"Можливо, що ціллю американських військ в Європі є підрив економіки РФ, а не захист польських кордонів", - блогер

Американські військові можуть реально допомогти європейським колегам у військовому тренуванні у відповідності до стандартів НАТО, з чим у польських та прибалтійських частин дотепер не все ідеально.

Американські військові. Фото: Корреспондент.net.

"За чисельними – і часом взаємо суперечливими – новинами чи то про відміну, чи то розширення "антихакерських" санкцій проти Росії, прибуття американського "броньованого кулака" до Польщі пройшло малопоміченим. Що, звичайно, дивно – бо в першому випадку йдеться про чергову заяву іще не президента США, який часом міняє свої рішення на протилежні впродовж кількох тижнів. А в другому – про спробу змінити геополітичну ситуацію в потенційно вибухонебезпечному регіоні", - пише Тарас Паньо у статті для Депо, передають Патріоти України.

До Польщі прибуває 87 танків "Абрамс", 144 БМП "Бредлі", два десятки самохідних гаубиць "Паладін". А ще – близько 4 тисяч військовослужбовців з 4-ї піхотної дивізії. Крім Польщі, де буде найбільший контингент, американські військові будуть дислоковані в Румунії, Болгарії та країнах Балтії.

Для початку – про реальну військову цінність цих підрозділів. Вона – практично нульова. Чотири тисячі бійців будуть "розмазані" як шматок масла по надто великій скибці хліба – по лінії у без малого 2 тисячі кілометрів. Зі штабом – в одній країні, а окремими батальйонами – в інших. Ця ефемерна оборонна структура повинна, в разі чого, протидіяти російським силам у 330 тисяч багнетів. Які можуть бути помітно підсилені впродовж тижнів.

Для розуміння масштабів можна нагадати, як США готувались захищати Європу в часи Холодної війни. Для прикладу - в 1982 році в Європі перебувало понад 340 тисяч американських солдатів. Вони мали на озброєнні понад 7000 ядерних боєголовок на складах, 150 пускових установок для запуску керованих і некерованих ракет, близько 500 гармат, 2000 танків, до 1500 пускових установок ПТКРС. А ще – понад 800 бойових літаків, близько 1000 літаків і вертольотів армійської авіації, та інші "ласощі".

На подібному тлі сотня "Абрамсів" виглядає тим, чим вона насправді і є – краплею в морі. Черговим підтвердження "глибокої відданості справі захисту східноєвропейських партерів НАТО" – хай і трохи суттєвішим, ніж всі попередні. На що ж розраховували у Пентагоні, коли, з одного боку, дратували Путіна новими підрозділами в Польщі, а з іншого – не доклали собі праці надіслати направду істотні підкріплення? І тут можна помітити, що насправді не все так безнадійно, як виглядає при порівнянні цифр.

По-перше, американські військові можуть реально допомогти європейським колегам у військовому тренуванні у відповідності до стандартів НАТО, з чим у польських та прибалтійських частин дотепер не все ідеально. Окрім того, реальне перебування помітного контингенту створить чисельні канали комунікації між оборонними відомствами США та Східної Європи. Що істотно спростить можливе розширення контингенту – якщо раптом виникне необхідність і буде на те політична воля у Вашингтоні.

По-друге, перекидка військ – це теж свого роду навчання. Колись, знову-таки в часи Холодної війни, країни НАТО регулярно проводили навчання REFORGER (Return of Forces to Germany - повернення військ до Німеччини), впродовж яких тренувались у максимально стислі строки перевозити до Німеччини 14-15 тисяч бійців з амуніцією та обладнанням. У 1991 році навчання припинили, і цінний досвід почав забуватись. Цьогорічне перебазування всього 4 тисяч військових – яке не яке, але відновлення логістичних процедур, які можуть бути вельми корисними в разі початку конфлікту в Європі.

Але істотний удар по Росії американські "Абрамси" можуть нанести в інший спосіб. Штука в тому, що зараз в Кремлі триває жорстке протистояння "групи Купріна", яка вимагає скорочення військового бюджету задля збереження економіки Росії, та "яструбів", які вимагають подальшого зростання оборонних витрат. І скромних 4 тисячі американських солдатів – чудовий аргумент на користь нарощування російської армії.

На користь збільшення кількості особового складу, нарощування військового замовлення, і подальшого скорочення витрат на все інше. На користь саме того процесу, який, свого часу, дозолив США блискуче виграти Холодну війну і позбутись СРСР, уникнувши при тому ядерної катастрофи. Цілком можливо, що головною ціллю американських військ в Європі якраз і є підрив російської економіки, а не захист польських кордонів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Арестович зробив похмурий прогноз щодо ситуації зі світлом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:40

Колишній радник Офісу президента та військовий експерт Олексій Арестович зробив прогноз щодо можливих віялових відключень світла. Про це він написав у Telegram, передають Патріоти України. "Взимку, якщо ми не встигнемо нічого зробити до цього моменту, ...

"Час випробувань ще не минув": Старець Захарій назвав рік закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:43

З'явилось нове пророцтво старця Захарія, в якому названо час завершення війни в Україні. Про це йдеться на каналі "Український молитовник" на YouTube, передають Патріоти України. За його словами, час випробувань не минув, однак кожен іспит виявиться кр...