Як живуть у Луганську: Кілька підслуханих розмов

Люди з окупованого міста мріють відправити дітей вчитися все ж таки "до України"

Електронний "пропуск" для "проїзда в Україну". Фото: соцмережі

У палаці творчості, де я чекала на дитину з гуртка, підслухала розмову прибиральниць. У всьому тому, про що не поспішаючи подейкували жінки, було більше війни, ніж миру. Додому ненадовго повернувся син, і мама поспішає більше встигнути за допомогою його рук і умінь. А в другої жінки всі її домашні виїхали подалі від війни, вона другий рік чекає на них і не поспішає в порожній будинок... Так пише Яна Вікторова з Луганську, повідомляють Патріоти України з посиланням на ВВС Україна, продовжуючи:

"А ще податок на транспорт, який не так давно ввели, і мито в "казну" за особисті авто, яке потрібно оплачувати в "держбанку".

І навіть у такому мирному факті як заміна крана, чітко відчувається ставлення до всього - до війни кран коштував копійки, а зараз за півроку зріс у ціні на сто рублів. А автономне опалення взагалі вийде золотим.

І, як зазвичай буває в середовищі бюджетників, нарікання на зарплату - вже хоча б частинами її дали. Але навіть якщо платню виплачують регулярно, ці 4 тисячі рублів (1600 грн) не вирішують нічиїх проблем - надто маленька сума за розцінками нинішнього життя.

І, як завжди, звучать порівняння, скільки отримують на аналогічній посаді в Москві: "Я точно знаю, що в Москві звичайні вчителі отримують до дев'яноста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян! І в передачі говорили, і сусідка там працює - всю сім'ю утримує тут на ці гроші".

Вдень я зайшла з дитиною в кафе. Вибір кав'ярні був випадковим, хоча я знала, що репутація цього місця специфічна. "Ліра" - улюблена ресторація місцевих "військових". А ще вона відкрилася в місті однією з перших.

З чотирьох зайнятих столиків за двома сиділи компанії людей у формі. А за сусідніми обговорювали тему якогось військового свята і музики до нього. Обговорювали абсолютно щиро, як завжди обговорюють робочі моменти люди, які вискочили пообідати з офісу.

У великій компанії поруч були дівчата у військовій формі. Вони почувалися більш впевнено в кафе в середині дня, ніж я.

Найбільш потішним було те, що в засмальцьованому меню окремою сторінкою були виділені розцінки за биття посуду і псування меблів - з перерахуванням усіх варіантів можливого збитку, завданого кав'ярні. І навіть у самому меню червоним рядком квапливість і вихолощеність усього нинішнього життя - один вид пива, багато м'яса і кілька видів салатів. Начебто саме меню говорить про потреби тих, хто навідується сюди.

Тим часом у подруги син вступив до медичного університету в Дніпрі. Вона щаслива! І скількох же хвилювань їй вартували його останні два роки до закінчення інтернату в Києві, а потім тривоги з його вступом на бюджет до ВНЗ. Він впорався, хоча в Києві був абсолютно один. І вона змогла витягнути на собі все це - знайти синові інтернат в Україні, де його прийняли на два роки до закінчення школи без оплати і утисків, пройти вступ до українського вишу на бюджет з луганською пропискою - і знову без жодних проблем. Вона працює тут звичайним учителем, але диплом синові про вищу освіту бачить тільки українським".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Чи є загроза прориву росіян до Курахового на Донеччині: Військовий експерт проаналізував спроможності окупантів

четвер, 2 травень 2024, 22:47

Тиск на Курахове у Донецькій області триватиме, але довести його до такого каталізуючого наступ рівня - нереально. Про це 2 травня під час телемарафону сказав військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, передають Пат...

"Народу набирают п*здец, а все утилизируются": Окупант поскаржився на величезні втрати (відео)

четвер, 2 травень 2024, 22:05

Армія РФ зазнає великих втрат поблизу Часового Яру на Донеччині, через що в окупаційне військо набирають дедалі більше людей. Про це йдеться в перехопленій ГУР розмові російського окупанта, опублікованій у четвер, 2 травня, передають Патріоти України. ...