Хіти тижня. Стало відомо, хто пропонував 5 млн кандидату в президенти Тимошенку за зняття своєї кандидатури з виборів

За твердженнями генпрокурора, сам кандидат раніше звернувся до ГПУ "після спроб вплинути на нього".

Юрій Тимошенко

Шостого березня Генеральна прокуратура, Державне бюро розслідувань і Служба безпеки України затримали двох чоловіків під час передачі хабара. Пʼять мільйонів гривень вони намагалися вручити кандидату в президенти депутату Юрію Тимошенку, який за ініціалами та прізвищем є повним тезкою ще одного кандидата — Юлії Тимошенко. Отримавши гроші, він мав зняти свою кандидатуру з виборів. Замість цього Юрій Тимошенко повідомив про тиск на нього правоохоронцям, і вони затримали зловмисників. Про це на своїй Facebook-сторінці написав генеральний прокурор Юрій Луценко. Також він додав, що у слідства є листування затриманих виконавців із політиками. Журналісти з'ясували імена підозрюваних та про що йшлося в листуванні, передають Патріоти України з посиланням на theБабель.

Одразу після операції силовиків Юрій Тимошенко в коментарі «BBC Україна» розповів, як його змушували відмовитись від участі в виборах — лякали «на смерть» і пропонували «золоті гори». Жодних імен він не уточнив, але зазначив, що йдеться про людей, які працюють з ним у Верховній Раді.

За інформацією співрозмовників theБабеля у правоохоронних органах, силовики затримали двох чоловіків — голову «Партії захисників України» Тараса Костанчука та Олександра Іщенка. Саме вони, за версією слідства, вмовляли Юрія Тимошенка відмовитись від участі у виборах за пʼять мільйонів гривень. Також Костанчук нібито вів листування з народним депутатом, який просив його закінчити справу швидше.

Тарас Костанчук

Костанчуку 54 роки. Він народився в Алчевську Луганської області. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Дев'ять років жив у Італії. У 1998 році повернувся в Україну і очолив ЗАТ «Агро-транспортна координаційна служба». У 2000-х отримав юридичну освіту в Київському національному університеті внутрішніх справ.

Костанчук — колишній боєць АТО. У складі батальйону «Донбас» пройшов Іловайськ. Певний час був помічником депутата Семена Семенченка на громадських засадах.

Тарас Костанчук

У політиці Костанчук встиг попрацювати з багатьма партіями. З 2007 до 2012 року був помічником депутата від «Нашої України — Народної Самооборони» Юрія Кармазіна. На президентських виборах 2014 року як довірена особа працював з кандидатом від «Опозиційного блоку» Юрієм Бойком. Пізніше Костанчук пояснював, що отримав «корочку» представника Бойка заради конспірації — щоб поїхати в Донецьк і Луганськ. Але співрозмовник theБабеля, знайомий з Костанчуком, говорить, що Бойко ще певний час мав на нього вплив.

На парламентських виборах 2014 року Костанчук балотувався як самовисуванець у 114 окрузі на Луганщині та набрав менш ніж 5%. У 2015-му на місцевих виборах пройшов у міськраду Вишневого за списком «Блоку Петра Порошенка», але згодом склав повноваження.

У липні 2015 року на довиборах у парламент Костанчук балотувався у 205 окрузі в Чернігові. Його конкурентом був теперішній заступник голови парламентської фракції «Блоку Петра Порошенка» Сергій Березенко. Під час кампанії правоохоронці затримали автівку зі списками виборців, кількома сотнями тисяч гривень у конвертах, агітаційною продукцією Березенка та зброєю. Костанчук взяв відповідальність на себе, а агітки БПП у своїй автівці назвав збігом обставин. Тодішній головний конкурент Березенка Геннадій Корбан вважав Костанчука, який у підсумку отримав менше за 1% голосів, технічним кандидатом Березенка.

У 2016-му Костанчук знову спробував потрапити в парламент як самовисуванець на довиборах у 114 окрузі, де набрав 4%.

Костанчук також був членом руху Валентина Наливайченка «Справедливість» — керував київською міською парторганізацією. У квітні 2018 року на сайті партії повідомили, що більше з ним не співпрацюють.

Костанчук і Наливайченко

Костанчук планував брати участь у президентських виборах 2019-го. Його висунула «Партія захисників України», яка до 13 листопада 2018 року називалась «Колос миру». ЦВК в реєстрації відмовила. Причиною став пункт програми про смертну кару для держслужбовців-корупціонерів — він порушував конституційні права громадян.

У соцмережах Костанчук активно критикує чинну владу і президента.

Олександр Іщенко

Про другого фігуранта справи — Олександра Іщенка — відомо мало. Він також воював у батальйоні «Донбас» і пройшов Іловайськ.

Олександр Іщенко

За інформацією співрозмовника theБабеля, у справі є ще третій фігурант. Хто він — на момент публікації матеріалу з'ясувати не вдалось.

«Батьківщина» поки офіційно справу не прокоментувала. Проте народний депутат від цієї партії Сергій Власенко на своїй сторінці у Facebook заявив, що таким чином влада відволікає увагу від корупційного скандалу в «Укроборонпромі» та піарить двійника Юлії Тимошенко.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ключові сигнали від Заходу для України після виборів у Росії, - політолог

понеділок, 18 березень 2024, 23:30

"Сьогодні важливий день, у ньому можуть бути сигнали того, як буде розгортатися ситуація навколо війни. Бо сьогодні світ має відреагувати на путінський фарс під назвою вибори", - пише політолог Віктор Андрусів у своєму Телеграм-каналі, передають Патріо...