"Коли наші бійці гинуть, вони неодмінно потрапляють у рай, адже в пеклі вже встигли побувати", - розповідь Воїна

Недавно ворожа куля пробила короб із патронами, зрикошетила й залетіла в кишеню бійця. Пробила три банківські картки. Там він її й знайшов...

Коли бажання вижити більше схоже на мрію... Фото: "Народна Армія"

Богданові Тараніну лише 22. А він кавалер ордена Данила Галицького, командує бувалими чоловіками, які заслужено називають старшого лейтенанта легендою. Про нього пише "Народна Армія", повідомляють Патріоти України, цитуючи:

"Коли бажання вижити більше схоже на мрію.

— Ганз! Уставай! БТР горить!

— От знов поспати не дали…

Авдіївська промзона, позиція «на нулях». Молодий офіцер вибігає на вулицю, намагаючись зорієнтуватися в диму. У повітрі чути свист міни. «Влучить чи не влучить?» — холоднокровно оцінює ситуацію Ганз, він же старший лейтенант Богдан Таранін, командир роти бригади ВДВ. Влучила! Якраз у приміщення, з якого він щойно вибіг! Від ударної хвилі його співрозмовника викидає на вулицю просто з ліжком. Пощастило: в обох — жодної подряпини. Коли буде наступна атака ворога: через хвилину, уночі або завтра, — невідомо. Тут прогнозів давно ніхто не робить: готовність будь-якої хвилини. Захекані хлопці похмуро констатують, що цієї ночі вони зірвали черговий джекпот. Виграли ще один день життя, і на цьому спасибі.

Богданові Тараніну лише 22. А він кавалер ордена Данила Галицького, командує бувалими чоловіками, які заслужено називають старшого лейтенанта легендою. 2015 року він воював у районі шахти «Бутівка». Дістав поранення, швиденько підлікувався й ось уже сьомий місяць захищає промзону. Наприкінці грудня старший лейтенант став переможцем у змаганні ротних, і підлеглі вкотре переконались у мудрості та сміливості молодого командира. Кажуть, що штабна робота не для нього.

— Тут, на промзоні, справжня війна, — каже Богдан. — Адже від наших позицій до позицій російських окупантів — кількасот метрів. А на деяких ділянках відстань до ворога всього десятки метрів, тож іноді чуємо їхні розмови навіть без рацій. Переказати не можу: слова нецензурні. Якщо чесно, то такі їхні перекрикування нам лише на руку. Насипали — і вже не кричать. Один плюс: чим менша відстань до нас, тим менша ймовірність того, що противник відкриє вогонь артилерією.

На промзоні триває постійна боротьба не тільки за своє життя, а й за життя побратимів, з якими ділиш окоп. Один неправильний крок під час обстрілу може поставити під загрозу безпеку всієї команди.

— Прикрити товариша, забрати пораненого з поля бою, надавати допомогу під обстрілом — усе це робиш на автоматі, — каже Богдан. — Пам’ятаю, як залетіла міна в нашу кімнату. Того дня прилетіло більше як дві сотні таких сюрпризів. Спочатку обстрілювали іншу точку. Потім упало поряд із нашою позицією. Я вибіг зателефонувати на пост, тієї миті лунає подвійний вибух, пробиває кімнату. Думав, що всі двохсоті. Аж раптом вибігає хлопець із перебитою веною, кров — фонтаном. Намагаюсь якось перебинтувати… Молився, аби з тим хлопцем усе було добре, про себе взагалі забув. Тоді ж було поранено й Героя України Валерія Чибінєєва. Цікаво, що того дня через зміни в графіку відправив чергувати одного бійця вдруге поспіль. Він бурчав: «О, знов я?» А снаряди залетіли якраз на те місце, де він зазвичай спить.

Богдан хоч і боїться наврочити, та признається, що його роті все-таки щастить. Здається, що про цікаві випадки він може розповідати годинами.

— Недавно ворожа куля пробила короб із патронами, зрикошетила й залетіла в кишеню бійця. Пробила три банківські картки. Там він її й знайшов. Грошей на рахунках не було, але банк таки піклується про життя та здоров’я своїх клієнтів, — жартує ротний. — Іще один випадок стався в бліндажі, поряд із будинком. У нього потрапив снаряд, повністю знесло накриття, а нам хоч би що. На війні хвилина іноді розтягується до неймовірних масштабів. Ти бачиш, який шлях проходить куля, як летить міна й розлітаються її уламки, хоча за законами фізики це неможливо. Одним з основних індикаторів для нас є кіт. Коли спить навіть під час сильного обстрілу, то все буде нормально. А коли починає шукати схованку, то й ми так робимо.

До російських окупантів звідси рукою подати. З тієї викривленої реальності до нас нерідко приходять диверсанти.

— Пряме зіткнення з ДРГ виявилось для мене одним із найстрашніших боїв, — каже Богдан. — Ми стояли на посту, атакувала російська диверсійно-розвідувальна група із десяти осіб. Не можу розповісти подробиць, але тоді загинуло двоє моїх хлопців. Серце болить, ідуть завжди найкращі… Коли наші бійці гинуть, вони неодмінно потрапляють у рай, адже в пеклі вже встигли побувати.

На запитання про забобони й таке інше Богдан відповідає жартома, що раніше намагалися уникати журналістів, але тепер це минуло. Каже представникам мас-медіа: «А ви приїжджайте до нас, самі все побачите, як кажуть, ласкаво просимо до пекла!».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ймовірність і повернення Криму, і кордонів 1991 не нульова, але, як кажуть про деякі ймовірності, близька до нуля, - Ян Валетов

середа, 24 квітень 2024, 0:30

"Позбавлення від будь-яких ілюзій - запорука нормального майбутнього для країни та психічного здоров'я її громадян. Тому стратегія завищених очікувань, як на мене, надзвичайно шкодить суспільству і ще не раз позначиться в майбутньому", - пише українськ...

"Чи може держава мститися своїм громадянам? А виявляється, може", - Сергій Фурса

середа, 24 квітень 2024, 0:15

"І трошки про репресії на мінімалках проти тих, хто за кордоном. Чи може держава мститися своїм громадянам? А виявляється, може", - пише інвестиційний банкір Сергій Фурса на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує: