"Ламати державу заради амбіцій Олланда і Меркель не потрібно" - політолог про Мінські угоди та плани Кремля

Росія домагається проведення виборів на окупованих територіях Донбасу, щоб "моторили і ахметови засідали там в радах, а потім - і в українському уряді", впевнений Андрій Піонтковський.

Андрій Піонтковський. Фото:varota.com.ua

Вимоги західних союзників - зокрема, Франції та Німеччини - внести зміни до Конституції України і провести вибори на окупованих територіях Донбасу Києву виконувати не слід. Таку думку в коментарі виданню Гордон висловив російський історик і публіцист Андрій Піонтковський, інформують Патріоти України.

"Перш за все це питання престижу для [канцлера Німеччини Ангели] Меркель і [президента Франції Франсуа] Олланда як миротворців. Москва використовує ці амбіції, підштовхуючи їх до тиску [на Україну]. Але ні в якому разі не потрібно піддаватися", - підкреслив він .

Піонтковський також розкритикував Мінські угоди.

"Єдине, що там хорошого, - це припинення вогню і лінія розмежування сторін. Все інше - це ненаукова фантастика. Москва ніколи не виведе війська і кордон не віддасть, тому вам ламати свою державу заради амбіцій Олланда і Меркель не потрібно. Це тимчасово окуповані території. Все, крапка. Все, що там відбувається, - це відповідальність агресора і окупаційної влади", - зазначив він.

На думку історика, Росія домагається проведення виборів на окупованих територіях Донбасу, щоб "моторили і ахметови засідали там в радах, а потім - і в українському уряді".

"Путін не впорався з Україною військовим шляхом, тепер хоче ось так - заштовхнути цю ракову пухлину на територію України. Я думаю, від цього потрібно категорично відмовлятися. Пояснення західним союзникам дуже просте: Москва нічого не виконує, навіть умову про припинення вогню", - сказав він .

Піонтковський також упевнений, що Києву не варто поспішати з реінтеграцією окупованих територій, бо зараз це може бути небезпечно.

"Українська армія може тримати оборону на лінії розмежування - далі агресор не пройде. Владі України тим часом необхідно боротися з корупцією, будувати правову державу, а що буде відбуватися там - нехай за це відповідає Росія. Це тимчасово окуповані території. Рано чи пізно вони повернуться. А в такому вигляді - начинені бандитами, з повним контролем Москви - вони Україні не потрібні і дуже небезпечні для неї. Повернені таким чином вони стануть на шляху європейського розвитку України", - зазначив він.

Зміна Конституції України до кінця 2015 року була одним з узгоджених в Мінську в лютому пунктів угоди по врегулюванню конфлікту в країні, проте цьому має передувати виконання кількох умов, в тому числі повне припинення вогню, відведення озброєнь і відновлення контролю над лінією українсько-російського кордону.

У серпні 2015 року український парламент ухвалив у першому читанні законопроект про зміну Конституції, що передбачає "специфічний порядок" здійснення місцевого самоврядування в деяких районах Донецької і Луганської областей, які визначаються окремим законом. При цьому українська влада заявляла, що цей закон не буде працювати, "поки окупаційні російські війська перебувають в Україні".

На проведенні виборів на окупованій частині Донбасу наполягають європейські партнери України. За словами міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра, офіційний Київ повинен провести голосування до липня поточного року.

Він закликав сторони працювати над законом про вибори для Донбасу. У схожому ключі висловлювався і французький міністр закордонних справ Жан-Марк Еро. У той же час Київ наполягає, що вибори на підконтрольних бойовикам територіях повинні пройти за українськими законами, в них повинні брати участь українські партії, а за голосуванням повинні стежити офіційні спостерігачі та журналісти. З цими умовами бойовики не погоджуються.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Уклонистов закапывают заживо": Росіяни поширюють черговий фейк про ТЦК (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 22:29

Телеграм-канали РФ поширюють відео, на якому нібито співробітник житомирського ТЦК та СП "закопує" ухилянта. Вони брешуть про те, що таким чином чоловіче населення, яке "відмовляється йти на фронт", намагаються залякати. Про це пише ЦПД, передають Патр...

"Ездок, скорее, сломает себе шею": Росіяни показали "геніальний" винахід проти дронів ЗСУ (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 22:02

"Щоправда, навряд чи подібне вітрило, причеплене з одного боку, врятує навіть від пращі. Їздок швидше зачепиться за гілку і зламає собі шию, що теж непогано", – зауважив він.