Ідеальна ООС: ​Яких змін зазнала війна на Донбасі після прощання з АТО - офіцер ЗСУ

Експерти наголошують, що зміна АТО на ООС дозволила пришвидшити передачу інформації та отримання наказів, що своєю чергою дозволяє силам на місцях більш оперативно реагувати на атаки ворога та ефективно планувати операції з так званої активної оборони.

Ілюстрація:Depo.ua

"Рівно місяць тому, 30 квітня, в Україні Антитерористичну операцію (АТО) змінила Операція об'єднаних сил (ООС). Тоді здавалося, що з новою назвою навряд чи щось кардинально зміниться на фронті. Проте час показує, що зміни є." Про це пише у Facebook офіцер ЗСУ Анатолій Штефан Штірліц, передають Патріоти України, продовжуючи:

Відтоді, як управління операцією на Донбасі перейшло під керівництво Міноборони і щоденні зведення почав публікувати штаб ООС, українці стали отримувати більше даних про те, що відбувається на Донбасі.

Більша відкритість штабу, кажуть експерти, пояснюється традиціями Міноборони вести військово-цивільні відносини, яких не мала СБУ, під управлінням якої проходило АТО.

Зокрема, повідомляється не тільки про кількість поранених і вбитих українських військових під час боїв, а й про тих, хто став дезертиром або просто зник. Днями на Луганщині двоє військових однієї з механізованих бригад самовільно залишили військову частину, зараз їх розшукують.

Ще двоє бійців зникли протягом минулого тижня. Один з них, службовець 30-ї окремої Новоград-Волинської Рівненської механізованої бригади, опинився у полоні бойовиків. Другого військового, бійця 36-ї окремої бригади морської піхоти, досі розшукують після бою під Маріуполем 27 травня.

Також серед нововведень те, що у зведеннях почала з'являтися інформація від розвідки про втрати бойовиків і росіян під час боїв. Загалом, згідно зі зведеннями ООС, за останній місяць українська армія втратила більше 10 осіб загиблими та шість десятків пораненими. Один військовослужбовець вчинив самогубство через нещасливе кохання. Троє військових дезиртували: один втік до бойовиків через великі борги, а двох інших ще розшукують. Ще один військовий опинився у полоні бойовиків, інший – зник безвісти.

Серед бойовиків втрати – більше 70 осіб, майже сотню було поранено. У полон українські військові взяли більше десяти терористів. У результаті обстрілів бойовиків страждає і цивільне населення. Загалом за останній місяць загинули п’ятеро людей. Серед них батько і син у Троїцькому, яке бойвики обстріляли з артилерії. А 28 травня через обстріл у Залізному загинула 15-річна дівчинка.

Крім того, у штабі вже не приховують, коли займають позиції бойовиків у сірій зоні, звільнюючи від окупації нові населені пункти. Серед останніх перемог – взяття під контроль населеного пункту Південне, що неподалік Горлівки у Донецькій області. 24-та окрема механізована бригада розробила план зі взяття селища та втілила його за 4 години вночі проти 8 травня. Втрат зазнали лише бойовики.

Чергове просування було відзначене в районі села Петрівське на Донеччині. Там українські військові, рушивши з боку Богданівки, зайняли позиції навколо села, проте у самий населений пункт не заходили, як про це заявляли бойовики. Також різні джерела повідомляють про взяття окремих позицій в районі Горлівки та Світлодарської дуги.

Інформування населення про просування та маленькі перемоги українських військових стало більш вільним. Зокрема, на сторінці 93-ї ОМБр виклали відео, як бійці збили сепаратистський БМП.

Експерти наголошують, що зміна АТО на ООС дозволила пришвидшити передачу інформації та отримання наказів, що своєю чергою дозволяє силам на місцях більш оперативно реагувати на атаки ворога та ефективно планувати операції з так званої активної оборони, коли українські війська потроху займають позиції у сірій зоні, які належать їм згідно з Мінськими домовленостями.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Цікава статистика: Журналісти підрахували, скільки людей вбили російські військові після повернення додому за два роки

четвер, 25 квітень 2024, 20:17

Окупанти, які повернулися з війни проти України у РФ, впродовж двох років убили понад 100 людей. Найчастіше вони розправлялися з родичами та знайомими. Про це повідомило російське видання "Верстка" у четвер, 25 квітня, передають Патріоти України. Видан...

Досі вважає Путіна "впливовим політиком": Славу Дьоміна жорстко засудили за інтерв'ю з Анною Алхім

четвер, 25 квітень 2024, 20:06

Українського ведучого Славу Дьоміна засудили в Мережі за інтерв'ю зі скандальною блогеркою з Дніпра Анною Алхім, яка раніше висловлювала захоплення диктатором Володимиром Путіним. В інтерв'ю з Дьоміним вона заявила, що Путін «нагинає весь світ» і знову...