинік

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Священники, які мали сумніви, говорили, що якби вони ще у 2014-му вийшли з УПЦ МП, то можливо б війни не було, - військовий капелан

неділя, 5 травень 2024, 13:28

Капелан військового інституту національного університету ім. Тараса Шевченка Сергій Дмитрієв розповів, що російська церква давно вже використовується путінським режимом для досягнення своїх політичних цілей, передають Патріоти України. "Для мене було п...

Кремль намагається зробити натяк: Навіщо РФ оголосила в розшук Зеленського, Порошенка і Павлюка - політолог

неділя, 5 травень 2024, 12:44

Політолог Ігор Рейтерович в ефірі Radio NV пояснив, навіщо Росія оголосила в розшук президента України Володимира Зеленського, п’ятого президента Петра Порошенка, а також командувача Сухопутних військ Збройних Сил України Олександра Павлюка, передають ...