"Ми з чоловіком довго не знали, що син на війні", - мама про загиблого в АТО Тараса Якимчука (фото)

Солдат-контрактник 8-го окремого полку спеціальоного призначення. Нагороджений посмертно орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

"Наймолодша дитина у матері, єдина дитина у батька. Солдат-контрактник 8-го окремого полку спеціальоного призначення Збройних сил України, розвідник-кулеметник. Був поранений у бою 24 липня 2014 року біля міста Первомайськ Луганської області. Помер у госпіталі в Харкові в той же день у віці 20 років. Нагороджений посмертно орденом “За мужність” ІІІ ступеня", - пише Мирослава Опанасик для Радіо Трек, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

Спогади мами Євгенії Анісімовець:

Тарас — моя дитина від другого шлюбу. Від першого шлюбу маю старших сина і доньку. Народила його у 33 роки. Назвав Тараса чоловік. Чому так? Хтозна. До речі, дід чоловіка був також Тарасом.

Переживала, що буде низеньким, як народився. Адже ми обоє з чоловіком невисокого росту. А він високим виріс -1.80 м. На голову вищий за батька.

Побачив у друга камуфляж, коли у 6 класі був. Очі загорілися: “Мамо, і я так хочу”. Даю гроші - і він побіг у магазин собі купив те рябе. А потім ще - майку смугасту і бейс. Радості було!

“Спасом” займався - козацьким бойовим мистецтвом. Сам йшов тричі на тиждень на тренування. Змушувати не треба було. Жодного заняття не пропустив. “Мамо, кажіть, що треба зробити, бо на 18 годину - на тренування”, - казав заздалегідь. У Запоріжжя на Хортицю на змагання їздив, вони там лава на лаву йшли. Виступав від області. Перші і дургі місця на всеукраїнських змаганнях займав. Близько десятка грамот і стільки ж медалей отримав з рукопашу “Спас”. А в Мізочі всі захоплювалися, як вони виступали на Покрову.

Прийде зі “Спаса”, а на животі — цятка: ножі метали. “Ще живіт проб'єш”, - застерігаю його та дарма. А ще набере вдома трини у мішок — і б'є, як боксерську грушу. Тренується.

Якось журналіст з телебачення запитав Тараса, навіщо йому “Спас”. Це якраз якісь змагання у Рівному були. “Щоб захищати Україну, сім'ю і свою дівчину”, - відповів син, будучи ще шестикласником.

З собакою-вівчаркою Хорою бігав щодня. Тренувався ще до армії. “Мені треба, щоб витривалим бути”, - казав. Вдягне протигаз і бігає. Аж посиніє від нестачі повітря, але не здається.

Мріяв про спецназ. Класний керівник, яку він дуже любив, намагалася відмовити від такої небезпечної професії. Але коли, вже будучи у полку спецпризначення, Тарас прийшов у рідну школу, зрозуміла, що з вибором професії він не помилився. Настільки захоплено розповідав, як стрибав з парашутом, як 15 км лісом бігав, як цікаво переносити випробування тіла і духу.

На випускний не знав, з ким танцювати. Всі однокласниці були не проти з ним покружляти у випускному вальсі. А він каже: “Мамо, я з Діаною танцювати буду, бо в неї тато помер і мені її шкода”.

Після випускного - а це 2011 рік - всі вступати в училища, університети. А Тарас — в армію. Контракт підписав. У навчальний центр у Десну потрапив. А звідти — у 8-ий полк спецпризначення у Хмельницький. “Буду розвідником!” - казав. “Де ж ті розвідники нині треба? Що розвідувати будеш? Це у війну розвідники були потрібні,”, - казала йому. І ось тобі на — в Україні війна.

Дівчину мав Олю — однокласницю. Три роки після школи зустрічалися. І на свято Ольги загинув. За 45 днів до свого 21-річчя.

