Ліки, яких "немає", і гарантоване державою лікування: Поради експертів

В Україні досить типовою є ситуація, коли лікарі з різних причин відмовляють у лікуванні, гарантованому державою, з єдиною неаргументованою фразою: "Ліків немає". Однак якщо проявити наполегливість – "знайти" ліки, яких "немає", все ж можна.

На закупівлі препаратів, які пацієнти мають отримувати безоплатно, держава витрачає мільярди гривень. І хоча для забезпечення людей необхідним лікуванням повністю державі в цілому і МОЗ зокрема ще треба попрацювати, але по багатьох напрямках захворювань вже можна отримувати ліки безоплатно, - передають Патріоти України з посиланням на 24 Канал.

"Йдіть купуйте"

У громадській організації "Пацієнти України" розповіли історію Оксани із невеликого містечка на Донеччині. Її мамі діагностували гепатит С. Лікарка повідомила Оксані, що препаратів, закуплених за державний кошт, немає, а тому "йдіть купуйте лікування для мами".

"Наша команда порадила Оксані написати інформаційний запит про наявність необхідних ліків у лікарні. Не минуло й тижня, як налякана такою "професійною" поведінкою Оксани лікар повідомила, що всі призначені пацієнтці препарати є в лікарні, – повідомили "Пацієнти України".

Історія ця завершилася позитивно – мама Оксани отримує гарантоване державою лікування від гепатиту С. Але не всі пацієнти знають про свої права та про інструменти, за допомогою яких можна перевірити наявність ліків у медичному закладі. "Пацієнти України" розробили підбірку простих методів перевірки.

Як знайти ліки, яких "немає"

Існує кілька таких способів: подивитися наявність препаратів на платформі "Є-ліки", дізнатися інформацію про державні закупівлі ліків для певного захворювання і про поставки його в регіони на сайті МОЗ, перевірити наявність відповідного списку у самій лікарні або, зрештою, написати запит на ім'я головного лікаря вашого закладу охорони здоров'я.

"Ви можете самотужки перевіряти наявність ліків у медичних закладах. По-перше, сама лікарня зобов'язана вивісити список ліків, які має в наявності. Якщо його немає – пишіть інформаційний запит на ім’я головного лікаря, він має відповісти протягом 5-ти календарних днів. Знайте свої права та інструменти, які допоможуть їх захистити!" – прокоментувала ситуацію виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Ще є потрал liky.ua, де можна знайти потрібну область та лікарню і переглянути наявні препарати. Поки до сервісів додалися не всі області та медзаклади, але в МОЗ запевнюють, що поступово туди додаються нові. Головне – знати про свої права і хоча б спробувати добитися їхнього забезпечення. У випадку, якщо виникнуть додаткові труднощі чи нюанси, у ГО "Пацієнти України" готові консультувати і допомагати.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Пішла від мене до доставника піци": Відомий український комік та блогер розповів про болісне розставання з дівчиною

субота, 27 квітень 2024, 18:29

Відомий український блогер, ведучий Женя Янович поділився подробицями свого особистого життя. Він розповів про розставання з колишньою та, як переживав розрив стосунків. Женя Янович зазначив, що розставання з колишньою дівчиною – це прикрий досвід для ...

Тіла спалили й підірвали: Російські військові вбили кількох людей в окупованій частині Херсонської області - ЗМІ

субота, 27 квітень 2024, 18:14

У тимчасово окупованій частині Херсонської області затримали двох російських окупантів, яких підозрюють у вбивстві кількох людей. Про це 25 квітня пише російський "Коммерсантъ", передають Патріоти України. За даними видання, затриманими виявилися війсь...