На тлі Революції гідності та війни люди поступово переосмислюють своє ставлення до держави. Навіть на сході більше половини людей вважають себе патріотами, - політолог

Українське суспільство строкате і єдине одночасно. Але це стосується різних питань. Ідеологічний та політичний аспект викликає дискусії.

Ілюстрація:chicagorazom.com

За даними опитування, яке провів центр "Соціальний моніторинг" спільно з Українським інститутом соціальних досліджень переважна більшість жителів українських міст із населенням понад мільйон вважають себе патріотами. Так відповіли 86% опитаних львів'ян, 64% одеситів і 62% харків'ян, передають Патріоти України.

У той же час 44% респондентів із Одеси та 28% із Харкова хочуть бачити Україну федеративної державою. У Львові таку ідею підтримують тільки 8% опитаних.

На запитання "Який сенс ви вкладаєте у святкування Дня Незалежності?" жителі міст-мільйонників відповіли, що це незалежність від будь-якої держави: 39% респондентів у Львові, 40% опитаних в Одесі та 31% опитаних харків'ян.

Як данину традиції вбачають сенс святкування 17% львів'ян, 32% одеситів і 39% опитаних жителів Харкова.

Українське суспільство строкате і єдине одночасно. Але це стосується різних питань. Ідеологічний та політичний аспект викликає дискусії. Думки на сході і на заході можуть бути різними з приводу курсу України до НАТО. Але будуть однаковими щодо того, що треба подолати корупцію. Ставлення до соціальних проблем однакове у жителів всіх регіонів. Про це в коментарі сказав політолог Петро Олещук.

"Причина цього в першу чергу полягає в історії. Часи, коли ми були під владою Радянського Союзу, все ще впливають на наше сьогодення. Після оголошення незалежності східні райони все ще знаходились у російській інформаційній зоні. На тлі останніх подій - Революції гідності та війни - люди поступово переосмислюють своє ставлення до держави. На сході це переосмислення буде проходити важче та довше. Але показники все одно хороші. Навіть на сході більше половини людей вважають себе патріотами. З кожним нашим кроком від радянського минулого і російського впливу їх кількість буде зростати", - пояснює він.

Любов до федералізму свідомо нав'язувалась громадянам півдня та сходу, вважає експерт.

"Вона з'явилась відносно нещодавно. Її активно просували не більше, ніж півтора десятиліття вже за часів незалежної України. Це триває і зараз. Такі політичні сили, як Опозиційний блок, спекулюють на ідеї федералізації. Близькість цих території до Росії також впливає на ситуацію. Там транслюють російські канали. Вони вкладають різні меседжі в голови глядачів. Люди вірять, що федералізація забезпечить їм регіональну ідентичність та економічний добробут", - говорить політолог.

На думку Петра Олещука, той факт, що українці номінально ставляться до Дня Незалежності не повинен дивувати.

"Ставлення до подібних свят типу "ще один вихідний" поширене в усіх країнах. Це може обурювати в контексті того, що у нас війна. Але вона торкається далеко не всіх громадян. Окрім того, в Україні все ще є люди, які не правильно трактують те, що відбувається у нас на Донбасі", - додає він.

Джерело: Gazeta.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Відповзав зі спущеними штанами: Пікантне поранення окупанта перетворило його на справжнє посміховисько (фото, відео)

четвер, 28 березень 2024, 23:34

Російський загарбник несподівано для самого себе здобув перемогу у конкурсі на найпікантніше поранення, в якому навіть не планував брати участь. Такий вердикт винесли користувачі соцмереж після публікації українськими військовими відео, на якому окупан...

"Демілітаризувала" власна ППО: Біля Севастополя впав російський військовий літак (фото, відео)

четвер, 28 березень 2024, 23:23

Біля окупованого Севастополя впав російський літак, за даними окупантів, це міг бути Су-35. Про це повідомили місцеві пабліки, які зафіксували падіння палаючого літака і пілота, який катапультувався, передають Патріоти України. "Російське ППО як крок д...