Троянди мені й дівчині своїй Олі з Хмельницького привозив на 8 Березня. Гарні такі! “Нащо ще й мені?” - сварилася я. “Мамо, хіба вам часто троянди дарують?” - заперечував син.

Море любив. Плавав дуже добре. Запливе далеко — аж переживаєш за нього. В Одесі не раз бував у родичів. Знав її дуже добре. З дівчиною своєю Олею їздив туди у 2012 році, а у 2013 році - в Крим.

Ми з чоловіком довго не знали, що він на війні. Хоча Тарас там з перших днів був. Сестрі й дівчині своїй розказував, що на сході. А нам заборонив казати. Я на Трійцю пирогів напекла. Хотіла привезти йому. А він: “Ні, не треба. Я на полігоні”. “ А чого тільки вночі телефонуєш завжди?” - допитувалась я. “Бо вдень часу не маю”, - відповідав.

Приходив на ротацію 10 червня 2014 року. “Натішитесь мною: на два тижні відпускають”, - казав. Але вже через чотири дні бачимо: рюкзак збирає. “Ти куди?” - до нього. “На полігон командир викликав”.

Не обдуриш його. Принциповим був. Відповідав за господарське забезпечення, як у Каховці на Херсонщині були, Каховське море охороняли. Видають йому тушонку: “Ось тобі десять банок”. “Ні, ви тільки дев'ять дали”, - не мовчав на неправду Тарас.

Прапор на мерії у Слов'янську першим вчепив. Питав, чи ми в новинах по телебаченню цього не бачили. Розповідав, як старенькі бабусі і діти просили, щоб вони не залишали місто. Пряників їм напекли з написами: “Дякуємо за Слов'янськ”.

За мить до смерті був якось - розповідав. Хотіли з хлопцями підірвати себе, щоб не здатися ворогу. Але підійшли свої.

Під обстріл потрапили біля Первомайська на Луганщині вони 24 липня 2014 року. Дуже важкий бій був. Двоє з них відразу загинули. Тараса куля розривна, між пластинами бронежилета пройшовши, у бік вразила. Ще чотири години після цього жив. Йому кровоспинне вкололи. Вертольотом у госпіталь у Харків везли. Був при пам'яті ще там. Попросив надвір його винести. На лавочку, поки реанімобіль їде. Там і помер.

22 труни у той день з Харкова доставили. 18 - у Вінницю, чотири - у Старокостянтинів на Хмельниччину. І мій Тарас — серед тих чотирьох. Дорогу квітами йому односельчани встелили. Ще як не привезли, у центрі села біля національного прапора, фото Тараса розмістили, квітів нанесли, свічок. Всі в Мізочі любили Тараса.

Вівчарка Хора сумувала за ним. Вила страшно. Ми її за хлів прив'язали, як похорон був.

Пам'ятник Тарасу біля церкви у Мізочі встановили. Хотіли біля сільради — ми відмовилися. Адже там і п'яні, і всякі бомжі ходять. А біля церкви — кожен помолиться за його душу, згадає.

Автор: Мирослава Опанасик, Радіо Трек


Опублікував: Церковний Цинік
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ворог "підняв свою ганчірку у багатоквартирній забудові": Російські окупанти захопили Архангельське - DeepState

неділя, 5 травень 2024, 0:55

Російські окупанти захопили село Архангельське Донецької області. Ворог підняв свій триколор у багатоквартирній забудові. Про це повідомляє DeepState. . "Ворог окупував Архангельське, піднявши свою ганчірку у багатоквартирній забудові. Крім того, в об...

Немає ніяких мудрих воєначальників, котрі знають, як воювати, - волонтерка Берлінська

неділя, 5 травень 2024, 0:30

"Якщо підсумувати мої основні висновки за вісім років війни, до повномасштабного, їх усього три. Поділюся з тими, у кого цей марафон почався два роки тому", - пише волонтерка Марія Берлінська у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та про...