МВФ - не панацея і чим швидше ми від нього відмовимося, тим нам всім буде краще - експерт

​Насправді, зараз питання стоїть не тільки про один мільярд макродопомоги, а ще й про паузу у вирішенні всього комплексу американсько-європейських проблем під назвою Україна​.

Ілюстрація:Valuta.dp.uaМВФ відклав рішення про виділення Україні траншу. Про це пише Віталій Дяченко на сайті depo.ua, передають Патріоти України, продовжуючи:

Чому Меркель і Трамп зупинили транш МВФ?

Хронологія подій дуже проста. МВФ погодив всі питання з Україною, і виділення траншу фактично було вирішеним. Потім відбулося засідання РНБО про блокаду Донбаса, яке викликало доволі різку критику зі сторони Берліна та Парижа. Але в МВФ все було тихо і нічого не передбачало проблем. 17 березня відбувся візит Ангели Меркель до Вашингтона, після якого МВФ змінив своє рішення і вирішив відкласти українське питання на потім. Коли це потім настане поки неясно.

Оптимістичне запевнення мінфіна про строк у кілька тижднів теоретично може справдитися. Але з точно такою ж вірогідністю може і не справдитися. Поки ніхто не знає, як довго триватиме пауза МВФ. Або, якщо бути точним, пауза, яку взяли офіційний Вашингтон, Берлін та Париж. При цьому, треба чітко усвідомити, що Трамп не грає в одну гру з Меркель щодо України.

Чому була взята пауза?

Поки неясно, про що саме говорили Трамп і Меркель, коли обговорювали українське питання. Єдине, що можна точно сказати – у Трампа немає розуміння про те, що відбувається на Донбасі, а Меркель хотіла виобрів на окупованій території. Рішення РНБО реально змушує німців змінювати всю стратегію щодо Донбасу. І треба визнати, що нового бачення і розуміння, як вирішувати проблеми Донбасу у Берліні нема. Так само, як і немає їх у Парижа.

Нова реальність, коли Україна де-факто відмовилася від окупованих територій, непокоїть Меркель тим, що потрібно створювати нові конструкції, з якими може не погоджуватися Росія. Чи є це проблемою для нас? В короткостроковій перспективі так. Це справді ускладнить наші двосторонні стосунки і реально може поховати Мінські домовленості.

Головне питання, як було так і залишається: "А що ж робити після Мінська?". І поки немає іншої конструкції ніж придністровська модель. Правда, з однією відмінністю: Придністровські підприємства зареєстровані в Молдові і торгують через Молдову. Росіяни прийняли рішення про експропріацію наших підприємств і хочуть торгувати або напряму, або через РФ. Це означатиме, що ЄС має приймати або нові санкції або вигадувати якісь схеми по легалізації "Л-ДНР". І це при тому, що ніхто не відміняв бажання РФ створювати нові республіки на території України.

Простіше кажучи, план Путіна – розподіл України. План Меркель і Оланда – залишити все як є. Точніше як було до рішення РНБО. У Трампа немає плана взагалі. Щодо України, то тут ми ніби визначилися, коли відгородилися від тих територій. Тепер важливо утримати економіку, від якої, по-живому, відрізали кілька відсотків.

І що не менш важливо запропонувати свою модель подальшої поведінки щодо Донбасу. Насправді, в разі перемоги Меркель чи Макрона, у них просто не буде іншого вибору, ніж визнати нову реальність на Донбасі. А разом з цим і спробувати будувати нові конструкції. Якщо ж переможе проросійський кандидат, то й він змушений буде вирішувати ці проблеми, виходячи з того, що ці території вже де-факто, відрізані від України.

Чи можна Україну змусити відмовитися від цього рішення РНБО? Можна, але для цього потрібно повністю перезавантажити владу.

Чому нам треба радіти рішенню МВФ

Після рішення МВФ у нас з'явився унікальний шанс – робити певні реформи, не оглядаючись ні на кого. Окрім того, без траншу може різко впасти градус криків Тимошенко, Ляшка та інших щодо того, який меморандум нам потрібен. Інша проблема – у нас ніхто не хоче навіть подумати, що можна жити без грошей МВФ. Один мільярд – це мізерна сума. Головне тут просто поміняти мислення.

Інша проблема, що зараз у нас може загостритися внутрішньополітична криза, пов'язана з можливою зміною уряду. І тут не останню роль може зіграти МВФ, який де-факто може ув'язати виділення грошей зі зміною уряду. Чи буде від цього краще Україні? Тут відповідь залежить від вашого політичного смаку. Але при цьому треба пам'ятати, що МВФ – це не панацея і чим швидше ми від нього відмовимося, тим нам всім буде краще.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...

У рейтингу найвпливовіших людей 2024 року журналу Time опинився голова офісу президента Андрій Єрмак - Бутусов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 2:35

Сам президент Володимир Зеленський у рейтинг Time не потрапив, і ми розуміємо чому - Зеленський давно вже не є самостійним керівником, замість нього більшість політичних та кадрових рішень в Україні давно вже ухвалює Єрмак. . За «політичну діяльність...