На Закарпатті розцвіла магічна калина (фото)

Колись пов’язували цей кущ з нечистою силою, гадаючи, що біля його вогненних плодів полюбляють грітися упирі та відьми.

Розцвіла калина. Фото: zakarpatpost.net

Плоди цієї унікальної рослини називають плодами кохання, адже жодне інше дерево чи кущ не містить насінин у формі сердечка, зазначають Патріоти України з посиланням на zakarpatpost.net.

Калина у наших предків була учасницею весільного обряду. Букетами з неї прикрашали дівочі вінки, столи, страви.

Крім того, червоним кольором вона наливалася саме тоді, коли в нас справлялося найбільше шлюбних церемоній. Тож одяг нареченої мав містити червоні штрихи, що означали любов. Біле ж цвітіння калини асоціюється з невинністю та білою сорочкою нареченої.

А ще калині приписували магічні властивості. Травники-знахарі стверджували, що якщо час від часу підходити до калини і гладити кору рослини, то це допоможе позбутися від безлічі бід і напастей.

Калина – дуже розповсюджена рослина і побачити її можна не тільки в Україні, хоча лише у нас вона вважається національним символом. Загалом існує більше 150 видів калини.

Українська назва калини походить від праслов’янського слова «калити» (гартувати, розжарювати). Рослина у наших пращурів асоціювалася з розпеченим залізом, адже її плоди мали такий же насичений яскравий червоний колір.

У наших пращурів навіть існували народні прикмети, пов’язані з калиною. Зокрема, коли зацвітала калина, вони починали сіяти гарбузи, кукурудзу і огірки. Якщо калина вже достигла, а листя на ній залишалося зеленим – це віщувало теплу осінь; якщо ж кетяги починали рано червоніти – чекали холодної та ранньої зими.

Утім пов’язували калину і з нечистою силою, гадаючи, що біля її вогненних плодів полюбляють грітися упирі, відьми та всяка нечисть.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...