"КДБ Білорусі працює, як у радянські часи. Якби Шаройко був кадровим розвідником, він би так швидко не розколовся" - ветеран зовнішньої розвідки

Цілком імовірно, що під час допитів співробітники білоруського КДБ шантажували українського журналіста або використовували психотропні речовини.

Павло Шаройко. Фото:Україна молода

Комітет державної безпеки Білорусі продовжує використовувати у своїй роботі радянські методики. Про це заявив виданню Гордон ветеран зовнішньої розвідки генерал-лейтенант Василь Богдан, передають Патріоти України.

Він прокоментував заяву КДБ Білорусі про те, що затриманий український журналіст Павло Шаройко зізнався у шпигунстві.

"Відверто кажучи, нічого дивного в діях білоруської влади я не бачу. У них союзна держава з РФ і вони координують свою діяльність, щоб стримати демократичні процеси, які рухаються на їхні авторитарні режими з України. У всіх республіках колишнього СРСР форми і методи оперативно-службової, розвідувальної і контррозвідувальної діяльності були однаковими. І методика роботи КДБ Білорусі залишилася такою самою, як і була за радянських часів. Вони вважають, що якщо раніше спецслужби використовували журналістів для розвідувальної діяльності, то і зараз Україна робить те саме щодо них", – зазначив Богдан.

На його думку, Шаройко не міг займатися розвідувальною діяльністю.

"Якби журналіст Шаройко дійсно був кадровим розвідником, він би так швидко не розколовся. Навіть уявити такого не можу. По-перше, це не відповідає методам роботи військової розвідки. По-друге, він давно відомий у журналістських колах. Звичайно, Шаройко як журналіст шукав якусь інформацію.

Але в Білорусі надзвичайно жорсткий контррозвідувальний режим. У них розвивається шпигуноманія та залякування. Останній диктатор Європи робить усе, щоб утриматися при владі і передати її своєму спадкоємцеві", – підкреслив співрозмовник.

Він не відкидає, що під час допитів співробітники білоруського КДБ шантажували журналіста.

"Такі затримання вони використовують, щоб показати білорусам: мовляв, дивіться, і Україна веде проти нас розвідувально-підривну діяльність. Але Шаройко не займався жодним шпигунством. Це неможливо.

Інша річ, що його могли шантажувати і чинити на нього психологічний тиск. Не відкидаю і використання психотропних речовин під час допитів. Але при розумі він би так себе не обмовив", – резюмував Богдан.

Як повідомлялося раніше, у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України повідомили, що Шаройко не є співробітником української розвідки з 2009 року. Він звільнився за станом здоров'я і почав працювати журналістом.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На фронті в Україні загинув "військкор" російський "Известий" (фото)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:56

Місце та обставини загибелі не уточнюються. Останній репортаж "військкора" вийшов два дні тому. "Військовий кореспондент" "Известий" Семен Єрьомін загинув на війні в Україні. Про це 19 квітня повідомило видання, передають Патріоти України. Місце та обс...

Захід роками дурив Україну, тож поділяє з Путіним провину за війну, - колишній соратник Рейгана

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:02

Західні лідери роками дурили українців, обіцяючи вступ в НАТО. Провина за нинішню війну в Україні частково лежить на країнах Заходу. Про це в авторській статті для журналу The American Conservative написав колишній спеціальний помічник президента США Р...