"Москвитяни підступні надзвичайно, схильні до хитрощів і обману": Росіяни у XVII ст. очима "брата-слов'янина"

За своєю природою московити були здатні до всяких наук, але безграмотні і темні через відсутність у них нормального навчання і освіти.

Вже давні чехи помітили особливості московитів. Ілюстрація: соцмережі.

"1686 рік, Московщина очима "брата-слов'янина" – чеха Іржи Давида. Все те саме", - написав Олександр Палій на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук" та поділився уривком із цікавого історичного документа, передають Патріоти України та пропонують і вам із ним ознайомитися:

"Типографія в Москві одна, і в неї приймають книжки, які повинні мати дозволи царя або патріарха. Є ще одна знаменита друкарня, у Києві, де є руський та латинський шрифти. Але москвитяни не приймають жодної книги, надрукованої в Києві, через ненависть до киян. Їм здається підозрілим все, що походить з інших місць.

Ремесла у них в основному ті ж, що і в інших країнах, але вироби грубі і неотесані. У московитів немає навчання, нема шкіл гуманітарних, філософських, ані теологічних, ані академій. Крім читання та письма місцевою мовою не навчаються нічому, і то навчається лише мізерна меншість.

За своєю природою московити дуже здатні до всяких наук, але безграмотні і темні через відсутність у них навчання і освіти. Осягають вони все не спокійно, а стрімко, жадібно, несамовито. Вони сприймають також оволодіння всілякими мистецтвами, як витонченими, так і механічними, але вироби їхні великі, грубі, неміцні.

У замовника за роботу просять вперед гроші, але роботу не віддають без великих труднощів і хитрощів. Рідко вони наймаються поденно, а частіше на всю роботу, за яку не приймаються, поки не укладено договір, але потім працюють з дивовижною поспішністю і, якщо уважно не стежити, закінчують абияк.

Москвитяни підступні надзвичайно, схильні до хитрощів і обману. Купці самі зізнаються, що вранці молять Бога, щоб він послав їм якомога більше покупців-іноземців, яких їм набагато легше обманювати".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Місцевим Соловйов вже порадив "не нити": Російські літаки "скинули" на Бєлгородську область понад 10 авіабомб ФАБ-500

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:12

У Бєлгородській області знову неспокійно – російські літаки "скинули" на населені пункти понад десять авіабомб ФАБ-500. Про це повідомляють у Telegram-каналі "Astra", передають Патріоти України. Так, одну з авіабомб ФАБ-500 виявили у районі села Бессон...