"Майдан наближається", - Портніков про останні події у Казахстані

У жителів країни немає довіри до рішень влади. І вони починають виходити на вулиці просто тому, що відчувають загрозу своєму майбутньому.

Протести у Казахстані. Фото: ВВС.

Відразу у кількох містах Казахстану пройшли протести проти змін до Земельного кодексу. Ці зміни зарубіжні експерти навряд чи назвуть анахронічними, навпаки. Влада вирішила збільшити термін оренди землі з 10 до 25 років. Що теоретично посилить зацікавленість потенційних інвесторів. Але тоді чому обурені казахстанці? Тому, що вони не довіряють владі, - пише Віталій Портніков для Радіо Сводоба, передають Патріоти України, та продовжує:

"Люди прекрасно розуміють, що живуть в корумпованій державі і переконані, що землі будуть віддані іноземцям, які стануть їхніми господарями. На першому плані – страх перед Китаєм, країною, яка перетворюється на регіонального гегемона. Але все ж найголовніше – це недовіра до власної держави. Казахстанці, які виходять на вулиці, переконані, що чиновники легко "віддадуть" країну китайцям. І немає нічого, що цьому стало б на заваді.

Це перші мітинги в Казахстані після протестів нафтовиків у Жанаозені у 2011 році. Ті протести завершилися загибеллю 14 учасників заворушень під час їхнього розгону. Але зараз стихійні мітинги не розганяли: ймовірно, влада просто не уявляла, що вони можуть пройти відразу в трьох великих містах. Однак ніякої спроби діалогу з людьми зроблено теж не було. Президент Нурсултан Назарбаєв зажадав покарати "провокаторів". Після закінчення виступів почалися арешти тих, хто інформував про них громадськість, просто публікував пости в соціальних мережах. Ось і вся реакція.

Те, що відбувається насправді – перші ознаки ерозії казахстанського режиму. Спостерігачі вважали, що ця ерозія почнеться тільки після зміни влади. Однак вийшло інакше. Назарбаєв все ще президент – а процеси вже починаються. І це навряд чи має викликати здивування.

Після обвалу нафтових цін Казахстан перебуває у важкому економічному стані. Його владці просто зобов’язані проводити реформи і залучати інвесторів, щоб домогтися поліпшення ситуації. Назарбаєв навіть говорить про необхідність таких реформ. Але ось проблема – у жителів країни немає довіри до рішень влади. І вони починають виходити на вулиці просто тому, що відчувають загрозу своєму майбутньому. Що не сприймають державу як свою, а скоріше – як приватне володіння Назарбаєва і його оточення. І в результаті не тільки рішення влади, але і самі інститути державності виявляються під серйозною загрозою. Казахстан повільно наближається до межі, до якої у 2013 році прийшла Україна".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Друзі порадили, тому що...: Полонений сирота із Приморського краю РФ шокував зізнанням, для чого пішов на війну (відео)

четвер, 2 травень 2024, 21:06

Круглий сирота із Приморського краю Росії, Кохтов Костянтин Дмитрович, працював собі на пилорамі, доки приятелі не порадили піти подивитися на війну, для гострих відчуттів. Про це написав журналіст Юрій Бутусов та оприлюднив відео зізнання окупанта, пе...

Росія використовує останнє вікно можливостей, поки зброя США не прибула в Україну, - західні аналітики

четвер, 2 травень 2024, 20:16

Росія зараз активізує всю свою міць, щоб максимально використати вікно можливостей, що залишилося, і домогтися будь-яких успіхів на фронті, поки нова зброя від США для України ще не прибула на поле бою, зазначають Патріоти України. Як пише The Hill, ро...