Є маленька надія: Навіщо західні експерти їдуть у Крим, - Фесенко

Ситуація з правами людини в Криму набула драматичної форми.

Жерар Студман очолить місію Ради Європи з прав людини, яка поїде в Крим. Фото:wz.lviv.ua

Є шанс, що РФ може хоча б формально дозволити представникам місії Ради Європи певну інформаційну та правозахисну діяльність. В анексованому Росією Криму незабаром почне роботу місія Ради Європи з прав людини. Стало відомо, що очолить її швейцарський дипломат Жерар Студман, а допомагати йому будуть троє представників секретаріату Ради Європи. Про це пише у блозі Нового времени український політолог Володимир Фесенко, зазначають Патріоти України.

Зрозуміло, результат тут далеко не гарантований, і ситуація розвиватиметься дуже непросто. Проте навіть сам факт надсилання на півострів такої місії за участю західних експертів – набагато краще, ніж нічого.

Судіть самі: незабаром два роки, як Крим захоплений, і ситуація з правами людини – особливо це стосується українських і кримськотатарських активістів – за цей час не просто стала загрозливою, вона набула драматичної форми. На півострові відбуваються викрадення людей, незаконні арешти і навіть вбивства.

Зі зрозумілих причин Україна не має в Криму навіть якогось представництва, і дипломатичні способи розв’язання проблем із правами людини, якими ми могли послуговуватися, були вкрай обмежені.

Тепер до питання підключається Рада Європи – і це дуже важливо. Підкреслю ще раз: її участь не гарантує успіху, але з урахуванням того, що зараз Росія хоча б трішки, але намагається вести дипломатичну гру з Заходом, вона може хоча б формально дозволити представникам Ради Європи певну інформаційну та правозахисну діяльність, щоб не псувати собі обличчя.

З іншого боку, ми знаємо, що зараз відносини Росії, зокрема, з Парламентською Асамблеєю Ради Європи заморожені. Тому не думаю, що РФ буде занадто вже розкриватися, а тим більше показувати, як багато "доброго" вона наробила з правами людини в цьому регіоні.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником, - Євстратій Зоря

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:30

"Також впливає матеріальна залежність – відсутність власного житла, власних зовнішніх контактів, осіб, на чию допомогу можна розраховувати. Зрештою, впливає звичайний страх, що «все буде лише гірше». Структура МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрі...

Апетити всяких Аль-Каїд та ІДІЛ обмежуються банками, автобусами, церквами та концертними залами. Росія ж знищує цілі міста разом з їхнім населенням, - Невзоров

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:15

"ІДІЛ – винятково мерзенна організація. Але поводиться вона набагато делікатніше і скромніше, ніж росія. Саме РФ зараз претендує на місце примадонни світового тероризму", - пише російський публіцист Олександр Невзоров у своєму Телеграм-каналі, передают...