"Якщо б вирішувала сама Хатія, то вона б залишилася": Фесенко розповів, хто стоїть за відставкою Деканоїдзе

Політолог вважає, що піти з посади і зробити таку заяву Деканоїдзе переконав Міхеїл Саакашвілі.

Хатія Деканоїдзе. Фото:glavnoe.ua

Глава правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко переконаний: відставка голови Національної поліції України Хатії Деканоїдзе навряд чи пов'язана з внутрішніми конфліктами в структурі МВС. Єдина причина цієї відставки - звільнення з посади голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі. Сама Деканоїдзе, можливо, і не пішла б. Таку думу він висловив в коментарі сайту 24, зазначають Патріоти України.

"Швидше за все, сам Саакашвілі переконав її піти і зробити таку заяву, оскільки вона входить у його команду. До речі, була інформація про те, що Саакашвілі під час зустрічей, наприклад, із західними дипломатами видзвонював її і Давида Сакварелідзе (екс-заступник генпрокурора - ред) і вимагав негайно приїхати. Тому логіка така: раз він йде, то й інші теж," - відзначив політолог.

За словами Фесенка, політичних наслідків демарш Деканоїдзе не несе. Її критикували, і більш сильним реформатором була екс-заступник глави МВС Арсена Авакова Ека Згуладзе, але вона теж пішла. Важливо буде те, хто прийде на місце Деканоїдзе.

Бажано, каже експерт, щоб це була не політична фігура з реформаторським потенціалом. Щоб новий глава Нацполіції не був суто політичною фігурою, яка працювала в інтересах будь-якої політичної команди. Призначення когось зі старої міліцейської гвардії викличе шквал звинувачень.

"Швидше за все, слід шукати компроміс або розмін між командами президента і Авакова. Навряд чи президентська команда погодиться, щоб главою Нацполіції стала людина Авакова. Але і глава МВС не буде в захваті, якщо це буде людина Порошенка. Можуть шукати якусь рівновіддалену фігуру," - вважає він.

На думку Володимира Фесенка, було б добре, якщо ним стане серйозний професіонал або відносно нейтральний політик, який би зміг організувати подальше проведення реформи. Зокрема, виправити перекоси з атестацією поліцейських. Не виключає політолог і розміну - наприклад, главою стане людина з президентської команди, а його заступником - з команди Авакова.

Відносно подальшої долі Хатії Деканоїдзе, то, політолог переконаний, що вона перейде в команду Саакашвілі.

"Йому зараз потрібні імена і видимість своєї команди. Всіх, хто більш-менш відомий, і у кого є імідж реформатора. Всі вони повинні бути в його новій політсилі. Але, якщо б вирішувала сама Хатія, то вона б залишилася. Їй було цікаво займатися цією роботою. Це їй ближче, ніж опозиційна діяльність," - зазначив Володимир Фесенко.

Як повідомлялося раніше, 14 листопада Хатія Деканоїдзе, яка очолювала Національну поліцію України з 5 листопада 2015 року, офіційно оголосила про свою відставку.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...