Які пенсії чекають на українців з 2018 року?

Кабмін презентував проект пенсійної реформи, яка передбачає з 2018 року накопичувальні рахунки для працівників.

Кабмін презентував проект пенсійної реформи. Фото hvylya.netПро це пишуть Патріоти України із посиланням на Сегодня.

Як розповів під час презентації в Аналітично-дослідному центрі «Інститут Горшеніна» заступник голови Комітету ВР з питань економічної політики Юрій Соловей, сьогодні з майже 12 млн пенсіонерів, які отримують пенсії за рахунок солідарної системи (загальний котел), 78% мають пенсії до 2 тис. грн в місяць, 17% - 2-4 тис. грн і лише 3% - понад 4 тис. грн. Їх пенсреформа не торкнеться, але якщо її не почати, то у майбутніх пенсіонерів виплати виявляться ще менше.

«При одной солидарной системе размер пенсий по отношению к размеру зарплат, с которых уплачены взносы в Пенсфонд, будет постоянно снижаться из-за демографического давления (население стареет. — Авт.), — говорить Соловей. — Сейчас на 10 работников приходится 11 пенсионеров, а через несколько лет будет 13—15, что, в свою очередь, лишает работников и работодателей стимула к уплате единого соцвзноса (ЕСВ) и легализации зарплат, так как пенсии все равно будут мизерными. Поэтому введение системы персональных сбережений необходимо. К тому же это «длинные» (в отличие от краткосрочных депозитов населения) деньги, которые станут работать на экономику».

Отже, з січня 2018 го додаткові 2% від зарплати співробітника роботодавець буде перераховувати на його особистий пенссчет. Щорічно протягом п'яти років відрахування роботодавця стануть збільшуватися на 1% (в 2019-му - 3%, в 2020-м - 4% і т. Д.), Поки не досягнуть 7%. Такі відрахування стануть обов'язковими для тих, кому менше 35 років. А для старшого покоління - добровільними. Після досягнення пенсійного віку людина буде щомісяця отримувати суму, попередньо рівними частинами від накопиченого (всього очікується, що пенсія буде складатися на 60% з солідарної системи, 30% - особистих рахунків і 10% - з недержавних пенссетов). Якщо пенсіонер помре, то що залишилися на його особистому пенссчету гроші успадкують (при солідарній системі виплачують дві пенсії на поховання). Також передбачається, що при важкій хворобі вся сума або її частина може бути витрачена на лікування, але, природно, пенсвиплати після цього виявляться менше.

Як уточнив віце-прем'єр Кабміну Павло Розенко, збільшувати нинішній ЄСВ (22%) не планують, як і податок на доходи фізосіб (18%). Доходи в новостворений Накопичувальний Пенсфонд (НПФ) підуть за рахунок урізання надходжень до солідарної системи, зменшення роботодавцям податку на прибуток і перерозподілів інших доходів держбюджету. Очікується, що вони будуть постійно зростати і за 2018-2028 роки досягнуто 420 млрд грн. Для захисту від інфляції накопичення пропонують вкладати в облігації внутрішньої держпозики (ОВДП), обіцяючи прибутковість не нижче рівня інфляції в поточному році.

Щоб другий рівень почав працювати, депутатам треба скасувати норму закону «Про обов'язкове госпенсстраховання», що передбачає його запровадження лише за бездефіцитного бюджету ПФ. За словами Розенка, домовленість з МВФ про це нарешті досягнута.

«Чтобы не вырос дефицит ПФ, надо также уменьшить налог на прибыль, внеся изменения в Налоговый кодекс, и за счет этого увеличить ЕСВ, с которого деньги идут в ПФ, — вважає незалежний пенсексперт Віктор Колбун (екс-замголови ПФ). — Что касается вкладывания денег из НПФ в государственные ценные бумаги, то это мера временная, ибо нельзя до бесконечности выпускать ОВГЗ. Но плюс этой идеи в том, что она снизит инфляцию, ведь обеспечить 13—15% годовых по ОВГЗ сложно, поэтому государство станет жестче контролировать рост цен».

Інші експерти сумніваються, що влада встигне запустити задумане.«Нужно не менее полутора лет: помимо изменения действующих законов, надо разработать много подзаконных актов: положение об НПФ, обеспечении контроля за собранными средствами на пенссчетах и т. д.», — упевнений гендиректор Української асоціації інвестбізнесу Андрій Рибальченко.

Опублікував: Олена Сім
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У рейтингу найвпливовіших людей 2024 року журналу Time опинився голова офісу президента Андрій Єрмак - Бутусов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 2:35

Сам президент Володимир Зеленський у рейтинг Time не потрапив, і ми розуміємо чому - Зеленський давно вже не є самостійним керівником, замість нього більшість політичних та кадрових рішень в Україні давно вже ухвалює Єрмак. . За «політичну діяльність...

"Ганна Маляр насправді видала те, що думає українська влада про армію, мобілізованих і загалом про українських громадян", - Марина Данилюк-Ярмолаєва

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:30

"Колишня заступниця міністра оборони насправді видала те, що думає українська влада про армію, мобілізованих і загалом про українських громадян, які, наче атланти, тримають все на своїх спинах", - пише журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва у своїй колон...