Хіти тижня. Можливий не повномасштабний наступ, а нові "котли": Генерал попередив про небезпеку на Донбасі

Є дуже багато факторів, які впливають на активізацію противника, з метою завдати удари на Донбасі і зробити локальні прориви.

Дмитро Уманець. Фото: Слово і Діло.Угрупування російських військ чисельністю близько 20 тисяч осіб, зосередженого на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, недостатньо для повномасштабного наступу, але достатньо для "вогнищевих бойових дій", в тому числі організації "котлів". Про це "Обозревателю" розповів генерал-лейтенант запасу Дмитро Уманець, передають Патріоти України.

Коментуючи повідомлення заступника міністра оборони України Івана Руснака про те, що на території України знаходиться близько 60 тисяч російських військовослужбовців, генерал зауважив: "Напевно, з них 40 тисяч в Криму і близько 20 тисяч на Донбасі".

Уманець визнав: "Це серйозне велике угрупування, яке може робити багато речей. Для повномасштабного наступу цього недостатньо, але організувати осередкові бойові дії на кшталт "котлів" - як було під Дебальцевим, під Іловайськом, - вони можуть. Вони можуть наносити попереджувальні удари, зривати плани наших ЗСУ".

У цьому контексті журналісти запитали, наскільки ймовірним є організації противником нових "котлів". Відповідаючи на запитання, Уманець звернув увагу на низку чинників, які можуть сприяти такому розвитку подій. Це і "погана робота керівництва", і стан "чи то війни, чи то миру, коли то стріляють, то не стріляють", і втома військовослужбовців від триваючої війни. "Тому виключати, що десь може бути завдано серйозного удару, в тому числі прорив нашої оборони, я б не став. Є дуже багато факторів, які позитивно впливають на те, щоб противник міг активізуватися і завдати ударів і зробити невеликі прориви", - зауважив він.

Генерал також пояснив, що для організації "котла" досить до 5 тисяч осіб, і "це теж чимале угрупування". Відповідаючи на запитання, чи може противник активізуватися в найближчі літні місяці, Уманець сказав: "Ще час є - до вересня". Він нагадав про те, що у вересні поточного року в Білорусі пройдуть масштабні російсько-білоруські навчання "Захід-2017". "Це повинно нас насторожити, оскільки противник може планувати якісь дії".

У той же час він нагадав про те, що українська армія "побудувала непогану оборону" - "в 2 і в 3 ешелони", а також про те, що ситуацію в Росії, перш за все, соціально-економічну, не можна назвати сприятливою. Виходячи з цього, він дійшов висновку, що "Путін не буде вживати серйозних заходів, щоб наносити масовані удари по Україні".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України - Марина Данилюк-Ярмолаєва

субота, 27 квітень 2024, 0:15

"Міністр МЗС Дмитро Кулеба визнав, що в України немає плану Б на випадок перемоги Дональда Трампа на виборах президента США. Це досить недалекоглядно, з огляду на те, що колишній президент має упереджені погляди на Україну. А більш ніж половина республ...

Минулого року Байден міг досягти з китайцями компромісів по завершенню бойових дій в Україні. Але зараз вони вже ні про що з ним домовлятися не будуть, - Віктор Андрусів

субота, 27 квітень 2024, 0:00

"Китай і проблема завершення війни. Від самого початку війни Китай був союзником РФ. Але не від самого початку він брав у ній активну участь. Зрозуміло, що китайці щиро вірили в "Київ за три дні", і в їхній прямій допомозі потреби не було. Але після ро...