Ми маємо бути готові до різного розвитку подій. Однак плани Путіна щодо Донбасу вже зрозумілі, - Кабакаєв

За словами активіста, Кремль має намір передати окуповані території Донбасу під юрисдикцію України.

Семен Кабакаєв. Фото:Антикор

На чому "попалилася" Росія, фінансуючи війну на сході України? Які плани у Путіна щодо окупованих територій і чи є ризик повномасштабної війни? Чому саме зараз важливо не дати розколоти суспільство з середини? Про "штрафзагони" для бойовиків та багато іншого в інтерв’ю Обозревателю розповів координатор проекту "СтопТерор" Семен Кабакаєв, передають Патріоти України..

- Семене, що тобі відомо про фінансування так званих "народних республік? Хто оплачував "бенкет"?

- Є два аспекти. Один ми можемо довести в судах, інший - ні. Ми не можемо довести, що фінансування всіх цих підрозділів, захарченків-плотницьких і так далі йде напряму з російського бюджету. Бо це все йде з кишень наближених до Путіна олігархів. Так було з 2014 року. Гроші на утримання військових підрозділів, на розгортання штабів, на проведення тих чи інших операцій давали російські олігархи.

- В чому складність з доведенням цього факту?

- Ці гроші не переводяться з рахунку на рахунок. Їх з Росії в Луганськ і Донецьк привозять "у валізах", віддають місцевим, а вони вже потім звітують, куди ці гроші були витрачені.

Але дещо ми довести таки можемо. На території РФ є офіційно зареєстровані фонди. Наприклад, "Фонд допомоги Новоросії", який займається підтримкою війни на території України, фінансуванням бойовиків. Вони класифікують це як "помощь добровольцам и ополченцам", але згідно міжнародного законодавства це недопустимо.

І навіть якщо це робить якась приватна компанія, благодійний фонд або громадська організація – вони є суб’єктами РФ.

От тут ми вже маємо повну доказову базу з рахунками цих організацій, з відповідальними особами. Збір інформації спрощується ще й тим, що вони як благодійники або ГО роблять фото і відеозвіти - як приїжджають в окуповані Луганськ або Донецьк і починають роздавати цю допомогу військовим.

Возили вони і патрони, і обмундирування, і медичні препарати.

І все це можна класифікувати, підкладати фото та відео – і вони всі за це нестимуть відповідальність. Якщо хтось з них думає, що це їм минеться – глибока помилка.

- Хто воює проти нас сьогодні? Чи є на окупованих територіях "козачки", чеченці, буряти, яких так багато було свого часу у тому ж Луганську?

- Козачків стало набагато менше, тому що вони невигідні. Так само не вигідні приватні військові компанії.

- Бо це дорого?

- Ні. Росії не вигідно, щоб на окупованих територіях були польові командири підрозділів, створених у 2014 році. Тому їх майже всіх і винищили. Ми ж бачили, що сталося з Моторолою, Гіві, Дрьомовим, Мозговим…

Всіх їх ліквідували російські спецслужби, бо вони а) багато знають і б) якщо захочуть влаштувати якийсь путч і вийти з-під контролю Росії – є ті, хто піде за ними зі зброєю в руках.

А втрата контролю бодай над шматочком окупованих територій не входить в плани росіян. Бо у Путіна теж є стратегічні плани щодо Донбасу, а фанатики, любителі Новоросії у збудовані Путіним, Лавровим, Сурковим і ФСБ задуми не вписуються. Тому їх ліквідували.

- Я розумію, незручні якісь "ідейні". А чим Путіну не вигідні приватні військові компанії?

- ПВК виконували кілька функцій. Були буфером для найманців з Росії, які проходили вишкольні табори і їхали на Донбас. Зачищали польових командирів. Регулювали і моніторили ситуацію на окупованих територіях. Невеличка частина брала участь у бойових діях на Донбасі.

А інколи вони привозили якусь нібито благодійну допомогу. Наприклад, ПВК Мар або "E.N.O.T. CORP" не тільки навчали і були буфером, а ще й під приводом, що вони є більше громадською організацією, ще й возили гуманітарну допомогу.

- Як гадаєш, які плани Путін має щодо Донбасу?

- Тут не треба довго гадати. Це все видно: в тому числi і зміну риторики їх опіньйон-мейкерів у тому, що вони говорять щодо Донбасу і України. Якщо не торкатися питання Криму, а сконцентруватися виключно на Донбасі, то я на 100% впевнений, що його (окуповані території) будуть передавати під юрисдикцію України. Бачу чіткі маркери цього.

Навіть нещодавня поява в публічному просторі Януковича, який зазначив, що Донбас – це Україна, свідчить про те, що саме цю тезу Путін і його оточення хочуть донести і до світової спільноти, і до нашого керівництва.

