Кремль готовий здатися, - Піонтковський

Путінська Росія зазнала дві фундаментальні стратегічні поразки.

Загибель Росії. Фото: соцмережі

У березні-квітні 2014 року в усепоглинальній ейфорійній атмосфері початку російської агресії кремлівське угруповання оголосило вічно ненависному і вічно привабливому Заходові Четверту світову гібридну війну, публікують у блозі на "Новому часі" матеріал російського політолога Андрія Піонтковського, повідомляють Патріоти України. Та війна була задумана як реванш за поразку Радянського Союзу в Третій (холодній) світовій війні. Так само, як Друга світова війна була для Німеччини спробою реваншу за поразку в Першій.

Цілями війни вожді "руского міра" назвали подолання найбільшої геополітичної катастрофи XX століття, повернення в "рідну гавань" "споконвічних" російських земель, новий ялтинський розділ світу, за якого путінська Росія мала б дивитися як мінімум за всією територією колишнього СРСР. Горючим матеріалом для цієї війни ставали, за задумом Кремля, росіяни та російськомовні громадяни, які проживають у сусідніх із Росією країнах – доведені до відчаю "прості шахтарі" і "трактористи", натхненні ідеєю "руского міра".

Братську допомогу їм повинні були забезпечити спочатку так звані "зедені чоловічки" – перші російські окупанти, а потім і регулярні російські війська. Боязкі спроби Заходу чинити опір хоча б на території країн-членів НАТО превентивно парирувалв загроза застосування ядерної зброї. Як перший етап було поставлено завдання братського розчленування і повного підпорядкування України – проект "Новоросія".

Четверта світова війна триває вже майже три роки. На полях реальних битв, де гинуть люди, у генеральних штабах, де їхня загибель планується, в головах мільйонів людей, які вирішують, за що вони готові або не готові вмирати. Вона ще триватиме якийсь час, але результат її вирішено: путінська Росія зазнала дві фундаментальні стратегічні поразки. Найболючіша – в Україні. Гірша, ніж військова – метафізична. Ідеологію "руского міра" відкинуло російське населення України, яке залишилося в переважній своїй більшості вірним українській державі та її європейському вибору. Друга – провалився ядерний шантаж Кремля щодо країн Балтії. Після дуже серйозної і непростої дискусії на Заході липневий саміт НАТО у Варшаві предметно відповів Путінові не тільки на словах, але й на ділі (розміщенням військових контингентів): альянс буде захищати країн Балтії, як і будь-яку іншу територію країн – членів НАТО.

Якщо повернутися до вельми плідної аналогії "Четвертої" та Другої світової воєн (запропонованої, до речі, не мною, а кремлівськими пропагандистами), то на шкалі Другої світової ми зараз – навесні 1943 року. У Берліні після Сталінграда і Ель-Аламейну всі розуміють, що війна програна, її цілі недосяжні, треба від них відмовлятися і шукати більш або менш гідний вихід. Перешкода – фюрер. Починається серія змов, що призвела до дивом проваленої операції "Валькірія".

І в Москві 2016 року всі бонзи так само добре все розуміють. Із фюрером включно. Адже він у нас теж гібридний: місцями десь хороший Гітлер, а десь уже трішечки і граф Штауффенберг, який бореться з нацизмом. Це Гітлер був чоловік надідеї, категорично не приймав ні переможеної Німеччини, ні себе у переможеній Німеччині. Така Німеччина в його уяві не заслуговувала права на існування. А духовний лідер "руского міра", на щастя, людина бабла, і для нього важливо зберегти в якійсь якості свою владовласність у країні після її гібридної капітуляції. Але для отримання більш або менш пристойного варіанта капітуляції треба вбити Гітлера. І Клаусом Шенком фон Штауффенбергом йому доводиться ставати самому. Більше нікому.

Подивіться, як старанно за одними й тими самими лекалами шиють йому мундир змовника вірні слуги П. і С.: "У Кремлі заявляють, що термін відновлення операції російської авіації в Алеппо залежить від дій терористів. Так вирішив президент країни Путін. Режим припинення операції російських ВКС триває. Рішення приймалося згідно з позицією, зайнятою президентом Путіним. Якщо бойовики не будуть вдаватися до активних наступальних дій, до агресивних кампаній, то президент Путін вважає за доцільне продовжувати такий режим, у ході якого російські ВКС не завдають ударів по східному Алеппо".

"Путін завжди був авторитарним правителем, але тим не менш він був прийнятним для інтелігенції і навіть, не побоюся цього слова, модним".

Для внутрішнього і особливо для зовнішнього споживача ліпиться світлий образ глибоко законспірованого антифашиста у фашистському таборі, єдиного європейця в азіатській Орді, а гітлерівські атрибути режиму переносяться на панів генералів Шойгу і Герасимова, які наполягають на нещадних бомбардуваннях Алеппо, і на одіозних "діячів культури" на кшталт пана Залдостанова.

Що стосується ролі пані С., то це взагалі класичний шекспірівський сюжет: дочка з благородного сімейства служить піарницею з особливих доручень у короля – вбивці свого батька.

