"Моя війна: два життя Василя Сліпака": "У нього було все, про що може мріяти виходець із простої української сім’ї: слава, любов, Франція", - режисер

14 жовтня у Львові відбудеться прем’єра документального фільму «Моя війна: два життя Василя Сліпака» режисера Леоніда Канфера.

Леонід Канфер

В основі фільму – історія про українського оперного співака Василя Сліпака, що здобув визнання на сцені Паризької опери, але покинув усе та поїхав добровольцем у зону АТО, однак картина не про війну, а про життя та цінності, якими не можна нехтувати. Про це Леонід Канфер розповів в інтерв’ю Радіо Свобода, передають Патріоти України.

З цим фільмом склалася дуже цікава історія. Два режисери – Леонід Кантер та Леонід Канфер майже одночасно взялися знімати фільм, головним героєм якого став Василь Сліпак. Часто виникала плутанина. Але ці стрічки зовсім різні.

Чому про Василя Сліпака?

– Я не знав Василя Сліпака, до його загибелі. Лише з того часу я почав дізнаватися обставини, і у мене виникла ідея зняти про нього фільм. Ми об’єдналися із сім’єю Сліпака. Саме із пропозиції його рідних створити фільм розпочалася робота, яка тривала півроку.

Які використовували матеріали?

– Всі використані матеріали вже були показані по телебаченню або в інтернеті. Ми використовували архівні файли, але їх у фільмі малий відсоток. Близько 70% фільму – наша особиста зйомка.

Про що історія?

– Це – фільм не про Василя Сліпака, хоча саме він – головний герой. Він навіть не про Україну, хоча її у цій стрічці 90%. Це – фільм про цінності. Про найголовнішу з них, заради якої загинув Сліпак.

Багато людей головними цінностями у житті вважають сім’ю, дітей, домівку. Деякі досі не можуть зрозуміти, за що ж загинув Василь Сліпак, адже у нього було все, про що може мріяти виходець із простої української сім’ї: слава, любов, Франція.

Більшість не розуміє, заради чого Сліпак поставив все це на карту. Потрібно не просто показати, яким він був чоловіком, а пояснити глядачеві, навіщо все це. Своїм фільмом ми відповідаємо на це запитання.Співак Василь Сліпак, соліст Паризької опери, який загинув 29 червня 2016 року в бою на Донеччині від кулі снайпера

Про особливість фільму

– Взагалі ця стрічка дуже особиста. У ній є частина моєї історії. Я довго сумнівався, чи варто це показувати, але в процесі зйомки виникли певні обставини, котрі переконали мене у необхідності це зробити.

Якщо говорити про особливості під час зйомки: найбільше мене дивувало, що люди, які працювали з Василем Сліпаком, знали його багато років, не розуміли, заради чого він пішов воювати в зону АТО.

Багато хто вважає дивним, що закадровий текст фільму лунатиме російською мовою. Цей текст мій, і я його читаю російською, бо я носій цієї мови. Мені здається, це – плюс цього фільму. Бо, на мою думку, в першу чергу його мають побачити жителі східних областей України та Росії. Росіяни повинні знати цю історію, розуміти, що відбувається, і відчути частку своєї відповідальності за це. Але, окрім того, я дотримуюся певних цінностей, думаю, вони ідентичні тим, які сповідував сам Василь Сліпак.

Про майбутнє фільму

– Я навмисне не домовлявся про трансляцію цього фільму на телебаченні, бо я хотів зробити його таким, яким я його бачу. Без втручання корпоративних речей. Я не знаю, чи цей фільм, у тому вигляді, в якому він є, покажуть по телебаченню. Але я дуже сподіваюся, що він вийде у прокат в кінотеатрах або поїде на фестивалі.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗС РФ формують ударний кулак для наступу на Харків: В ISW розповіли деталі операції

понеділок, 6 травень 2024, 9:14

Наступ на Харків чи Суми зможе відтягнути українських військових з інших критичніших ділянок фронту. Ворог посилив авіаційні, ракетні та удари дронами по українських північно-східних прикордонних регіонах, зауважили аналітики ISW. За словами українсько...

Народні прикмети на 6 травня: Не мочіть ноги в росі

понеділок, 6 травень 2024, 7:05

Православна церква України 6 травня за новим стилем вшановує пам'ять праведного Йова Багатостраждального, мучеників Парфенія та Калімаха. За старим стилем сьогодні вшановують Георгія Побідоносця, відзначають День ангела Юрія, Георгія та Єгора - всі ці ...