"Мы живем в гибридное время": Політолог пояснив, чим може бути вигідний розрив дипвідносин з РФ

Важко знайти в історії приклади, коли країна-агресор і країна-жертва підтримували дипломатичні та економічні відносини.

Володимир Огризко. Фото: lb.ua.

Розрив дипломатичних відносин з Росією дозволить Україні захистити свої національні інтереси через посередників, що ніяк не вплине на ефективність переговорів з Москвою. Про це в прямому ефірі Обозревателя заявив колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко, передають Патріоти України.

За його словами, ініціатива розірвати дипломатичні відносини з Росією - не нова і є логічною відповіддю на агресивну політику Кремля. "Це не нова ідея. Я про це говорив після початку російської агресії і окупації Криму. Мені важко пригадати приклади, коли країна-агресор і країна-жертва підтримували дипломатичні відносини, коли вони продовжували економічні відносини. Вони торгують і, ніби як, воюють. Навіть з точки зору елементарної логіки, щось тут не дуже склеюється", - зазначив дипломат.

Таку інертність з боку України Володимир Огризко пояснив "гібридними часом". "Ми живемо в гібридний час. У нас гібридне мислення, гібридні люди, гібридні рішення. У нас немає політичної волі. Ми маємо досі угоду від 1997 року про стратегічне партнерство з Росією. Але навряд чи можемо називати один одного стратегічними партнерами. Ми, скоріше, стратегічні вороги. Чи маємо ми хоч якийсь позитивний результат від участі в якихось органах СНД, якими керують з Москви? - Ні. Значить, це потрібно припиняти. На жаль, гібридність призводить до такого результату. У нас війна, а ми її називаємо АТО, він ворог, а ми його називаємо нашим стратегічним партнером. Намагаємося інтегруватися в Європейський союз, а залишаємося в СНД - клубі тоталітарних режимів. Потрібно правильно", - сказав дипломат.

На думку Огризка, потрібно припиняти цю "гібридність" і починати відстоювати свої національні інтереси. "Ми не перші і не останні, де мирні відносини між країнами перериваються війною. Але дипломатія давно знайшла способи підтримки відносин через треті країни. У 2008 році Росія вчинила акт агресії щодо Грузії. Дипломатичні відносини були розірвані, Грузія вийшла з СНД. Але між країнами зберігається контакт. Обидві сторони домовилися, що інтереси їх представлятимуть дипломати зі Швейцарії. Іноді можна почути, що розірвавши дипломатичні відносини, ми не зможемо захищати українських громадян у Росії. Але розрив дипломатичних відносин не означає автоматичний розрив консульських", - поділився думкою дипломат .

Він підкреслив, що навіть збереження дипломатичних відносин не допомагає Україні захистити своїх співгромадян, як приклад він назвав ситуацію з українцями, яких утримують в Росії, Надію Савченко та Олега Сенцова.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...