"Коли чергового російського жителя виселятимуть із квартири чи піддавати тортурам, це буде плата за сміх над "прадавніми українцями", - священик УАПЦ

Добре, що російський житель не читає "Повісті временних літ" і не натикався на фразу "якщо росіянин вб'є християнина". Щоб з ним тоді було?
Прадавні українці існували, незважаючи на думки сучасних росіян. Ілюстрація: galinfo.com.ua.

Публіцист, священик Української автокефальної православної церкви Яків Кротов заявив, що українцям варто створювати свою мову на противагу російській імперській пропаганді, у межах якої за тим чи іншим народом визнають наявність своєї прадавньої культури, тільки якщо цей народ звільняється від влади Росії. Про це Кротов написав у своєму Facebook, передають Патріоти України.

"У мовній агресії Росії проти України гарнір – це знущання над зворотом "в Україні", а котлета – це знущання над зворотом "прадавні українці". Прочитавши "прадавні українці", російський житель починає реготати, падає на землю й качається по ній, тримаючись за живіт, щоб не луснути зі сміху. Добре, що російський житель не читає "Повісті минулих літ" і не натикався на фразу "якщо росіянин уб'є християнина". Що б із ним тоді було?" – міркує священик.

Водночас, за його словами, існує "цікавий мовний казус": росіяни не вважають, що були "прадавні росіяни". "Росіяни й росіяни! Просто росіяни. Імперська свідомість здійснила потужний акт хронотопної агресії, знищивши саму ймовірність анахронізмів. Китайці древні були, індійці древні були, але якщо народ завоювали росіяни, то було завойовано і минуле цього народу. Не було прадавніх таджиків або білорусів, прадавніх чукчів і прадавніх татар. Російське православ'я гордо веде свій відлік від кримських готів IV століття, адже "Кримнаш". Тільки якщо той чи інший народ звільняється від влади Росії, за ним знехотя починають визнавати наявність і незалежної давнини", – продовжив Кротов.

На його думку, необхідно "створювати ту мову, яку старанно випалює пропаганда, дедалі дієвіша, бо це пропаганда не зверху, а знизу". "Що не було прадавніх українців – це "солдатський фольклор" із глибоко хибним змістом і нещадний", – переконаний священик.

За його словами, потрібно пам'ятати, що "українці", "американці", "росіяни", "китайці" – "не біологічні явища, а мовні ("культурні") умовності". "Умовність" не є "фікція", хоча мілітарна, військова свідомість саме так дивиться на будь-яку мову, крім мови військових наказів. "Умовності" – це домовленості, які виробляють не дипломати, а мільйони людей, які формально ніхто не підписує, але які мають значно більший уплив на життя людей, ніж будь-які писані договори. Російським жителям ніхто не заважає не брати участі в домовленостях, які мають на увазі існування "прадавніх українців".

Вони цілком можуть жити у світі своїх власних уявлень про минуле і майбутнє. Але, звичайно, за все треба платити, і плата за вигороджування в єдиному просторі людської культури свого національного Мордору досить велика. Коли чергового російського жителя виселятимуть із купленої ним квартири, виганятимуть із поліклініки та лікарні, піддаватимуть тортурам чиновників і силовиків, це буде плата за сміх над "прадавніми українцями", – підсумував Кротов.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти хотіли вкрасти українську міну, але щось пішло не так (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:44

Українські захисники з тактичної групи «Адам» влаштували пастку для надмірно цікавих російських загарбників. Відповідним відео поділився у себе у Telegram-каналі журналіст Юрій Бутусов, передають Патріоти України. Скориставшись непереборною тягою окупа...

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...