Та й Гіркін, який півроку побув на Донбасі і вже 4 роки сидить в Росії, постійно трощить ці бананові "республіки", каже, що вони розваляться і так далі. Це – маркери, які сигналізують: початок процесу передачі Донбасу Україні – питання часу.

І тепер головне – на яких умовах це буде зроблено.

- І як саме?

- Як саме – це якраз не дуже складно. Є мінські протоколи, можна доробити якусь дорожну карту, ввести місію ООН, зробити якісь запобіжники і так далі.

Але на яких умовах це буде робитися? На це питання я відповіді не маю.

- Тобто нам треба більше спрямовувати увагу більше на дипломатичну арену? Чи можливе і на фронті загострення?

- Не треба концентруватися на чомусь одному. Ми маємо бути готові до різного розвитку подій – і в дипломатичному напрямку, і у військовому, і у політичному, і у громадському. От хто може гарантувати, що Путіну зараз не стрельне в голову і він не розпочне другу військову кампанію? Маємо бути напоготові.

- Як нам бути з постійними інформаційними вкидами? І взагалі, які з найсерйозніших російських інформаційних кампаній проти України за останній час можеш назвати?

- Розумієш, Росія не так працює. Вони реагують на події. Інколи їх створюють. Задають інформаційний фон.

З військової точки зору вони керуються доктриною Герасімова. А для громадянсько-політичної роботи у них є Ернст, Перший канал і так далі. Саме там створюється порядок денний, звідти транслюються основні меседжі.

Україна займає 30, 40, а інколи і 50% їх новин – в інтернет-виданнях, на радіо, телебаченні. На федеральних телеканалах – тим більше. І немає якихось конкретних інформаційних кампаній, які мають конкретні часові рамки.

Росіяни просто використовують ті чи інші моменти. Часом – створюють прецеденти. Це потрібно розуміти і на це потрібно реагувати - і суспільству, і політикам. Бо провокації відбуваються кожного дня.

- Як можна реагувати, якщо навіть відверто маразматичні вигадки люди масово підхоплюють, поширюють – і тим провокують розкол у суспільстві? Як цьому запобігти і чому це досі відбувається?

- Війна зараз перейшла в певний амебний стан: і не війна, і не її закінчення. А це завжди виснажує. Всі великі військові філософи, полководці, керівники зазначали: війна може бути жорсткою і кровопролитною, але обов’язково – короткою і динамічною. Інакше люди стомлюються і фокусуються на якійсь іншій проблемі.

Люди стомились від постійних жертв, обстрілів, нагнітання ситуації. І Путін це, до речі, дуже добре розуміє.

Але що би не відбувалося всередині нашої країни, які б проблеми не виникали – ми маємо пам’ятати: найсерйозніший ворог для України – це Росія. Так було і так є. І нам важливо не пересваритися між собою. Не ділитися на окремі табори.

Це не означає, що існує табу на критику влади. Але ця критика має бути обгрунтованою і здоровою. Не треба їхати і когось стріляти – треба вирішувати все мирним шляхом.

- А якщо він неефективний?

- Я не знаю жодного випадку за останні 4 роки, коли б був суспільний резонанс і влада на це не відреагувала. Якщо окрім критики є ще й конструктив і пропозиція, що повинна зробити влада. Інакше це не про критику, а про популізм та емоції.

- Так. Але ці емоції є. І їх більшає.

- І буде більшати. Бо на деяких напрямках ми провисаємо. Десь ідуть реформи, десь - ні. Але ми повинні для себе зрозуміти, звідки і куди ми йдемо.

От всі говорять: ми йдемо в Європу. А хтось задавався питанням, звідки ми йдемо? Що ми повинні змінити у своєму суспільстві? Що мусимо змінити у собі, щоб прийти до того, чого хочемо?

Бо часом мені здається, що Україна платить за цінності, до яких іде, надто велику ціну – не розуміючи цього. Сприймаючи це як належне. Європа давно не платила за свої цінності таку ціну. Тому і не розуміє, в якому світі вона живе.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ISW дав прогноз, коли Сили оборони України зможуть піти у рішучий контрнаступ

неділя, 28 квітень 2024, 9:23

Збройні сили України за допомогою сучасного військового озброєння, наданого союзниками, зможуть не допустити суттєвого просування російських військ. Україна, найімовірніше, стабілізує лінію фронту в найближчі місяці та зможе розпочати обмежені контрнас...

Відкочування фронту на Донецькому напрямку продовжується... Але це все ще можна виправити, - український військкор

неділя, 28 квітень 2024, 9:14

Український військовий кореспондент Богдан Мирошников у свіжому пості від ранку 28 квітня таке доповідає про ситуацію на фронті.