МВФ рекомендує Україні заморозити мінімалку на три роки

Міністр соціальної політики проти

Міжнародний валютний фонд (МВФ) пропонує Україні відмовитися від підвищення мінімальної заробітної плати в наступні три роки.

Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева в інтерв'ю виданню Realist. "Якщо цього року ми підвищуємо мінімальну пенсію на 10%, ми мінімум на 15% повинні збільшити мінімальну зарплату. Що ми читаємо в проекті Меморандуму? Заморозити зарплату на три роки. Що це означає? Що мінімальна пенсія буде зростати, а внесок до ПФ буде падати. Ми знову будемо збільшувати дефіцит ПФ, за що нас лає МВФ. Хлопці, поясніть мені цей феномен, щоб я зрозумів. Але відповіді немає", – зазначив Рева, інфомують Патріоти України.

Міністр заявив, що мінімальна зарплата не буде заморожена на рівні 3200 грн. За його словами, в подальшому підвищення мінімальної зарплати не буде відбуватися стрибкоподібно. "Я не думаю, що мінімальна зарплата буде рости стрибкоподібно так, як вона зросла зараз. Вона три роки не зростала. У нас співвідношення між середньою і мінімальною зарплатою за три роки погіршилося у 2 рази. Ми просто вирівняли співвідношення", – сказав Рева.

Як повідомлялося, Україна відновила співпрацю з МВФ за чотирирічною програмою розширеного фінансування (EFF) об'ємом 17,5 млрд дол. у вересні 2016 року – після більш ніж річної перерви. За цією програмою наша країна отримала три кредитні транші загальним обсягом 7,62 млрд дол. У даний момент Україна проходить Третій перегляд програми, результатом якого повинно стати надання нашій країні четвертого кредитного траншу в розмірі 1 мільярда доларів, а також формування подальшої дорожньої карти співробітництва та переліку необхідних реформ на найближчий рік.

Частиною програми реформ, схваленої МВФ, є проведення пенсійної реформи. Водночас, у Меморандумі, підписаному між урядом України і керівництвом Фонду у вересні 2016 року, немає жорсткої норми про підвищення пенсійного віку, але є рекомендація скорочувати дефіцит Пенсійного фонду, оскільки на поточний момент він покривається за рахунок бюджетних асигнувань.

У бюджеті Пенсійного фонду на 2017 рік дотація з держбюджету перевищує 140 мільярдів гривень. Діалог з МВФ з цього питання триває. У даний момент уряд і МВФ розробляють модель пенсійної реформи, яка не передбачає обов'язкового підвищення пенсійного віку.

З 1 січня цього року в Україні набула чинності норма про підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн. Додатковий обсяг бюджетних витрат на забезпечення підвищення мінімальної зарплати, за оцінками уряду, становитиме понад 40 млрд грн.

Крім того, з початку року набрали чинності законодавчі норми, якими, серед іншого, передбачається введення штрафу за виплату зарплат «у конверті» у розмірі 100 мінімальних заробітних плат.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...