Майбутні випробування українського ракетного комплексу "Вільха" роздратували окупантів українського Криму

Українські військові під час анонсованих ракетних стрільб можуть в черговий раз випробувати сучасний ракетний комплекс «Вільха». Його планується використовувати разом з реактивою системою залпового вогню «Смерч»

Про це пише сьогодні російський «Коммерсант» з посиланням на російські військові джерела. Як зазначає видання, російська влада жорстко відреагувала на рішення Міноборони України перекрити наступного тижня повітряний простір над частиною Чорного моря для проведення ракетних стрільб. Звинувативши Київ в ухваленні рішення без узгодження з російською стороною, Москва визнала подібні навчання “що створюють небезпеку” для цивільних літаків і зажадала скасувати стрільби, пов’язані з випробуванням коректованих ракет “Вільха”.


У Росавіації стверджують, що в разі відмови Києва, авіакомпанії будуть виконувати рейси в обхід зони навчань. При цьому джерело в держструктурах РФ (фашистська держава, визнана 27.01.15 Верховною Радою країною-агресором) запевнило: “подібна провокація” – якщо вона відбудеться – без відповіді не залишиться.

Приводом для різкої реакції Росавіації стало авіаційне повідомлення “про активування небезпечних зон в повітряному просторі у зв’язку з планованими 1 і 2 грудня ракетними стрільбами”, яке було видано українською владою 24 листопада. Згідно з документом, перша небезпечна зона встановлюється 1 і 2 грудня з 09:00 до 19:00 за московським часом на всіх висотах із захопленням повітряного простору над відкритим морем в районі “Сімферополь” (зона відповідальності РФ).

Друга небезпечна зона встановлюється 1 грудня ц.р. 12:30 до 14:30 і 2 грудня з 11:00 до 15:00 за московським часом на всіх висотах, причому не тільки з захопленням простору над відкритим морем в районі “Сімферополь”, але і з заходом в повітряний простір над територіальними водами РФ з поглибленням до 12 км. Співрозмовники видання припускають, що може бути проведено випробування ракети на максимальну дальність.

«Пуск подібної ракети, якщо її характеристики близькі до російських аналогів, становить реальну небезпеку для судна, що знаходиться в повітряному просторі», – заявив військовий експерт Віктор Мураховський.

Напередодні Росавіація повідомила, що Україна має намір провести ракетні стрільби в повітряному просторі над «відкритим морем в зоні відповідальності Російської Федерації». Пізніше Генштаб ЗСУ запевнив, що «повітряні стрільби проходитимуть виключно в повітряному просторі України». Генштаб Збройних сил країни заявив, що він повідомив відповідальні органи різних держав про небезпеку використання повітряного простору в зоні проведення стрільб.

У Міноборони заявляли, що «небезпечні зони», в яких Київ планує провести навчання, «порушують межі територіального моря Російської Федерації, що є порушенням норм міжнародного права і російського законодавства». Військове відомство заявило про вручення аташе з питань оборони при посольстві України військово-дипломатичної ноти. Росавіація також заявила, що через дії Києва можуть бути заборонені польоти близько Криму. Всі російські і міжнародні авіакомпанії, за словами радника глави російського відомства Сергія Извольского, сповіщені про обмеження польотів, введеному України.

Високопоставлений дипломат, який представляє в Москві одну з ключових країн ЄС, в бесіді з «Коммерсантом» зазначив, що глобальне загострення відносин між Росією і Україною з такого приводу – це «останнє, що зараз потрібно Заходу». За його словами, «потенційний конфлікт навколо Криму не потрібен зараз нікому, і в першу чергу кредиторам України». Він припустив, що незабаром «до Києва буде направлений чіткий сигнал – спустити цей конфлікт на гальмах». Співрозмовник газети в держструктурах Росії висловив думку, що «здоровий глузд все-таки візьме гору» в Києві. Однак, за його словами, Росія не залишить без наслідків «подібну провокацію» з боку української влади у разі здійснення пусків.

Відзначається також, що Україна випробувала ракету «Вільха» кілька разів. Чергові випробування пройшли в кінці серпня. Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що вони були успішними. Видання уточнює, що тоді був здійснений пуск 14 ракет «на проміжну дальність». Дійсно, в серпні нинішнього року в мережі з’явилося відео випробування української ракети «Вільха».


Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Звідти запускають БПЛА по містах України: В окупованому Криму загорівся військовий полігон (фото)

п’ятниця, 20 вересень 2024, 21:41

У тимчасово окупованому Криму спалахнула пожежа на мисі Чауда, де розташований військовий полігон російської армії. Про це повідомляє Telegram-канал "Кримський вітер", передають Патріоти України. Як зазначає моніторингова група, факт пожежі на військов...

Ціль успішно знищив, але...: F-16 в Україні міг розбитися через російську ракету, - ЗМІ

п’ятниця, 20 вересень 2024, 21:15

Втрата літака F-16 під час масованої атаки могла статися через хмару уламків збитої російської ракети. Інші літаки також могли бути виведені з ладу з цієї ж причини. Про це йдеться у матеріалі Breaking Defense, що посилається на українські джерела, пер...