"Кожен День Перемоги у Росії стає кроком до повернення Сталіна на п’єдестал", - Портніков

Тільки заради цього – а зовсім не заради пам’яті – День Перемоги російському керівництву і потрібен.

Росіянам потрібен Сталін, українцям - Європа. Ілюстрація: соцмережі.

В українській столиці демонтовано останній з пам’ятників Леніна. Остаточне зникнення з п’єдесталу більшовицького вождя збіглося з рішенням Європейської ради щодо надання Україні безвізового режиму з ЄС. Для мене це не просто збіг. Я не бачив жодної європейської країни – ані у старій, ані у новій Європі – в якій Ленін визначав би ландшафт, - пише Віталій Портніков для Радіо Свобода, передають Патріоти України, та продовжує:

"Звичайно, є країни, де до більшовицького вождя ставляться як до помітного іноземного політика. Але поставити меморіальну дошку Леніну в Швейцарії, якій не довелося дізнатися, що таке справжній комунізм і терпіти пам’ятники вурдалаку в країні, спотвореній комунізмом – це зовсім не одне і те ж.

У той час як в Україні зникає сама пам’ять про Леніна, в Росії воскресає пам’ять про Сталіна. Саме про Сталіна, не про Леніна. Ленін після викриття культу особи Сталіна був символом "хорошого комуніста". І, судячи з усього, сучасні правителі Росії не можуть погодитися саме з цим образом вождя-гуманіста – бо справжній Ленін гуманістом не був ніколи. Їм потрібен Сталін, тому що саме Сталін – це всевладдя держави і страх світу перед Росією. Путін хоче, щоб його боялися і свої, і чужі.

"Культ Перемоги", який в останнє десятиліття прийняв у Росії огидні дикунські форми, що не мають ніякого стосунку до самої історичної події, багато в чому пов’язаний саме зі спробами повернути Сталіна в історичну свідомість росіян. Це не так просто – тому що не просто остаточно винищити пам’ять про репресії. Але це необхідно для країни, в якої немає жодного бачення майбутнього – тільки страшне минуле, яким хочеться пишатися. Але бажання є – і тому кожен День Перемоги стає кроком до повернення Сталіна на п’єдестал, до відродження всевладдя чекістів і страху світу перед непередбачуваністю Росії. Якщо чесно, тільки заради цього – а зовсім не заради пам’яті – День Перемоги російському керівництву і потрібен.

Цивілізаційне розлучення України і Росії багато в чому обумовлене не тільки тим, що одна країна прагне в сучасну Європу, а інша занурюється в середньовічну азіатчину. Але і тим, що українці відмовляються від Леніна, а росіян повертають до Сталіна. У наших умовах це є більш визначальним, ніж українські надії на європейську інтеграцію і російська химера Євразійського союзу".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пропагандисти Кремля вигадали фейк про наркокур'єра для тероборонців із Харківщини

неділя, 28 квітень 2024, 12:59

У російських Telegram-каналах розповсюджують неправдиву інформацію про те, що у Харкові затримали наркокур'єра, який нібито постачав наркотики бійцям 113-ї окремої бригади територіальної оборони. Пропагандисти стверджують, що слідчі тривалий час намага...

Ракетні удари по власному місту перевиховали?: Одеська ігуменя-фанатка "русского міра" почала підтримувати Україну і ЗСУ

неділя, 28 квітень 2024, 12:45

Настоятелька Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря в Одесі ігуменя Серафима, яка раніше була прихильницею "русского міра" та РПЦ, перейшла на українську мову, виступає за деколонізацію та демонтаж символів імперії, підтримує ЗСУ. Про це пиш...