Якщо встановлений лічильник: Українцям пояснили, як зекономити на водопостачанні

​У зв'язку з тим, що президент України Петро Порошенко підписав закон "Про комерційний облік комунальних послуг", незабаром українці повинні будуть платити за воду, виходячи з показань приладів обліку, встановлених на будинках і в їхніх квартирах.

Проте, дотримуючись п'яти простих порад, споживачі можуть заощадити сотні гривень, повідомляють Патріоти України з посиланням на"Сегодня"..

Згідно з новими правилами, українці будуть платити не тільки за показниками квартирного лічильника, але і оплачувати частину втрат всередині будинку. У деяких будинках таких втрат зовсім немає, тоді як в інших багатоповерхівках "губляться" десятки кубометрів, і всім жителям таких будинків доведеться за це платити. Втрати можуть бути пов'язані з проривом труб або незаконними підключеннями до системи. Крім того, чутливість деяких квартирних лічильників не враховує невеликі протікання змішувачів.

Після вступу в силу закону, підписаного президентом, кожна квартира, як і раніше, за воду буде платити за індивідуальним приладом обліку. Але лічильники будуть стояти і на кожному будинку, і якщо виявиться, що сума всіх показань у квартирах менша, ніж свідчення будинкового лічильника, різницю доведеться компенсувати.

Однак споживачі можуть заощадити на воді, якщо, наприклад, будуть включати її тільки тоді, коли користуються нею.

Ще один спосіб витрачати менше води - встановити водозберігаючі насадки-аератори на змішувачі. Звичайний кран може пропускати до 16 л води в хвилину, а кран з аератором - 3-4 л в хвилину. З таким аератором можна мити посуд, вмиватися і навіть приймати душ.

Наступний крок - модернізувати зливний бачок. Слід поміняти зливний бачок в туалеті на той, який використовує менше води. Для цього можна придбати спеціальний бачок з енергозберігаючою системою, яка контролює подачу води, або ж просто встановити в нього наповнену водою пластикову пляшку - це допоможе зменшити обсяг води в бачку. Правда, заощадити завдяки такому рішенню вдасться небагато.

Ще один спосіб зменшити витрату води, а, отже, і платіжки, - нова побутова техніка з високим класом енергоефективності. Пральна машина з класом енергоспоживання А+ і вище допоможе заощадити за місяць десятки літрів води. Також пральну машину варто заповнювати повністю, але не перевантажувати, оскільки це збільшує споживання електрики.

Крім того, експерти радять тим, хто хоче економити, приймати душ, а не ванну. Приймаючи душ протягом п'яти хвилин, витрачається максимум 100 л води, а для наповнення ванни необхідно більше 200 літрів.

За діючими тарифами, прийняти ванну в Україні можна в середньому за 25 грн (залежно від обсягу ванни і конкретного тарифу постачальника), а душ - всього за 4 гривні. Ранкова гігієна може обійтися в 2 гривні. Однак слід пам'ятати, що тарифи на воду у всіх містах різні. Її вартість залежить від інфраструктури та економіки підприємства.

Як повідомлялось, народний депутат від БПП, заступник голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Петро Сабашук заявив, що обов'язкова установка лічильників на тепло і воду в будинках повинна припинити крадіжку ресурсів.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...