Між тим делегації російської "мислячої громадськості" – так званий дипломатичний Track 2 – хвилями накочувалися на США під час президентської кампанії для обговорення у вашингтонському обкомі умов гібридної капітуляції. Переговори велися з людьми, близькими до майбутньої адміністрації Гілларі Клінтон. За всієї симпатії до пропутінських і антинатівських ескапад Трампа і всієї його інформаційної підтримки його лінією WikiLeaks на перемогу Трампа всерйоз у Кремлі не сподівалися.

З різних джерел мені добре відомі деталі консультацій, які проходили. Вихідний темник різноманітних кремлівських посланців був один і той самий: із Донбасу ми поступово відповзаємо, але "Кримнаш", там наш сакральний Херсонес, про Балтію ми ніколи не думали, це все ваші русофобські вигадки; Сирія ні нам, ні вам не потрібна, вона все одно розвалюється, за нами нехай залишиться алавітський анклав з військово-морською базою; донбаські санкції знімаються, а кримські нас особливо не хвилюють.

Пізно ввечері в барі допускалися деякі вільності: найбільш просунуті члени російської делегації не виключали можливості багаторічних тягучих переговорів з Україною про кондомініум для Криму, а найбільш розгнуздані вигукували відчайдушно й приречено: "Та ми цей Київ за дві години візьмемо!" Яка була реакція американської сторони, що представляла табір Клінтон? У нас із вами є унікальний документ, який дає відповідь на це питання. У газеті "Комерсант" за 8 листопада опубліковано інтерв'ю Майкла Макфола про відносини РФ і США при майбутній адміністрації Клінтон. Майкл помилився зі своїм прогнозом результату виборів, але справа зараз не в цьому. Всі ми помилилися.

Ось ключовий пасаж цього інтерв'ю: "Насамперед я вважаю, що перезавантаження можливе. Але тільки в тому випадку, якщо Путін змінить свою політику. Чому завжди саме американці повинні змінювати свою політику? Чому б Путіну щось не поміняти? Наприклад, прийти на телебачення і заявити: ми виводимо російських окупантів зі сходу України і відновлюємо її межі. Це зробило б неймовірно позитивний вплив на російсько-американські відносини".

Із нього ясно випливає, на мій погляд, що московський запит гібридної капітуляції був прийнятий як основа для взаєморозуміння. Але без обману: йти з Донбасу – значить йти із Донбасу. І ще одна ремарка, так, про всяк випадок: "Що станеться, якщо ми, наприклад, почнемо "зливати" дані про російських офіційних осіб? Це завдасть величезної шкоди нашим відносинам. Я сподіваюся, до такої стадії не дійде".

Що змінюється для Путіна в результаті перемоги Трампа, який поки продовжує вперто повторювати проковтнутий кремлівський мем про необхідність спільної боротьби з "Ісламською державою"? Зіткнувшись із лютим опором глобалістів і ліваків у пресі та на вулицях, Трамп навряд чи піде на серйозні розбіжності в зовнішній політиці зі традиційними республіканцями, які перемогли на виборах в обидві палати Конгресу. Тими самими республіканцями, які прийняли "Закон про підтримку України" і вимагали від Барака Обами продажу Києву летальної зброї. Тим більше, що за ключовими для Трампа питаннями, які й принесли йому перемогу – міграція, система медичного страхування, втрата робочих місць – вони з ентузіазмом обраного президента підтримують і разом з ним дружно демонтуватимуть обамівську спадщину.

Найближчі призначення на зовнішньополітичні пости прояснять ситуацію. Але в будь-якому випадку фундаментальні стратегічні причини поразки "руского міра" в "Четвертій світовій війні" нікуди не подінуться. Ейфорія 9 листопада в Думі і на російських телеканалах щодо поразки Клінтон була настільки ж адекватною, як і радість у бункері в Берліні у квітні 1945 року, викликана звісткою про смерть президента США Рузвельта.

Й останнє. Два місяці до інавгурації нового президента 20 січня 2017 року стануть періодом повного паралічу деморалізованої адміністрації Обами. У ще недобитого внутрішнього путінського Гітлера неодмінно виникне спокуса використати цей час для зміни ситуації. Насамперед у Сирії, а там, ччого на світі не буває, можливо, і в Україні. Щоб отримати додаткові козирі для торгу зі Трампом. Такою поведінкою він зміг би тільки різко погіршити параметри гібридної капітуляції, і внутрішній Штауффенберг повинен буде довести операцію "Валькірія-2" до кінця. В силу обставин непереборної сили, як наполегливо повторює останнім часом один обізнаний білякремлівський інсайдер".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Цікава статистика: Журналісти підрахували, скільки людей вбили російські військові після повернення додому за два роки

четвер, 25 квітень 2024, 20:17

Окупанти, які повернулися з війни проти України у РФ, впродовж двох років убили понад 100 людей. Найчастіше вони розправлялися з родичами та знайомими. Про це повідомило російське видання "Верстка" у четвер, 25 квітня, передають Патріоти України. Видан...

Досі вважає Путіна "впливовим політиком": Славу Дьоміна жорстко засудили за інтерв'ю з Анною Алхім

четвер, 25 квітень 2024, 20:06

Українського ведучого Славу Дьоміна засудили в Мережі за інтерв'ю зі скандальною блогеркою з Дніпра Анною Алхім, яка раніше висловлювала захоплення диктатором Володимиром Путіним. В інтерв'ю з Дьоміним вона заявила, що Путін «нагинає весь світ» і знову...